- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 grudnia 2019, 09:46
cześć, Czy mąka pszenna typu 405 nada się na ciasto do pierogów i ciasto drożdżowe? W przepisie mam że należy dodać 450, ale w sklepie źle spojrzałam kupiłam 405.
21 grudnia 2019, 09:59
To jest stopień zmielenia. Im wyższy, tym grubiej zmielona. Myślę, że nie ma tu znaczenia.
21 grudnia 2019, 10:19
Myślę że typ 405 ma mniej glutenu i kiedyś zrobiłam z niej ciasto na pierogi rozwalały mi się ale może dlatego że robię bez jajka i bardzo cienkie
21 grudnia 2019, 11:37
Ja jestem zdania, że do pierogów najlepsza jest 450 ewentualnie 480 lata wstecz próbowałam z innymi ale to nie było to. Z 450 są dla mnie najlepsze. Jajek nigdy nie daję, bo ciasto jest dla mnie za twarde. Mąka 450, ciepła woda z solą i odrobineczka dobrego oleju to mój sprawdzony przepis na uniwersalne ciasto.
21 grudnia 2019, 16:20
do ciasta tak, do pierogów najlepiej 450
21 grudnia 2019, 17:31
też używam mąki 450 i myślę, że to ma znaczenie. Tak jak dziewczyny mówią, z jajkiem ciasto jest twarde. ostatnio zrobiłam z masłem i wyszło super elastyczne : 250h mąki 100ml gorącej wody pół łyżeczki soli i 40g masła
21 grudnia 2019, 19:00
A ja zawsze robię z jajkiem tak jak moja teściowa i nigdy nie są twarde. Nawet z mąki orkiszowej 700 robię i są super.