27 maja 2011, 15:16
powoli zaczyna się sezon truskawkowy,znacie jakies ciekawe przepisy z truskawkami;)?
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Leszno
- Liczba postów: 11573
27 maja 2011, 15:51
moje ulubione dania obiadowe z truskawkami to:
makaron razowy/ryz nat./kasza jaglana + twaróg+ truskawki....mniam
albo sernik na zimno z truskawkami
zdjęcia w pamiętniku;)
- Dołączył: 2009-04-02
- Miasto: Karmelkowo
- Liczba postów: 10500
27 maja 2011, 16:00
ja tam wcinam same truskawki

dziś u mnie były po 9 zł, trochę drogo, poczekam i kupię po weekendzie
27 maja 2011, 16:14
koktajl truskawkowy! :D najlepsze co może być! :D
- Dołączył: 2008-12-08
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 1035
29 maja 2011, 09:19
ostatnio gdzieś w knajpie jadłam truskawki z sosem waniliowym.pycha i wcale nie bardzo kalorycznie. poza tym truskawki z cukrem(ja używam np. fruktozy) i odrobiną octu balsamicznego,też bardzo dobre.
- Dołączył: 2011-02-11
- Miasto: Przemyśl
- Liczba postów: 440
29 maja 2011, 23:13
A ja dzisiaj pozwoliłam sobie na truskawki z czekoladowym satino light ;D
- Dołączył: 2011-01-11
- Miasto: Male
- Liczba postów: 536
2 czerwca 2011, 13:50
Sernik truskawkowy South BeachPotrzebne będą:
- truskawki około 1 kg,
- żelatyna
- 4 małe serki homogenizowane light (ew. 4 sztuki Turka Figura)
- mały jogurt naturalny
- słodzik (postać dowolna, ilość również, każdy słodzi według swojego smaku)
Przygotowanie:
1. warstwa
2 łyżki żelatyny zalać 200ml wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Na spodzie blaszki tortowej (średniej wielkości) ułożyć połówki truskawek (około 30 dag). 2 serki homogenizowane zmiksować z jogurtem i ostudzoną żelatyną. Dosłodzić do smaku (jeżeli ktoś używa słodzika w tabletkach, to radzę posłodzić gorącą jeszcze żelatynę, wtedy tableteczki swobodnie się rozpuszczą). Masę wylać na te poukładane truskawki. Wstawić do lodówki, aż stężeje.
2. warstwa2 łyżki żelatyny zalać 200ml wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Truskawki (około 30dag) zmiksować na papkę, połączyć z 2 serkami homogenizowanymi i ostudzoną żelatyną. Dosłodzić do smaku. Wylać na 1. warstwę. Wstawić znów do lodówki, aby stężało.
3. warstwa2 łyżki żelatyny zalać 200ml wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Truskawki (pozostałą część) zmiksować na papkę i połączyć z ostudzoną żelatyną. Dosłodzić do smaku. Wylać na 2. warstwę i wstawić do lodówki, aby stężało.
Ja robiłam pierwszy raz i wyszedł pięknie, tylko za mało posłodziłam. Następnym razem będzie lepszy :) Myślałam jeszcze nad dodaniem bananów do środkowej warstwy, ale to już kwestia smaku.
Radzę wcześniej przygotować żelatynę (wszystkie 3 kubki), bo tak to robienie będzie trwało wieczność. Jak trochę przestygła, to ja wstawiałam do zamrażalnika, żeby szybciej ostygło do zimnego. Tylko uważajcie, żeby nie zastygła całkowicie, bo lipa będzie :)
Życzę smacznego :)
Edytowany przez kasiazett 4 czerwca 2011, 12:00
- Dołączył: 2010-01-22
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 846
2 czerwca 2011, 14:41
Truskawki z cukrem albo z ryżem brązowym lub makaronem

Pychota!
- Dołączył: 2011-05-07
- Miasto: Ełk
- Liczba postów: 12
4 czerwca 2011, 21:09
Mus tuskafkowy- najlepsze co może być. Myję dowolną ilość truskawek(zależnie od chwilowego upodobania), wrzucam do miski, dodaję 2 tabletki rozgniecionego słodziku i miksuję na gładko. Można też wymiksować "niedbale" by pozostało coś do pochrupania. Taki musik najlepiej smakuje schłodzony :D Idealny kiedy przychodzi słodyczowa żądza
- Dołączył: 2008-01-26
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 35
5 czerwca 2011, 10:43
pierogi z truskawkami marzenie :)
a na dietkę truskawki + jogurt naturalny + słodzik!
- Dołączył: 2011-01-03
- Miasto: Giedlarowa
- Liczba postów: 6
1 czerwca 2012, 13:28
Ryż z truskawkami mmmmmmm ;-)