Temat: śmietana - jak zrobić ?

Hejka dziewczyny.. Pytam bardziej doświadczonych osób, które się znają i robiły to mnóstwo razy,  a mianowicie chodzi o ubicie śmietany. Oglądałam różne poradniki i w jednym mówią że temperatura pokojowa, w drugim że co najmniej kilka godzin w lodówce musi stać śmietana, a w trzecim że nawet dobrze by było żeby miska była zimna.. i już sama nie wiem.. A chodzi o to żeby ubić śmietanę z masą kajmakową.. 

Więc jak zmiksuje porządnie schłodzoną śmietanę i dodam po czasie masę kajmakową w temperaturze pokojowej to mi się nie zepsuje?  Proszę o pomoc. 

ważne, żeby nie "przebić" śmietany. Jak za długo ubijasz to się zważy i zrobi masło

***cukierniczka z wieloletnim stażem:))

Przeczytałam z ciekawością wszystkie sztuczki i zaklęcia ;) ja po prostu wyciągam z lodówki, mikser na maksa i zawsze ubita ... oczywiście jak chce się ją zestalić na jakiś torcik itp. to jak najbardziej wskazane dodanie pod koniec śmietanfixu czy żelatyny albo galaretki...

Wszystko jest możliwe. Zimna śmietaną i zimna miska to napewno muszą być. Kajmak może ale nie musi upłynnić śmietanę... Nie zrobisz nie będziesz wiedziała. A najlepsze że uda ci się 100 razy i już będziesz myślała że masz niezawodny sposób i 101 raz ci się spartoli... 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.