- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 sierpnia 2019, 08:50
Hej, robiłyście może kiedyś własne nalewki bądź likiery? Mam takie nietypowe pytanie a w googlach nie mogę znaleźć odpowiedzi. Czy mogę spirytus zastąpić wódką? Chodzi mi o to w sumie, żeby nalewka nie miała tego obrzydliwego zapachu spirtu, wódka jest jednak łagodniejsza. Nie zepsuje mi się nic? (dokładniej chodzi o likier czekoladowy i nalewkę śliwkową- chcę zrobić rodzicom na święta a ja na alko się nie znam, sama nei piję)
Edytowany przez mia_versa 7 sierpnia 2019, 08:54
7 sierpnia 2019, 09:08
Jak nie lubisz smaku klasycznego spirytusu. Spróbuj spirytus nalewkowy, który ma 60%
Zdjęcie z sieci. Ja dolewam taki do nalewki wiśniowej.
7 sierpnia 2019, 09:09
To nie będzie nalewka tylko wódka smakowa. Niestety ostatnio w necie tak płynnie sobie zastąpiono w nazewnictwie nalewką wszelakie miksy na bazie wódki często z dodatkiem syntetycznych aromatów które czasami wręcz trudno przełknąć..To smutne dla fanów prawdziwych nalewek które dojrzewają rok czy więcej. Nalewka nie ma żadnego posmaku spirytu-piłaś chyba jakieś niedoróbki za przeproszeniem które nawet nie dojrzały i nie zdążyły się przegryźć....Prawdziwe porządne nalewki robią się minimum pół roku- u nas nie mniej niż rok dojrzewania w piwnicy (robimy od 20 lat). Co do likieru się nie będę wypowiadać- to nie moja bajka-jedyny likier czekoladowy jaki czasem robię to ajerkoniak-jest bezwzględnie na spirytusie i jajkach ;) A śliwowicy do świąt nie zrobisz- jak ma być dobre i dojrzałe to teraz zacznij, a daj na Wielkanoc....
7 sierpnia 2019, 09:10
W nalewka h zazwyczaj się miesza wódkę i spirytus. Musisz wziąść pod uwagę że nie alkoholowe składniki że tak powiem rozwodnią nalewek. Jeżeli zrobisz je z samej wódki to będzie taka hmm wodnista. A jak zrobisz że spirytusu to będzie czuć moc. Śliwka i czekolada to dość mocne aromaty i z pewnością zamaskuja zapaszek mocnego alkoholu.
7 sierpnia 2019, 09:16
Likier to nie wiem bo nie robię. Ale nalewka na owocach, jeśli zachowasz proporcje tzn dasz odpowiednio dużo owoców i cukru, nie zachowa smaku ani zapachu spirytusu. Owoce zdominują smak i zapach. Kombinowanie jest kompletnie bez sensu.
7 sierpnia 2019, 09:23
Mój robi nalewki- dodaje zawsze spirytus. Nawet ostatnio dodawał bimber- ale taki dobrze zrobiony.
7 sierpnia 2019, 10:24
To nie będzie nalewka tylko wódka smakowa. Niestety ostatnio w necie tak płynnie sobie zastąpiono w nazewnictwie nalewką wszelakie miksy na bazie wódki często z dodatkiem syntetycznych aromatów które czasami wręcz trudno przełknąć..To smutne dla fanów prawdziwych nalewek które dojrzewają rok czy więcej. Nalewka nie ma żadnego posmaku spirytu-piłaś chyba jakieś niedoróbki za przeproszeniem które nawet nie dojrzały i nie zdążyły się przegryźć....Prawdziwe porządne nalewki robią się minimum pół roku- u nas nie mniej niż rok dojrzewania w piwnicy (robimy od 20 lat). Co do likieru się nie będę wypowiadać- to nie moja bajka-jedyny likier czekoladowy jaki czasem robię to ajerkoniak-jest bezwzględnie na spirytusie i jajkach ;) A śliwowicy do świąt nie zrobisz- jak ma być dobre i dojrzałe to teraz zacznij, a daj na Wielkanoc....
Napisałam- nie piję alkoholu. Ale czasami jak częstują w gościach domową nalewką to wącham (taki wąchacz alkoolowy jestem xD smak mi nie odpowiada, zapach owszem) i tak wali spirtem że pożal się boze.
Hmm.. no to na wielkanoc będzie nie ma problemu ;)
Edytowany przez mia_versa 7 sierpnia 2019, 10:25
7 sierpnia 2019, 10:59
Spirytus daje się żeby była moc i aby alkohol pobrał to co najlepsze z owoców. Do nalewek z owoców należy używać słabszego spirytusu (bo ten 96% pali komórki w owocach i utrudnia oddanie smaku), dlatego w przepisach miesza się go z wódką 1:1, lub można kupić w sklepie słabszy spirytus nalewkowy. Aby pozbyć się zapachu alkoholu potrzebne jest dojrzewanie nalewki (przynajmniej rok).
Na własny użytek możesz wymieszać z wódką, nic się nie zepsuje bo to też alkohol. Nalewka będzie słabsza no i formalnie to nie będzie nalewka ale to w niczym nie przeszkadza żeby ją wypić.