- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
15 września 2020, 18:43
Hej dziewczyny,
co zwykle jadacie na obiad (lub obiadokolację) po pracy? Przyznam, że zaczyna mi brakować pomysłów, chętnie przygarnęłabym pomysły na szybkie dania, fajnie jakby były jednogarnkowe/z jednej patelni ;) Mam dość jedzenia w kółko chilli i kotletów... Bonus jeśli będą to przepisy wege :D
W pracy jem czasem tylko kanapki lub przekąski, bo po prostu nie lubię jeść w pracy. Nadrabiam to w domu na obiadokolację.
Jak możecie poświęcić chwilę to będę wdzięczna za podrzucenie jakichś inspiracji obiadowych ;)
16 września 2020, 05:47
Ostatnio robiłam makaron z sosem pomidorowo-paprykowym. Ścierasz 2 marchewki na grubych oczkach (można też cienko pokroić), kroisz 1,5 papryki w kostkę, dorzucasz puszkę pomidorów bez skórki (jak ktoś jest anty-puszkowy, to myślę, że można też spróbować ze świeżymi pomidorami bez skórki potrzymanymi chwilę na suchej patelni) i trochę przecieru pomidorowego. Do tego 2 łyżki suszonej bazylii (świeża też może być), przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku i - opcjonalnie - szczypiorek (to było w przepisie, ja robiłam bez). Wrzucasz wszystko do garnka i gotujesz ok. 20 minut do miękkości. Możesz podlać trochę wodą. Jak ugotujesz, to blendujesz wszystko na gładko i na końcu dodajesz solidną garść świeżej, posiekanej bazylii. Do tego gotujemy makaron (ja robiłam na pełnoziarnistym, sprawdzą się też pewnie wynalazki w stylu makaronu z grochu), całość posypujemy startym parmezanem (w wersji vegan sprawdziłyby się płatki drożdżowe) i dokładnie mieszamy. W miarę szybkie, warzywne, całkiem smaczne.
Też zawsze jadam po pracy, tylko przy moim covidowym, zdalnym pracowaniu to jest o 14:30. Jak pracuję w biurze, to przeciąga mi się do ok. 16 - wtedy lubię zrobić sobie przerwę obiadową koło 13 (szczególnie, jak jest z kim, bo to jest największy plus obiadów w pracy). Minusem jest to, że trzeba wieczorami kombinować z przygotowaniem czegoś odgrzewalnego dla rodziny i z lunchboxami dla siebie;)
16 września 2020, 11:40
1) grillowany ser halloumi z warzywami (bakłażan, cukinia, papryka, cebula)
2) feta zapiekana z pomidorami i bakłażanem, koniecznie podana z oregano
3) łosoś zapiekany z brokułami, parmezanem i śmietaną 30% (można zapiec same brokuły i kalafior)
4) szaszłyki warzywne z kurczakiem (zamiast kurczaka można zrobić szaszłyk z tofu, wystarczy wcześniej zamarynować tofu w oliwie z wędzoną papryką i odrobiną soli)
5) omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tartym kozim serem
6) zapiekanka alpejska z kurczakiem i kurkami, z natką pietruszki i śmietanką 30% (zamiast kurczaka można dodać cukinię)
7) makarony wszelkiego rodzaju z sosami na bazie oliwy, pomidorów, pesto, grzybów
8) kaszotto z burakami i kozim serem
9) risotto z kurkami i bazylią
10) sałatki z mozzarellą, tuńczykiem, jajkiem, kuskusem (sky is the limit)
To najczęściej gości na moim stole na obiadokolację. Mam nadzieję, że pomogłam.
16 września 2020, 11:40
wszelkie rodzaju curry, miliony sposobow. tortille, pizza na tortilli. albo makarony ;p uwielbiam przepisy z kwestii smaku
16 września 2020, 17:39
Dzięki dziewczyny za inspiracje ;D Dziś zrobiłam szybkie curry, z przepisu kwestiismaku, polecam!
20 września 2020, 13:35
Chetnie sie podepne pod temat - ostatnio zaczynam stosowac metode gotowania w wolnowarze, tzn - wrzucam rano przed praca to co trzeba do gara i jak odbebnie 8h to obiad mam gotowy - Dzisiaj mam na obiad dhansak z dynia i soczewica, wczoraj bylo zielone curry, w planach mam chilli (sorki :D), beef bourginon ale bez wolowiny, risotto z grzybami, leczo, makaron z sosem bolonskim/warzywami. Duzo dan z kuchni azjatyckiej mozna ugotowac w jednym garnku - wlasnie curry, dhal itp. Dobrym pomyslem tez sa tresciwe zupy z makaronem/ryzem/ziemniakami/straczkami i duza iloscia warzyw - jedna z moich ulubionych jest Karaibska na mleku kokosowym z batatami i fasola czerwona (https://www.hellofresh.co.uk/recipes/coconutty-car... Zeby nie bylo - bez wolnowaru te dania sie szybko gotuje, ja po prostu uzywam wolnowaru ze wzgledu na wygode i wlasciwosci :)
Dzisiaj chcę spróbować ugotować danie według tego przepisu.