- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
17 maja 2011, 14:03
17 maja 2011, 14:07
17 maja 2011, 14:12
17 maja 2011, 14:16
17 maja 2011, 14:20
Obiad - 350 kcal:
Do wyboru
1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą
cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i
jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem,
zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka,
pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora,
brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na
łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami,
solą i pieprzem.
4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować
małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno
pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka
i 2 łyżkami twarożku.
6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić
do tego szklankę maślanki lub kefiru.
7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek
czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę
oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza,
flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.
Skopiowałam z jednej stronki o diecie 1000 kcal.
To są na 350 kcal, 50 zawsze można dodać np. jako warzywa. :)
17 maja 2011, 14:21
Obiad 350
1. gotowana pierś z kurczaka, brązowy makaron, sos z jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i ziół prowansalskich
2. dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami i do tego 1/2 szklanki ryżu na sypko lub makaronu
3. zupa jarzynowa;- mała pierś kurczaka + 250 g włoskiej mrożonki+ garść makaronu+ łyżka koncentratu + odrobina soli
4. mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżce oliwy; gotowane warzywa: seler, marchewka, por , 1/2 papryki łyżka zielonego groszku;
5. kostka morszczuka lub mintaja smażona na łyżce oliwy; surówka z tartych warzyw: 1/2 selera, marchew, jabłko, 1/2 szkl. kapusty (poszatkowanej); + cytryna + estragon
6. mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano, podsmażona na łyżce oliwy; 250 g mieszanki wielowarzywnej; szkl. soku pomidorowego
8. bitki wołowe z bazylią usmażony na łyżce oliwy; ugotowany ziemniak; 250 g surówki z buraków ,szkl. soku wielowarzywnego;
10. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami
11. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokułu, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
12. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem
13. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
14. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku
15. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru
16. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.
17.
Hamburger
1 kotlet z wieprzowiny
łyżkę ketchupu
1/2 pokrojonej cebuli
2 liście sałaty
1/2 pokrojonego ogórka
1 pomidor pokrojony
1 mała sezamowa bułka
Podgrzej kotleta, oraz bułkę, włóż kotleta, pokrojone warzywa do przekrojonej
bułki, polej ketchupem.
18. 100 g soli usmażonej na oliwie, 1 mały ziemniak, surówka z kiszonej kapusty
19. 220 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 2 małe ziemniaki,
20. Ryba gotowana na parze (50 g), 2 małe ziemniaki, 100 g jarzyny
21. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę jogurtu. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
22. 10 dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę, pokroić cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z dwoma małymi ziemniakami.
17 maja 2011, 14:48
17 maja 2011, 15:09