Temat: co to za ciasto??? ranking najlepszych ciast tortowych.

moze z wasza pomoca znajde ciasto, ktore kiedys u jednej w Vitalijek widzialam - bylo tak piekne na zdjeciu, pamietam ze pytalam co to za jedne i niestety nie zapisalam sobie. Chcialabym je zrobic na swieta i ---- nie moge go znalezc. 

To bylo ciasto z rodzaju tortowych , cieniutkie warstwy,jasny krem,  wygladalo bardzo krucho. 

Moze byl to tort Pavlowa - ale w googach wyglada jakos inaczej. 

wpiszcie tez swoje najsmaczniejsze /ulubione ciasta tortowe  - do tej pory unikalam pieczenia tortowych i chcialabym cos nowego wyprobowac.

jak slysze 'cienkie warstwy', to od razu na mysli mi przychodzi tort typu marlenka :P ale raczej to nie to

Znalezione obrazy dla zapytania tort marlenka

Pavlova to beza z bita śmietaną i owocami,wiec nie. Moze coś na herbatnikach,skoro cienkie warstwy i krucho.

Pasek wagi

to nie ten, ten przypomina mi taki jaki pieklam wieki temu - osiem warstw kruchych i przelozone masa z kaszy mannej - tez juz tego przepisu nie mam , byl pyszny. Te placki byly chyba karmelowe.

mayuko napisał(a):

Pavlova to beza z bita śmietaną i owocami,wiec nie. Moze coś na herbatnikach,skoro cienkie warstwy i krucho.

no wlasnie w googlach widzialam ze to bezowe, wiec to chyba nie to, na ciastkach tez napewno nie. dzieki za pomoc w poszukiwaniach:)

Mnie przychodzi do głowy tort rumuński (ale ten jest z orzechami) lub napoleon.

jesli cieniutkie warstwy i krem na bazie kaszy manny to musi byc miodownik:). Ja pieke czasem i jeszcze nigdy sie nie zmarnowal ani okruszek hihih

Poparza w pamietniku u Beata456. Moze tam widzialas, bo ona sporo piecze i wszystko wyglada oblednie. 

Pasek wagi

"Marcinek" tak wygląda. 

Jakieś millefeuille? Czyli francuskie ciasto zrobione na krucho przekładane kremem/owocami?

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.