Temat: Brokuł

Hej.Kupiłam brokuł i chciałabym go jakoś przyrządzić.Może macie jakiś pomysł??Taki gotowany już mi się znudził.
Gotowany na parze z pieczarkami, cebulką i polany jogurtem naturalnym :) Polecam :)
 z jogurtem ,słonecznikiem i i fetą w sałatce
w sosie serowym
Pasek wagi
ja gotuje w wodzie potem odcedzam i dodaje przyprawy i serek topiony, jem to z makaronem
Dziękuje:*Sprubuje wasze przepisy
Ostatnio w diecie 36s znalazłam świetny przepis na danie z brokułów. Muszę wam powiedzieć, że rewelacja zwłaszcza smakowa :
Sałatka z brokuła z sosem czosnkowym
Brokuł – ½ sztuki
Sałata lodowa – 1/3 sztuki
Jogurt naturalny – 1/3 opakowania
Nasiona słonecznika – 1 łyżka
Chleb żytni razowy – 1 kromka
Masło – 1 łyżeczka
Przyprawy: pieprz, sól, czosnek, zioła
Herbata bez cukru – 1 kubek


1 brokuł
2 piersi z kurczaka
kostka rosołowa (ważne)
mały jogurt albo w wersji mniej dietetycznej majonez

Brokuła gotujemy z kostką rosołową. Chłodzimy, kroimy na małe kawałki. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy na patelni z oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy do brokuła, po czym do wszystkiego dodajemy jogurt lub majonez. I gotowe.
ja lubie zapiekana w sosie pomidorowym z feta. 
najpierw ugotowac brokuly, na patelni podsmazyc albo poddusic w garnku cebulke, jak sie zeszkli dodac ze 2 duze pomidory (na 1 porcje), lyzke koncentratu pomidorowego, doprawic do smaku (ja daje duzo pieprzu i ostrej papryki, bo lubie na ostro:))
wlozyc brokuly do naczynia zaroodpornego, zalac sosem z pomidorow i cebuli, posypac pokrojonym drobno serem i wstawic do piekarnika na 20 minut

brokuly mozna jesc na wiele sposobow, wlasnie zastanawiam sie nad napisaniem ksiazki kulinarnej pod tytulem: '500 potraw z brokulami', bo ciagle wymyslam cos nowego :) 
Brokuły w sosie migdałowym
 1 kg brokułów
 niepełna łyżka soli
 2 łyżki soku z cytryny
sos
 15 dag białego sera
 pół szklanki mleka
 6 dag migdałów
 żółtko
 pół szklanki śmietanki 30%
 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 sól, pieprz
Sposób wykonania :
Brokuły ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z
cytryny.
Przygotować sos: utrzeć na gładką masę lub zmiksować twaróg z
mlekiem, dodać żółtko i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać
drobno posiekane migdały.
Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z natką pietruszki i ubitą
śmietanką, lekko schłodzić.
Ugotowane brokuły ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem.
Podawać jako wykwintny dodatek do delikatnych pieczonych
mięs lub drobiu albo na zimno jako przekąskę.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.