Temat: Tofu

Kupiłam ostatnio tofu bo mam w planie ograniczenie spożywania mięsa. Czy znacie jakieś fajne przepisy na dania z tofu? Kupiłam o smaku czosnkowym i ziołowym. 

Koniecznie zamarynuj;)

Super się sprawdza do sosu bolognese z przepisu ervegana,

Ja bardzo lubię tofucznicę, ale to już koniecznie trzeba mieć płatki drożdżowe i sól kala namak

Do każdego dania w stylu azjatyckim też będzie super;)

A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć? 

O nieeeee fujki, miałam tyle podejść ale tego się nie da zjeść 🤪

O nieeeee fujki, miałam tyle podejść ale tego się nie da zjeść 🤪

Ja lubię w formie pasty kanapkowej. Naturalne jako pasta "jajeczna" z solą kala namak i płatkami drożdżowymi. Wędzone z suszonymi pomidorami, prażonym na suchej patelni słonecznikiem i odrobiną wędzonej papryki w proszku. Lubię smarować tym naleśniki albo placki tortilli + warzywa.

Evans40 napisał(a):

A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć? 

Można. Ale w ten sposób szybko się zrazisz bo tofu jest takie dziwne w konsystencji i posmaku. Natomiast bardzo ładnie chłonie smaki w których się na przykład dusi czy gotuje. Bez obróbki jest mało smaczne. I mówię to ja, wielka fanka tofu. 

Evans40 napisał(a):

A jak to się wogole przygotowuje? Można to np potraktować jak ser feta i wkroić czy trzeba dusic, smażyć? 

Można, tylko po co? Tofu właściwie nie ma smaku, więc dobrze jest trochę nad nim popracować. Zależy jaką ma konsystencję to, które kupiłaś.

 Azjaci smażą w głębokim tłuszczu, dodają do zup, gulaszu, ryżu i makaronu, warzyw.  Ja uwielbiam w zupie kimchi (łagodzi jej ostrość). 

ja robiłam takie danie: podsmażyć cebulkę czosnek, papryka, zalać passata pomidorową i dodać pokrojone w kostkę tofu. Można dac jeszcze np. Cukinie, fasolkę. Doprawić pieprz, sól, papryka, ulubione zioła. Wychodzi bardzo smaczne. 

Mi najbardziej podchodzi jako tofucznica - wtedy całe jest zmieszane z przyprawami, więc możesz tam wrzucić wszystko to, co lubisz. Lubię ze szpinakiem albo z papryką i pomidorami. Ostatnio w ramach czyszczenia lodówki robiłam taką:

  • 200g tofu (miałam fabrycznie doprawione - z kurkumą i papryczką chilli)
  • 1 żółta papryka
  • 150g szpinaku
  • 100ml mleka owsianego (może być dowolne roślinne)
  • jeszcze więcej chili do smaku (lubię, jak tofucznica pali)
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • łyżka oleju do smażenia

Tofu rozdrobniłam i pomieszałam z mlekiem owsianym. Czosnek drobno posiekałam i zrumieniłam na patelni. Później wrzuciłam na patelnię szpinak, a chwilę potem paprykę. Jak szpinak znacząco zmniejszył objętość, to dorzuciłam tofu z mlekiem owsianym i dodałam trochę sosu sojowego. Trzymałam wszystko na wolnym ogniu do czasu, w którym spora część mleka roślinnego odparowała. Na końcu dorzuciłam chili.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.