Temat: Czy konieczne trzeba

Blansxowac fasolkę przed mrożeniem.

A może pasteryzujecie fasolkę? Proszę o podpowiedź jak

Pasek wagi

Tylko myję, ale może blanszowana jest lepsza później, tego nie wiem bo nie sprawdzałam...chyba jestem zbyt leniwa by się o tym przekonać.

HelloPomello napisał(a):

Tylko myję, ale może blanszowana jest lepsza później, tego nie wiem bo nie sprawdzałam...chyba jestem zbyt leniwa by się o tym przekonać.

Może zrobię dziś próbę na jakiejś niewielkiej ilości

Pasek wagi

Próbowałam zamrozić kiedyś domowe frytki i ściemniały, trzeba było zblanszować wrzątkiem.

Fasolki nie próbowałam mrozić, ale na 100% pasteryzowania fasolki w słoikach nie można zakończyć po jednym gotowaniu.

Wtedy fasolka się po jakimś czasie zakisi i będzie kiszona fasolka ;).

Fasolkę, marchew, dynię i inne warzywa, bez przypraw, lub z dodatkiem soli i cukru, trzeba zakonserwować przez tyndalizację, czyli dwu lub trzykrotne pasteryzowanie co 24 godziny.

Jeśli używamy octu do przetworów to już wystarczy tylko raz pasteryzować.

Lepiej zblanszować, fasolka dłużej zachowa jędrność w zamrażarce. Na pasteryzację strączkowych bym się nie pokusiła.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.