- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
11 lutego 2019, 21:52
Czy mozna uzywac wszystkich przepisow kucharskich zamieniajac jedynie produkty glutenowe na bezglutenowe?
Dziekuje z gory za odpowiedz.
11 lutego 2019, 22:05
Mąkę pszenną zawierającą gluten można zamienić na ryż czy kaszę zboża bezglutenowego albo mąkę orkiszową ale w zależności jakiego zamiennika użyjesz otrzymasz inną potrawę. Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodziło :)
11 lutego 2019, 22:30
Raczej chcialabym wiedziec, czy moge uzywac normalnie ksiazki kucharskiej stosujac jedynie zamienniki. Czy np 0,5 kg maki pszennej zamienie na 0,5 kg ryzowej i nie musze stosowac zadnych dodatkow, nie musze wyszukiwac specjalnych przepisow. Czy ktos ma juz w tej dziedzinie doswiadczenie.
11 lutego 2019, 22:39
Moim zdaniem nie. Pszenna jednak inaczej zagęszcza, ciasto inaczej wyrasta. Jak tylko zmienisz rodzaj mąki, to w wielu przypadkach wyjdzie bubel niestety.
11 lutego 2019, 22:53
dokładnie jak wyżej- np. mąka kokosowa chłonie 3x więcej wody niż pszenna, a naleśniki z mąki kukurydzianej bez dodania skrobi nie wyjdą. Trzeba czasem kombinować, żeby się udało :)
12 lutego 2019, 07:02
Inne mąki nie lepia się tak jak pszenna, więc do ciast trzeba czasem dodać np. Gumę ksantanowa lub zmodyfikować przepis. Dobrze sprawdzają się mieszanki różnych mąk. W przepisach gdzie mąkę stosuje się jako zagestnik sosu proporcje są podobne. Inne dania z np. makaronem robi się tak samo.
I pod żadnym pozorem nie używaj mąki orkiszowej bo zawiera gluten.
12 lutego 2019, 10:34
a jezeli zamiast maki pszennej dodam 90% ryzowej i 10% puree ziemniaczanego (ziemniaki w proszku), to wystarczy skrobii?a moze wiecej 70% - 30% ? Chce sama robic make ryzowa, mielac ryz. Zastanawiam sie jak korzystac z tzw klasycznej ksiazki kucharskiej, gotujac bezglutenowo.
Glamcat, dziekuje za info, ze z sosami i makaronami jest tak samo. To zaoszczedza mi duzo pieniedzy i czasu na wlasne eksperymenty.
Edytowany przez nobliwa 12 lutego 2019, 18:32
12 lutego 2019, 19:04
Gluten ma właściwości klejące ciasto. Jeżeli nie masz celiakii to zamiast pszennej mąki używaj mąki orkiszowej. Z nią nie ma problemu w stosunku 1:1 mimo, że ma gluten to Ok 10% tego co w mące pszennej. Możesz iść jeszcze dalej i np zamiast 1 kg mąki pszennej dać 0,5 kg mąki orkiszowej i 0,5 np. Owsianej / gryczanej/ryżowej nalesniki powinny wyjść. Ciasto drożdżowe gorzej rośnie na orkiszowej ale się da, na bezglutenowej już chyba ciężko. Więc - czasami tak a czasami nie.
12 lutego 2019, 22:39
Na pewno będziesz musiała dużo kombinować-ot tak zamienić produkt na 'bezglutowy' mało gdzie się da. Mój chrześniak ma ostra celiakię-to się musi solidnie nagimnastykować jeśli nie chce jeść w kółko tego samego.