- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 września 2023, 20:25
Macie sprawdzone przepisy na chleb? Może być orkiszowy, razowy ewentualnie pszenno-żytni.
Będę wdzięczna za przepisy
17 września 2023, 07:24
Ja robilam pierwsze chleby:
Fenomenalnie prosty chleb :: Skutecznie.Tv
Polecam
17 września 2023, 10:08
Poza rodzajem mąki masz jeszcze chleby na drożdżach vs chleby na zakwasie i to w tym jest największa różnica. Drożdżowe są proste i zawsze się udają, ale wiele osob woli chleby na zakwasie, a te są trudniejsze do zrobienia
17 września 2023, 10:22
Zrobię chleb na drożdżach, orkiszowy, do wody dodam łyżeczkę octu jak jest sugerowane w skutecznie tv bo efekt imituje chleb na zakwasie
18 września 2023, 20:32
Ja robię na drożdżach
Na żytni: 500 g mąki pszennej razowej typ. 2000, 500/600 ml wody, 10 g drożdży instant, 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oliwy. Mieszam wszystko w robocie około 10 min i odkładam do wyrośnięcia na 1.5h. Piekę w rękawie przez 35-40min w temp. 210 grzałki góra-dół. (+Ciasto jest bardzo klejące, ale takie ma być, trzeba uformować bochenek mokrymi rękami).
Na pszenno-żytni: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy, 7g drożdży, 300g wody. Mieszam w robocie 10min, odkładam do wyrośnięcia na 2h i piekę w formie do chleba w temp. 220 grzałka góra-dół i termoobieg.