Temat: Szybkie pytanie, proszę o pomoc!

dziewczyny, robię sernik z rosą i w przepisie jest pół szklanki oleju. Mam olej, ale słonecznikowy A nie rzepakowy. Myślicie że może być? 

Myślę, że może być :-)

Pasek wagi

Bez znaczenia jaki olej....

Słonecznikowy ma trochę bardziej intensywny zapach ale powinien się zgubić w innych składnikach.

Rzepakowy jest bardziej neutralny . Ale kiedyś dodałam słonecznikowy i nie poczułam różnicy . 

Pasek wagi

Oczywiście, że może być... 

Pasek wagi

Tak nie ma znaczenia czy słonecznikowy czy rzepakowy :)

no mi się kojarzy, że olej słonecznikowy nie nadaje się ani do smażenia ani do pieczenia bo ma dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej  temperatury zmienia się w rakotwórcze związki (coś od 100 stopni chyba). Choć pewnie od jednego razu nic się nie stanie ;)

Pasek wagi

jeżeli to nie jest sernik na zimno, to nie powinnaś używać oleju słonecznikowego, bo tego oleju nie powinno sie podgrzewać.

dałam słonecznikowy i wyszedł :) rzadko piekę ciasta, stąd to pytanie, zawsze dawałam rzepakowy do ciast i bałam się że ze słonecznikowym nie wyjdzie

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.