Temat: Obiady do 400 kcal

Znacie jakieś fajne przepisy? 
ja lubię zjeść sobie pół paki ryżu , z łyżeczką miodu i jogurtem naturalnym.

ok 230 kcal : )

można dodać jeszcze starte jabłko : )

to taki obiad na słodko.
ziemniaki z wody z jajkiem sadzonym, szczypiorkiem i kefir.
Jajko sadzone i warzywa na parze. Ok. 200 kcal :)

Obiad - 350 kcal:
Do wyboru
1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.
7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

Skopiowałam z jednej stronki o diecie 1000 kcal.
To są na 350 kcal, 50 zawsze można dodać np. jako warzywa. :)

Obiad 350

1.      gotowana pierś z kurczaka, brązowy makaron, sos z jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i ziół prowansalskich

2.      dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami i do tego 1/2 szklanki ryżu na sypko lub makaronu

3.      zupa jarzynowa;- mała pierś kurczaka + 250 g włoskiej mrożonki+ garść makaronu+ łyżka koncentratu  + odrobina soli

4.      mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżce oliwy; gotowane warzywa: seler, marchewka, por , 1/2 papryki łyżka zielonego groszku;

5.      kostka morszczuka lub mintaja smażona na łyżce oliwy; surówka z tartych warzyw: 1/2 selera, marchew, jabłko, 1/2 szkl. kapusty (poszatkowanej); + cytryna + estragon

6.      mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano, podsmażona na łyżce oliwy; 250 g mieszanki wielowarzywnej; szkl. soku pomidorowego

8.      bitki wołowe z bazylią usmażony na łyżce oliwy; ugotowany ziemniak; 250 g surówki z buraków ,szkl. soku wielowarzywnego;

10.  Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami

11.  10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokułu, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.

12.  15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem

13.  10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. 

14.  Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku

15.  Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru

16.  Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. 

17.  Hamburger
1 kotlet z wieprzowiny
łyżkę ketchupu
1/2 pokrojonej cebuli
2 liście sałaty
1/2 pokrojonego ogórka
1 pomidor pokrojony
1 mała sezamowa bułka
Podgrzej kotleta, oraz bułkę, włóż kotleta, pokrojone warzywa do przekrojonej bułki, polej ketchupem.

18.  100 g soli usmażonej na oliwie, 1 mały ziemniak, surówka z kiszonej kapusty 

19.  220 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 2 małe ziemniaki, 

20.  Ryba gotowana na parze (50 g), 2 małe ziemniaki, 100 g jarzyny 

21.  15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę jogurtu. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. 

22.  10 dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę, pokroić cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z dwoma małymi ziemniakami. 

 

aaa i mój każdy obiad nie przekracza 400kcal;) - zobacz w pamiętniku:)
spaghetti z kurczakiem - 50 g makaronu + ok 150 g kurczaka mielonego. sos z pomidorow (2 pomidory wystarcza) + przyprawy + troche slodziku. wyjdzie 400. a jak nie to mozna dorzucic jakas salatke (salata, pomidor i ogorek)

malalady - ja nie mogę oglądać Twojego pamiętnika bo automatycznie robię się głodna

leczo
3 pomidory
jedna papryka
i jedna parowka light z lidla
lyzka przecieru pomidorowego

wszystko na patelnie........ i gotowe :D

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.