Temat: Co zrobić z jabłkami?

Mam do rozdysponowania całkiem sporo jabłek prosto z sadu. Cześć będzie przerobiona na musy, część ususzę, część zjemy na bieżąco albo wylądują w szarlotce. 

Macie pomysły, co jeszcze można by było z nimi zrobić?

Pasek wagi

Ja bym zrobiła jeszcze sok i dżem dyniowo-jabłkowy. Oprócz szarlotki jeszcze możesz zrobić strudla. 

Ocet jabłkowy, bardzo dobry do sałatek, ja to nawet pije sobie czasami po łyżce bo mi smakuje sam.  Jabłka zalewasz wcześniej przegotowaną wodą z cukrem, nie mogą wystawać ponad wodę bo złapie je pleśń. Po ok miesiącu masz ocet. 

ms_espresso napisał(a):

Ryż z jabłkami i racuchy 

dokładnie i kompot :) ja mam sporo winogron z dzialki, mozemy się podzielić, taki kompot jest wówczas lepszy :D

Moje dziecko musi mieć do naleśników z twarogiem jabłka z pomarańczą, cynamonem, imbirem i nasionami chia. Tego z jabłek robię najwięcej. Oprócz tego lubię przetwory z jabłek w połączeniu z gruszkami i wanilią no i w sezonie jabłkowym chipsy z nich są musowo robione na bieżąco :)

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.