Temat: Tarta pistacjowa

Hej. Chciałabym na święta zrobić tartę z kremem pistacjowym. Jadłam taka w kawiarni . 

Kruche ciasto A u góry słodki krem na bazie śmietanki albo mascarpone pewnie z jakimiś zmielonymi pistacjami. 

Lecz niestety nie mam sprawdzonego przepisu. 

A w Google każdy przepis zupełnie inny. 

Nie wiem czym się sugerować bo dopiero stawiam pierwsze kroki w kuchni. 

Może któraś z Was robiła I ma sprawdzony przepis.

W cukierni to obawiam się że prędzej z aromatem niż z drogimi mielonymi pistacjami ;) Ale domowo możesz się pokusić wypełnić upieczone ciasto zmiksowanym kremem z mascarpone, śmietanki kremówki i zmielonych pistacji doprawione cukrem i ew.mocniej zestalone np. żelatyną, ewentualnie możesz z tych składników ugotować uniwersalny krem budyniowy-czyli zagotować śmietanke z mielonymi albo siekanymi pistacjami i cukrem+ew aromat waniliowy, w osobnej miseczce rozetrzeć jajko z mąką ziemniaczaną i cukrem- wlać to na gotującą się śmietankę i szybko mieszając zagotować budyń.wystudzić go a potem zmiksować z mascarpone i wypełnić tartę. Proporcji ci nie podam bo ja takie miksy bazowe z różnymi dodatkami smakowymi robię zupełnie na oko...

Liandra napisał(a):

W cukierni to obawiam się że prędzej z aromatem niż z drogimi mielonymi pistacjami ;)

Jeśli kawałek tarty kosztuje 12-15zł, to raczej nie ma tam aromatów ;) 

Autorko, użyj do tego kremu pistacjowego. Najlepiej zamówić przez internet, ale do świąt nie dojdzie, więc możesz poszukać w Auchan albo Kauflandzie. Taki krem jest bardzo gęsty, miesza się go z mascarpone, śmietaną itd.

Robiłam z tego przepisu, ale to nie tarta ;) 

Ok.15zł kosztuje kawałek jakiegokolwiek ciasta w kawiarni ;) przynajmniej tam gdzie bywałam.Nie uwierzę w brak aromatów syntetycznych... Sprawdziłam skład kremów- no szał.... max do 40% pistacji w składzie a reszta cukier i dodatki ;) To naprawdę lepiej sama sobie te pistacje zmiksuj z cukrem i oliwą ;)

40% to i tk dużo- bo zazwyczaj jest mniej. Pistacje obrane i niesolone możne też zamówić przez internet. 

Liandra napisał(a):

Ok.15zł kosztuje kawałek jakiegokolwiek ciasta w kawiarni ;) przynajmniej tam gdzie bywałam.Nie uwierzę w brak aromatów syntetycznych... Sprawdziłam skład kremów- no szał.... max do 40% pistacji w składzie a reszta cukier i dodatki ;) To naprawdę lepiej sama sobie te pistacje zmiksuj z cukrem i oliwą ;)

Jadłam kiedyś w Mielnie taka pyszna tartę pistacjowa, podobno robią na miejscu z „dobrych” składników. Próbowałam odtworzyć z kilku przepisów ale to nie było to...

Pasek wagi

Jak kupisz masło pistacjowe wymieszasz z mascarpone i odrobiną bitej śmietany (prawdziwej) to zawsze wyjdzie.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.