- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
13 czerwca 2020, 01:08
Kupiłam ostatnio tofu bo mam w planie ograniczenie spożywania mięsa. Czy znacie jakieś fajne przepisy na dania z tofu? Kupiłam o smaku czosnkowym i ziołowym.
13 czerwca 2020, 01:19
Koniecznie zamarynuj;)
Super się sprawdza do sosu bolognese z przepisu ervegana,
Ja bardzo lubię tofucznicę, ale to już koniecznie trzeba mieć płatki drożdżowe i sól kala namak
Do każdego dania w stylu azjatyckim też będzie super;)
13 czerwca 2020, 01:24
A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć?
13 czerwca 2020, 06:40
Ja lubię w formie pasty kanapkowej. Naturalne jako pasta "jajeczna" z solą kala namak i płatkami drożdżowymi. Wędzone z suszonymi pomidorami, prażonym na suchej patelni słonecznikiem i odrobiną wędzonej papryki w proszku. Lubię smarować tym naleśniki albo placki tortilli + warzywa.
13 czerwca 2020, 06:52
A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć?
Można. Ale w ten sposób szybko się zrazisz bo tofu jest takie dziwne w konsystencji i posmaku. Natomiast bardzo ładnie chłonie smaki w których się na przykład dusi czy gotuje. Bez obróbki jest mało smaczne. I mówię to ja, wielka fanka tofu.
Edytowany przez 13 czerwca 2020, 06:52
13 czerwca 2020, 07:04
A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć?
Można, tylko po co? Tofu właściwie nie ma smaku, więc dobrze jest trochę nad nim popracować. Zależy jaką ma konsystencję to, które kupiłaś.
Azjaci smażą w głębokim tłuszczu, dodają do zup, gulaszu, ryżu i makaronu, warzyw. Ja uwielbiam w zupie kimchi (łagodzi jej ostrość).
13 czerwca 2020, 07:06
ja robiłam takie danie: podsmażyć cebulkę czosnek, papryka, zalać passata pomidorową i dodać pokrojone w kostkę tofu. Można dac jeszcze np. Cukinie, fasolkę. Doprawić pieprz, sól, papryka, ulubione zioła. Wychodzi bardzo smaczne.
13 czerwca 2020, 12:34
Mi najbardziej podchodzi jako tofucznica - wtedy całe jest zmieszane z przyprawami, więc możesz tam wrzucić wszystko to, co lubisz. Lubię ze szpinakiem albo z papryką i pomidorami. Ostatnio w ramach czyszczenia lodówki robiłam taką:
Tofu rozdrobniłam i pomieszałam z mlekiem owsianym. Czosnek drobno posiekałam i zrumieniłam na patelni. Później wrzuciłam na patelnię szpinak, a chwilę potem paprykę. Jak szpinak znacząco zmniejszył objętość, to dorzuciłam tofu z mlekiem owsianym i dodałam trochę sosu sojowego. Trzymałam wszystko na wolnym ogniu do czasu, w którym spora część mleka roślinnego odparowała. Na końcu dorzuciłam chili.