Temat: Obiady po pracy - Inspiracje

Hej dziewczyny, 

co zwykle jadacie na obiad (lub obiadokolację) po pracy? Przyznam, że zaczyna mi brakować pomysłów, chętnie przygarnęłabym pomysły na szybkie dania, fajnie jakby były jednogarnkowe/z jednej patelni ;) Mam dość jedzenia w kółko chilli i kotletów... Bonus jeśli będą to przepisy wege :D

W pracy jem czasem tylko kanapki lub przekąski, bo po prostu nie lubię jeść w pracy. Nadrabiam to w domu na obiadokolację. 

Jak możecie poświęcić chwilę to będę wdzięczna za podrzucenie jakichś inspiracji obiadowych ;)

Pasek wagi

Ostatnio robiłam makaron z sosem pomidorowo-paprykowym. Ścierasz 2 marchewki na grubych oczkach (można też cienko pokroić), kroisz 1,5 papryki w kostkę, dorzucasz puszkę pomidorów bez skórki (jak ktoś jest anty-puszkowy, to myślę, że można też spróbować ze świeżymi pomidorami bez skórki potrzymanymi chwilę na suchej patelni) i trochę przecieru pomidorowego. Do tego 2 łyżki suszonej bazylii (świeża też może być), przeciśnięte przez praskę 3-4 ząbki czosnku i - opcjonalnie - szczypiorek (to było w przepisie, ja robiłam bez). Wrzucasz wszystko do garnka i gotujesz ok. 20 minut do miękkości. Możesz podlać trochę wodą. Jak ugotujesz, to blendujesz wszystko na gładko i na końcu dodajesz solidną garść świeżej, posiekanej bazylii. Do tego gotujemy makaron (ja robiłam na pełnoziarnistym, sprawdzą się też pewnie wynalazki w stylu makaronu z grochu), całość posypujemy startym parmezanem (w wersji vegan sprawdziłyby się płatki drożdżowe) i dokładnie mieszamy. W miarę szybkie, warzywne, całkiem smaczne.

Też zawsze jadam po pracy, tylko przy moim covidowym, zdalnym pracowaniu to jest o 14:30. Jak pracuję w biurze, to przeciąga mi się do ok. 16 - wtedy lubię zrobić sobie przerwę obiadową koło 13 (szczególnie, jak jest z kim, bo to jest największy plus obiadów w pracy). Minusem jest to, że trzeba wieczorami kombinować z przygotowaniem czegoś odgrzewalnego dla rodziny i z lunchboxami dla siebie;)

Pasek wagi

1) grillowany ser halloumi z warzywami (bakłażan, cukinia, papryka, cebula)

2) feta zapiekana z pomidorami i bakłażanem, koniecznie podana z oregano

3) łosoś zapiekany z brokułami, parmezanem i śmietaną 30% (można zapiec same brokuły i kalafior)

4) szaszłyki warzywne z kurczakiem (zamiast kurczaka można zrobić szaszłyk z tofu, wystarczy wcześniej zamarynować tofu w oliwie z wędzoną papryką i odrobiną soli)

5) omlet ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i tartym kozim serem

6) zapiekanka alpejska z kurczakiem i kurkami, z natką pietruszki i śmietanką 30% (zamiast kurczaka można dodać cukinię)

7) makarony wszelkiego rodzaju z sosami na bazie oliwy, pomidorów, pesto, grzybów

8) kaszotto z burakami i kozim serem

9) risotto z kurkami i bazylią

10) sałatki z mozzarellą, tuńczykiem, jajkiem, kuskusem (sky is the limit)

To najczęściej gości na moim stole na obiadokolację. Mam nadzieję, że pomogłam.

wszelkie rodzaju curry, miliony sposobow. tortille, pizza na tortilli. albo makarony ;p uwielbiam przepisy z kwestii smaku 

Pasek wagi

Dzięki dziewczyny za inspiracje ;D Dziś zrobiłam szybkie curry, z przepisu kwestiismaku, polecam!

Pasek wagi

CzlowiekPrzypal napisał(a):

Chetnie sie podepne pod temat - ostatnio zaczynam stosowac metode gotowania w wolnowarze, tzn - wrzucam rano przed praca to co trzeba do gara i jak odbebnie 8h to obiad mam gotowy - Dzisiaj mam na obiad dhansak z dynia i soczewica, wczoraj bylo zielone curry, w planach mam chilli (sorki :D), beef bourginon ale bez wolowiny, risotto z grzybami, leczo, makaron z sosem bolonskim/warzywami. Duzo dan z kuchni azjatyckiej mozna ugotowac w jednym garnku - wlasnie curry, dhal itp. Dobrym pomyslem tez sa tresciwe zupy z makaronem/ryzem/ziemniakami/straczkami i duza iloscia warzyw - jedna z moich ulubionych jest Karaibska na mleku kokosowym z batatami i fasola czerwona (https://www.hellofresh.co.uk/recipes/coconutty-car... Zeby nie bylo - bez wolnowaru te dania sie szybko gotuje, ja po prostu uzywam wolnowaru ze wzgledu na wygode i wlasciwosci :)

Dzisiaj chcę spróbować ugotować danie według tego przepisu.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.