Temat: Tofu

Kupiłam ostatnio tofu bo mam w planie ograniczenie spożywania mięsa. Czy znacie jakieś fajne przepisy na dania z tofu? Kupiłam o smaku czosnkowym i ziołowym. 

sansewieria napisał(a):

Koniecznie zamarynuj;)Super się sprawdza do sosu bolognese z przepisu ervegana,Ja bardzo lubię tofucznicę, ale to już koniecznie trzeba mieć płatki drożdżowe i sól kala namakDo każdego dania w stylu azjatyckim też będzie super;)

Ja robię sobie "tofucznice" bez obu tych składników- bardzo lubię podsmażyć cebulę, paprykę, dorzucić pokruszone tofu, dużo kurkumy, słodkiej papryki, sól i coś mokrego- u mnie keczup i sriracha (można by dać olej po prostu ale po co dorzucać tłuszczu). Tylko to nie ma w smaku nic wspólnego z jajecznica:)

Jeśli poczatkujesz z tofu to ten przepis jest rewelacyjny- https://www.jadlonomia.com/przepisy/musztardowe-to...

Ja bardzo lubię tofu w azjatyckich klimatach w stri-fry i mogę napisać jeśli byłabyś takimi przepisami zainteresowana (nie mam linków, musiałabym się rozpisać;))

Cllio napisał(a):

Evans40 napisał(a):

A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć? 
Można. Ale w ten sposób szybko się zrazisz bo tofu jest takie dziwne w konsystencji i posmaku. Natomiast bardzo ładnie chłonie smaki w których się na przykład dusi czy gotuje. Bez obróbki jest mało smaczne. I mówię to ja, wielka fanka tofu. 

W Biedronce jest teraz nowe tofu, marynowane w chilli i to pierwsze tofu które podjadam z paczki- polecam:)

Kroję w kostki, marynuję (olej, sos sojowy, papryka wędzona, papryka słodka, trochę soli ziołowej i pieprzu ziołowego i ją lubię trochę dodać harissy :)). Później smażę na patelni razem z czerwoną cebulką. Kocham <3 

Lubię też w sosie "bolońskim". Tofu wtedy nie kroję, a rozszarpuję palcami na drobne kawałki. Smażę z cebulką, sos pomidorowy do tego, przyprawy standardowe (chociaż u mnie dominuje papryka wędzona) i jest pycha obiad :)

Pasek wagi

sacria napisał(a):

Cllio napisał(a):

Evans40 napisał(a):

A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć? 
Można. Ale w ten sposób szybko się zrazisz bo tofu jest takie dziwne w konsystencji i posmaku. Natomiast bardzo ładnie chłonie smaki w których się na przykład dusi czy gotuje. Bez obróbki jest mało smaczne. I mówię to ja, wielka fanka tofu. 
W Biedronce jest teraz nowe tofu, marynowane w chilli i to pierwsze tofu które podjadam z paczki- polecam:)

Jest pyszne :D to drugie z tymiankiem też dobre, ale nie tak jak te z chilli :P

Pasek wagi

tofu jest dobre ze wszystkim, serio.. uwielbiam je mieszace ze szpinakiem plus do tego jeszcze papryka. yummy.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.