- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
21 lutego 2019, 13:42
Hej :) Jakbyście miały wskazać swój ulubiony przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem mleczka kokosowego to co by to było? Kupiłam jedną puszkę na wypróbowanie, ale w necie jest tak dużo propozycji, że nie wiem na co ją przeznaczyć. Może zawęzicie mi nieco listę :D
21 lutego 2019, 17:33
Hej :) Jakbyście miały wskazać swój ulubiony przepis na zdrowe słodkości z wykorzystaniem mleczka kokosowego to co by to było? Kupiłam jedną puszkę na wypróbowanie, ale w necie jest tak dużo propozycji, że nie wiem na co ją przeznaczyć. Może zawęzicie mi nieco listę :D
Ulubionego nie mam bo za często go nie używam.
Dodaję do jaglanki na słodko (kaszę gotuję na wodzie zmieszanej z mlekiem kokosowym). Dodatki to już wedle uznania, u mnie owoce typu pomarańcza, banan + orzechy.
Pudding z chia. Robiłam na podstawie tego przepisu:
http://www.jadlonomia.com/przepisy/kokosowy-puddin...
Zazwyczaj nie dodaję słodziku i używam trochę więcej wody niż w przepisie, a mleczka kokosowego mniej.
21 lutego 2019, 17:34
Tam, czyli gdzie?Ja tam robie curry albo zupe tom yum.
Najczesciej w kuchni, ale ze mna roznie bywa. Napisalam, ze tam, bo nie lubie slodyczy i uwazam, ze mleko kokosowe mozna spozytkowac na lepsze sposoby. I o.
21 lutego 2019, 19:08
Rafaello. To mój hit. Ugotowana kasza jaglana zmiksowana z gęstym mlekiem kokosowym i jakimś słodzidłem (miód, syrop, nawet cukier) na krem. Gotować kaszę można też na mleku, np na tej płynnej części dolanej do wody, a jeśli krem wychodzi za rzadki można wmiksować trochę rozpuszczonego wcześniej oleju kokosowego. Spód ugnieciony w foremce z płatków owsianych z masłem orzechowym, na to krem kokosowy, a po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi - i do lodówki. Jak stężeje (tj schłodzi się, bo twarde nie będzie) kroić na porcje i uważać by nie zjeść całego na raz :) Można kombinować wkładając do kremu migdały, orzechy, rodzynki, co kto chce, ale ja wolę czysty, aksamitny smak bez dodatków. Jeślibyś jednak chciała w krem wmieszać migdały, to radzę namoczyć je kilka godzin wcześniej, by zmiękły.
21 lutego 2019, 19:39
[...] Jak stężeje (tj schłodzi się, bo twarde nie będzie) kroić na porcje i uważać by nie zjeść całego na raz :) [...]
21 lutego 2019, 21:36
Ja też właśnie niedwano kupiłam mleczko i mam ogromną ochotę na pudding z chia (i właśnie czekam kiedy do mnie dotrze :P ) najlepiej z mango i brzoskwiniami :)[/quotePodaj przepis krok po kroku please. Nie mam pojęcia jak zrobić cokolwiek z chia......
21 lutego 2019, 21:57
robilam pudding z chia z mlekiem kokosowym, ale jednak dla mnie za tluste
a popatrz na skład tego mleka, bo te w puszkach najczęściej zawierają dużo dodatków e-..., a są mleka które mają tylko kokosa i wodę, najczęściej w kartonach - to tak na przyszłość
a możesz zrobić kaszę jaglaną na sztywno, jak już przestudzisz i zgęstnieje to posmarować marmoladą malinową albo jakimś musem i na to dać ubitą śmietanę kokosową (robi się ją poprzez wstawienie do lodówki mleczka kokosowego, na drugi dzień odlewasz wodę i ten twardy krem/ tłuszcz kokosowy, który zostaje ubijasz jak śmietanę.
robiłam też kiedyś zupę dyniową z mlekiem kokosowym na słodko
przepisy znajdziesz w internecie, jest ich pełno
a jeszcze mi się przypomniało ferrero, jak masz kaszę jaglaną i wiórki kokosowe, to możesz zrobić takie kulki kokosowe trochę przypominające smakiem bounty
Edytowany przez 21 lutego 2019, 21:59
21 lutego 2019, 22:44
Ja lubię potrzymać mleko kokosowe kilka dni w lodówce, później ubić na sztywno i zrobić coś podobnego do tiramisu ;) ogólnie ubite mleko kokosowe jest świetne jako krem do wszelkich deserów.
21 lutego 2019, 22:50
Duży jogurt grecki + puszka mleka kokosowego +łyżka miodu + 5 łyżek nasion chia. Wszystko wymieszać, przełożyć do pucharków i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na wierzch nałożyć łyżkę musu malinowego. Smacznego :)
22 lutego 2019, 00:02
Najczesciej w kuchni, ale ze mna roznie bywa. Napisalam, ze tam, bo nie lubie slodyczy i uwazam, ze mleko kokosowe mozna spozytkowac na lepsze sposoby. I o.Tam, czyli gdzie?Ja tam robie curry albo zupe tom yum.
Zgadzam się. ;) Ja również rzadko używam mleczka kokosowego do słodkich rzeczy.
Najczęściej dodaję je do curry z kurczakiem (zielone/ czerwone), krewetek w sosie curry, zupy krem z dyni, zupy tajskiej.