Temat: mąka do ciasta

cześć, Czy mąka pszenna typu 405 nada się na ciasto do pierogów i ciasto drożdżowe? W przepisie mam że należy dodać 450, ale w sklepie źle spojrzałam kupiłam 405.

To jest stopień zmielenia. Im wyższy, tym grubiej zmielona. Myślę, że nie ma tu znaczenia.

Myślę że typ 405 ma mniej glutenu i kiedyś zrobiłam z niej ciasto na pierogi rozwalały mi się ale może dlatego że robię bez jajka i bardzo cienkie

Pasek wagi

Ja jestem zdania, że do pierogów najlepsza jest 450 ewentualnie 480 lata wstecz próbowałam z innymi ale to nie było to. Z 450 są dla mnie najlepsze. Jajek nigdy nie daję, bo ciasto jest dla mnie za twarde. Mąka 450, ciepła woda z solą i odrobineczka dobrego oleju to mój sprawdzony przepis na uniwersalne ciasto.

Pasek wagi

ok. polece i kupie 450. A na ciasto drożdżowe się nada 405?

Nada się

Pasek wagi

do ciasta tak, do pierogów najlepiej 450

też używam mąki 450 i myślę, że to ma znaczenie. Tak jak dziewczyny mówią, z jajkiem ciasto jest twarde. ostatnio zrobiłam z masłem i wyszło super elastyczne : 250h mąki 100ml gorącej wody pół łyżeczki soli i 40g masła

A ja zawsze robię z jajkiem tak jak moja teściowa i nigdy nie są twarde. Nawet z mąki orkiszowej 700 robię i są super.

narozstaju napisał(a):

też używam mąki 450 i myślę, że to ma znaczenie. Tak jak dziewczyny mówią, z jajkiem ciasto jest twarde. ostatnio zrobiłam z masłem i wyszło super elastyczne : 250h mąki 100ml gorącej wody pół łyżeczki soli i 40g masła

widzę że oglądamy vlog tej samej Pani

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.