- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
25 lipca 2019, 20:23
dziewczyny, robię sernik z rosą i w przepisie jest pół szklanki oleju. Mam olej, ale słonecznikowy A nie rzepakowy. Myślicie że może być?
25 lipca 2019, 20:35
Bez znaczenia jaki olej....
25 lipca 2019, 20:49
Słonecznikowy ma trochę bardziej intensywny zapach ale powinien się zgubić w innych składnikach.
25 lipca 2019, 20:51
Rzepakowy jest bardziej neutralny . Ale kiedyś dodałam słonecznikowy i nie poczułam różnicy .
25 lipca 2019, 22:23
Tak nie ma znaczenia czy słonecznikowy czy rzepakowy :)
25 lipca 2019, 22:50
no mi się kojarzy, że olej słonecznikowy nie nadaje się ani do smażenia ani do pieczenia bo ma dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się w rakotwórcze związki (coś od 100 stopni chyba). Choć pewnie od jednego razu nic się nie stanie ;)
Edytowany przez Karolka_83 25 lipca 2019, 22:50
26 lipca 2019, 07:00
jeżeli to nie jest sernik na zimno, to nie powinnaś używać oleju słonecznikowego, bo tego oleju nie powinno sie podgrzewać.
26 lipca 2019, 07:02
dałam słonecznikowy i wyszedł :) rzadko piekę ciasta, stąd to pytanie, zawsze dawałam rzepakowy do ciast i bałam się że ze słonecznikowym nie wyjdzie