Temat: Makaron a'la pierogi ruskie

Cześć, kto mi powie, co mam wpisać w wyszukiwarce przepisów (kiedy chcę zmienić danie zaproponowane przez dietetyka) żeby znaleźć taki makaron a'la pierogi ruskie? Wiem, że był to makaron z cebulą i białym serkiem z dużą ilością pieprzu... (mysli)

awokdas napisał(a):

ja znam krokiety z nadzieniem do pierogow ruskich ale makaron pierwsze slysze. Zgaduje, ze pewnie na makaron nakladamy taki farsz (tak jak sie je makaron z samym serem) i gotowe ?

Mój tata potrafi do wszystkiego dać farsz do pierogów ruskich. Makaron ugotowany podsmaża na patelni i do tego dodaje farsz, to się miesza i ser biały się trochę roztapia. Jeszcze robił tak gołąbki, lasagnę, kotlety, omlet, pieczone ziemniaki z tym farszem i 'grilled cheese sandwich' (tylko w wersji ojca daje się oczywiście ten farsz, po czym panieruje się chleb w jajku i bułce tartej i go obsmaża na patelni). Jeszcze kiedyś robił takie kulki (też smażone na głębokim oleju) i twierdził, że to doskonały dodatek do śledzi. 

Wilena napisał(a):

awokdas napisał(a):

ja znam krokiety z nadzieniem do pierogow ruskich ale makaron pierwsze slysze. Zgaduje, ze pewnie na makaron nakladamy taki farsz (tak jak sie je makaron z samym serem) i gotowe ?
Mój tata potrafi do wszystkiego dać farsz do pierogów ruskich. Makaron ugotowany podsmaża na patelni i do tego dodaje farsz, to się miesza i ser biały się trochę roztapia. Jeszcze robił tak gołąbki, lasagnę, kotlety, omlet, pieczone ziemniaki z tym farszem i 'grilled cheese sandwich' (tylko w wersji ojca daje się oczywiście ten farsz, po czym panieruje się chleb w jajku i bułce tartej i go obsmaża na patelni). Jeszcze kiedyś robił takie kulki (też smażone na głębokim oleju) i twierdził, że to doskonały dodatek do śledzi. 

(smiech) wygrałaś !!!

oooo kotlety by byly mega 👍 tj pewnie farsz uformowac w kotlecik, obtoczyć w bulce i smazyc?

Lepiej smażyć bez obtaczania w bułce

Pasek wagi

Moja babcia obtaczała lekko w mące żeby się nie topił tak ser, to mega stare przepisy, kiedyś tak prosto się jadło..  Można też nadziać tym naleśniki na świeżo albo potem je przesmażyć jak krokiety. Tylko oczywiście wszystkie smażone będą bardziej ciężkostrawne od normalnych pierogów czy makaronu posypanego serem ;)

ja robie farsz (ser, cebula, ziemniaki i pieprz) i nadziewam nim cukinie - polecam! 

Pasek wagi

mtsiwak napisał(a):

ja robie farsz (ser, cebula, ziemniaki i pieprz) i nadziewam nim cukinie - polecam! 
chętnie spróbuję kocham cukinię

mtsiwak napisał(a):

ja robie farsz (ser, cebula, ziemniaki i pieprz) i nadziewam nim cukinie - polecam! 
chętnie spróbuję kocham cukinię

To jedno z dań, które mnie zaskoczyło smakiem. Niby proste, a pyszne.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.