- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 maja 2011, 21:36
21 maja 2011, 22:00
1.Pokrój filet z kurczaka i obraną cukinie w kostke potem duś to na patelni aż będzie miękkie i dodaj kostke kucharek "oliva z olivek z ziołami do ryżu i makaronu" niby takie proste ale, za to pyyyyszne ;p
2.Usmaż rybe na patelni posypując ją solą ziołową zjedz z ulubionymi warzywami na patelnie najlepiej frosty lub hortex tak samo możesz przyrządzić kurczaka:)
3.ryż z kurczakiem ananasem i fixem do potraw chińskich.
4.Jajko sadzone+ kasza gryczana+ sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem i jogurtem greckim
5.Filet z kurczaka smażony w jaju i otrębach+ brokuły gotowane z kostą z 1 przepisu a, potem odsączone i prażone w garnku po brokułach z odrobiną masła i bułki tartej (osobiści nie lubiłam brokuł ale, po takim przyrządzeniu się przekonałam) ;p
21 maja 2011, 22:06
Edytowany przez EgriBikaver 21 maja 2011, 22:14
22 maja 2011, 06:53
22 maja 2011, 10:12
23 czerwca 2011, 16:20
23 czerwca 2011, 20:20
Najszybsze są makarony - w czasie, gdy się gotuje zrobisz sos i surówkę. Można cukinię albo kawałki brokuła ugotować razem z makaronem w garnku i wymieszać z sosem. Poza kupnym pesto (to najszybciej) polecam następujące wersje:
- tuńczyk, pokrojone pomidorki koktajlowe, czosnek, kapary (albo tylko coś z tego), oliwa
- podsmażone na oliwie z czosnkiem cienkie plasterki cukini, może być tuńczyk;
- wymieszane w misce pomidorki, pokrojony camembert albo brie, zmiażdżony czosnek, bazylia oliwa - do tej mieszanki wrzucić od razu po odcedzeniu kokardki, wymieszać, ser się rozpuści i będzie pyszny sosik (dobre na camping);
- też sos bez gotowania - śmietana albo miękki serek (np. tartare, może być orzechowy, grzybowy) wymieszane z surowym jajkiem, pieprz - do tego wrzucamy gorący makaron spaghetti, jeśli dodasz podsmażony boczek będzie sos typu carbonara,
- w garnuszku rozpuścić mleko lub śmietanę z serem pleśniowym (gorgonzola), można dodać młody szpinak, gałkę muszkatołową, bazylię;
- typowy rzymski makaron - kilka łyżek wody spod makaronu, sporo pieprzu, starty pecorino - wymieszać ze spagetti, posypać pecorino.
Można w nieskończoność:).
Na słodko - 1. omlet, na który gdy jest lekko ścięty położyć pokrojone truskawki albo maliny, borówki, złożyć, posypać cukrem i odrobiną cynamonu (albo miód, syrop klonowy); 2. szybkie kluseczki z serka homogenizawanego wymieszanego z mąką i jajkiem - kładzione łyżką, podawane na słodko (albo słono z boczkiem, surówką); 3. makaron ryżowy (ten szerszy) zalać, w międzyczasie podsmażyć na patelni owoce - banan, jabłko, gruszki, rodzynki - co masz, dodać makaron, można dodać miód, posypać orzechami albo przyrumienionymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, migdałami - maks. 10 min.
Kasza gryczana Sulma gotuje sie 8 min.!
Kaszę kuskus wystarczy zalać i zostawić na 5 min. Wcześniej ugotować na parze lub w mikrofali kalafior lub brokuły, można dodać koperek, suszone pomidory, czerwoną fasolkę, oliwę, sok z cytryny. - co jest pod ręką.
Bób - u mnie w domu po pół kg na osobę (woreczek) i jest samodzielny obiad, który ma dużo białka. Każdy je z czymś innym: z masłem; z oliwą i suszonymi pomidorami z oliwy posypany parmezanem; z oliwą truflową. Wystarczy wypłukać i wstawić. Teraz jest tak młody i delikatny, że gotuje się 10 min. (można na parze). Wstawiasz, zanim się przebierzesz i nakryjesz do stołu, to obiad gotowy.
Poza tym - ugotować więcej ziemniaków, następnego dnia podmsażyć, jajo, mizeria.
Kaloryczność wszystkich powyższych dań do uregulowania - można oszczędzić na tłuszczu. Ziemniaki na teflonie też będą podpieczone. Owoce do makaronu ryżowego można tylko poddusić z małą ilością wody, po wymieszaniu położyć na wierzch jogurt. Sera pleśniowego wystarczy niewiele, bo jest aromatyczny. Oliwę lepiej dodać na końcu na surowo. Ale tłuszcz też jest przecież potrzebny.
23 czerwca 2011, 20:23
23 czerwca 2011, 22:21