- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 marca 2020, 23:32
Sytuacja wygląda tak - przyjechałam do mamy i muszę "przerobić" trochę jej zapasów z zamrażalnika żeby móc włożyć tam gotowe, obiadowe porcje i potrawy (pierogi, pasztety, kotlety, gołąbki, chleby) które zamierzam jej zrobić i zostawić. Znalazłam w jednej z szuflad zapasy piersi z indyka. Mięsa nie jadam, dla córki i męża robię ich ulubione, z indykiem dawno nie miałam styczności. Chciałabym tego indyka przerobić na jakieś kotlety lub klopsy do pomrożenia i odgrzewania ale teraz jak i z czym? Mielone z jakąś kaszą, warzywami, pieczarkami? Ma któraś jakieś sprawdzone przepisy na takie zestawiania? Nie chciałabym żeby kotlety po rozmrożeniu się rozciapały więc pewnie mokre warzywa o których w pierwszej chwili pomyślałam (cukinia, bakłażan) odpadają czy może jednak nie? Może jaglana z marchewką do tego, ratujcie:)
23 marca 2020, 12:47
mam właśnie mielone z indyka i mysle co by tu...
23 marca 2020, 15:57
Pierś pokroić, obsmażyć z cebulką na oliwie,/ oleju, dodać pocięta w paski lub pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę , dusić nadal, dodając troszkę wody lub rosołu, dodać pokrojoną podobnie cukinię, dusić, doprawić solą pieprzem, słodka papryką, można dać kumin lub ziołowe przyprawy. Po ostudzeniu zamrozić. Robiłam tak wielokrotnie. Do ryżu w sam raz.
23 marca 2020, 17:18
Ja lubię dodać podsmażone pieczarki z cebulą i natkę pietruszki, lub trochę szpinaku z czosnkiem, lub też wcześniej podsmażoną paprykę.