Temat: Mleczko kokosowe

Hej :) Jakbyście miały wskazać swój ulubiony przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem mleczka kokosowego to co by to było? Kupiłam jedną puszkę na wypróbowanie, ale w necie jest tak dużo propozycji, że nie wiem na co ją przeznaczyć. Może zawęzicie mi nieco listę :D

ZdrowaByc napisał(a):

Hej :) Jakbyście miały wskazać swój ulubiony przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem mleczka kokosowego to co by to było? Kupiłam jedną puszkę na wypróbowanie, ale w necie jest tak dużo propozycji, że nie wiem na co ją przeznaczyć. Może zawęzicie mi nieco listę :D

Ulubionego nie mam bo za często go nie używam.

Dodaję do jaglanki na słodko (kaszę gotuję na wodzie zmieszanej z mlekiem kokosowym). Dodatki to już wedle uznania, u mnie owoce typu pomarańcza, banan + orzechy.

Pudding z chia. Robiłam na podstawie tego przepisu:

http://www.jadlonomia.com/przepisy/kokosowy-puddin...

Zazwyczaj nie dodaję słodziku i używam trochę więcej wody niż w przepisie, a mleczka kokosowego mniej. 

Pasek wagi

believe.in.yourself napisał(a):

FabriFibra napisał(a):

Ja tam robie curry albo zupe tom yum.
Tam, czyli gdzie? 

Najczesciej w kuchni, ale ze mna roznie bywa. Napisalam, ze tam, bo nie lubie slodyczy i uwazam, ze mleko kokosowe mozna spozytkowac na lepsze sposoby. I o.

Pasek wagi

Rafaello. To mój hit. Ugotowana kasza jaglana zmiksowana z gęstym mlekiem kokosowym i jakimś słodzidłem (miód, syrop, nawet cukier) na krem.  Gotować kaszę można też na mleku, np na tej płynnej części dolanej do wody, a jeśli krem wychodzi za rzadki można wmiksować trochę rozpuszczonego wcześniej oleju kokosowego. Spód ugnieciony w foremce z płatków owsianych z masłem orzechowym, na to krem kokosowy, a po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi - i do lodówki. Jak stężeje (tj schłodzi się, bo twarde nie będzie) kroić na porcje i uważać by nie zjeść całego na raz :)  Można kombinować wkładając do kremu migdały, orzechy, rodzynki, co kto chce, ale ja wolę czysty, aksamitny smak bez dodatków. Jeślibyś jednak chciała w krem wmieszać migdały, to radzę namoczyć je kilka godzin wcześniej, by zmiękły.

Pasek wagi

innykwiat napisał(a):

[...] Jak stężeje (tj schłodzi się, bo twarde nie będzie) kroić na porcje i uważać by nie zjeść całego na raz :)  [...]

(smiech)(smiech)(smiech)(alkohol)

Też jestem za domowym rafaelem:D

Iamcookie napisał(a):

Ja też właśnie niedwano kupiłam mleczko i mam ogromną ochotę na pudding z chia (i właśnie czekam kiedy do mnie dotrze :P ) najlepiej z mango i brzoskwiniami :)[/quote

Podaj przepis krok po kroku please. Nie mam pojęcia jak zrobić cokolwiek z chia...... 

Pasek wagi

robilam pudding z chia z mlekiem kokosowym, ale jednak dla mnie za tluste

a popatrz na skład tego mleka, bo te w puszkach najczęściej zawierają dużo dodatków e-..., a są mleka które mają tylko kokosa i wodę, najczęściej w kartonach - to tak na przyszłość

a możesz zrobić kaszę jaglaną na sztywno, jak już przestudzisz i zgęstnieje to posmarować marmoladą malinową albo jakimś musem i na to dać ubitą śmietanę kokosową (robi się ją poprzez wstawienie do lodówki mleczka kokosowego, na drugi dzień odlewasz wodę i ten twardy krem/ tłuszcz kokosowy, który zostaje ubijasz jak śmietanę.

robiłam też kiedyś zupę dyniową z mlekiem kokosowym na słodko

przepisy znajdziesz w internecie, jest ich pełno

a jeszcze mi się przypomniało ferrero, jak masz kaszę jaglaną i wiórki kokosowe, to możesz zrobić takie kulki kokosowe trochę przypominające smakiem bounty

Ja lubię potrzymać mleko kokosowe kilka dni w lodówce, później ubić na sztywno i zrobić coś podobnego do tiramisu ;) ogólnie ubite mleko kokosowe jest świetne jako krem do wszelkich deserów.

Duży jogurt grecki + puszka mleka kokosowego +łyżka miodu + 5 łyżek nasion chia. Wszystko wymieszać, przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na wierzch nałożyć łyżkę musu malinowego. Smacznego :)

FabriFibra napisał(a):

believe.in.yourself napisał(a):

FabriFibra napisał(a):

Ja tam robie curry albo zupe tom yum.
Tam, czyli gdzie? 
Najczesciej w kuchni, ale ze mna roznie bywa. Napisalam, ze tam, bo nie lubie slodyczy i uwazam, ze mleko kokosowe mozna spozytkowac na lepsze sposoby. I o.

Zgadzam się. ;) Ja również rzadko używam mleczka kokosowego do słodkich rzeczy.

Najczęściej dodaję je do curry z kurczakiem (zielone/ czerwone), krewetek w sosie curry, zupy krem z dyni, zupy tajskiej. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.