Temat: Tofu

Są tutaj osóbki lubiące tofu? Macie jakieś swoje ulubione, sprawdzone przepisy? :)

Bardzo lubię tofu - mam świetny przepis. Odsączam wodę ręcznikiem papierowym, kroję w kostkę i marynuję (łyżka lub dwie oliwy, łyżka oleju z prażonego sezamu, łyżka lub dwie miodu, 2 ząbki czosnku). Zostawiam na jakiś czas w lodówce i potem przekładam na blachę z papierem do pieczenia. Piękę w 200 stopniach aż się zezłoci lub nawet zbrązowieje. 

Pasek wagi

ciągle robię tofu, głównie do stir fry w stylu azjatyckim. najczęściej na kostkę tofu pokrojona daje łyżkę sosu sojowego, trochę limonki, soli, srirache- im dłużej się marynuje tym lepiej - piekę w piekarniku ok. 30-40 minut i wrzucam do woka z różnymi dodatkami:)

polecam Ci na początek ten przepis:

http://www.jadlonomia.com/przepisy/musztardowe-tofu/

Jem tofu tylko w postaci tych klopsików.

Są pyszne, szczególnie z jogurtem greckim, ogórkiem startym i mnóstwem czosnku.

Tofucznica z czarną solą - chyba lubię najbardziej, z lekko chrupiącymi krawędziami, szalotką i papryką. 

Zrobiłam dzisiaj tofu pieczone z bloga, który zalinkowała aleksytymia. Pyszne i nie wliczając czasu pieczenia to jakieś 3 minuty roboty ;)

https://ervegan.com/2015/09/zamiast-miesa-mielone-tofu/

Pasek wagi

zakrecona.monia napisał(a):

próbowałam raz i jest totalnie bez smaku. Blee

jest bez smaku, bo trzeba je odpowiednio zrobić ;) czytałam porównanie do mąki - sama z paczki, beznadzieja, ale juz jakie ciasta i inne wypieki ;)

Tofu wędzone z Lidla jest pyszne jak wędzony ser. A z przepisów to - owinięte plastrem nori i w panierce to w smaku takim rybnym. Lub podsmażane z dodatkeim sosu sojowego i przypraw. Mało to dietetyczne, ale mega dobre :)

Pasek wagi

uwielbiam wędzone i tofucznice

Ja nie cierpie tofu, pasuje mi tylko jako dodatek do ramen.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.