Temat: szybkie zupy

Cześć, czy macie jakiś szybki sposób na gotowanie zup? Tak żeby na co dzień nie używać kostki rosołowej? Tak czytam że wiele z Was je zupy na co dzień, i sobie smaku narobiłam, ale nie wyobrażam sobie tyle czasu gotować bulionu (zazwyczaj gotowałam czasami w soboty, i nastawiałam na ok. 3 godziny). Niestety w temacie gotowania jestem zielona:(

gotuje duży gar takiego bulionu gotowanego 6 godzin po czym mrożę w litrowych pudełkach. gotuje tak moze raz na dwa tygodnie, potem jak mam ochote na pomidorowa - odmrazam jedno pudelko na baze. mam ochote na krem brokulowy - omrazam kolejne pudelko na baze.

zawsze wrzucam wszystko do garnka i gotuje ok 30-45minut z podstawowymi przyprawami. Każda zupa mi smakowała. Niestety ostatnio dorzucam czasem te nieszczęsne kostki :/ nie umiem ich wyrzucić do kosza, a kiedyś używałam tylko raz do roku. 

Pasek wagi

Ja też mrożę bulion, w większych pojemnikach na zupy, w mniejszych na sosy i do risotto. Bardzo wygodna i szybka opcja, szkoda tylko że w zamrażalniku tak mało miejsca :P

Pasek wagi

snowflake_88 napisał(a):

Ja też mrożę bulion, w większych pojemnikach na zupy, w mniejszych na sosy i do risotto. Bardzo wygodna i szybka opcja, szkoda tylko że w zamrażalniku tak mało miejsca :P
też bym mrozila jakbym miała duża zamrazalke

Dzięki! Z tego zamrażania na pewno skorzystam, nie pomyślałam że można mrozić bulion.

Ja zupy na bulionie gotuję bardzo rzadko - właściwie tylko wtedy, kiedy zostanie mi rosołu. Za to jest mnóstwo pysznych zup, do których nie potrzeba ani bulionu, ani kostki rosołowej :) Np. taka: https://aniagotuje.pl/przepis/dyniowa-zupa-krem-be...

Polecam poszperać w przepisach na zupy-kremy ;) 

Mnie tez zainspirowaly ostatnio te wpisy o zupach i rozwazam zrobienie domowej kostki warzywnej takiej jak np. tu link albo tu link2

Ja kupuję mieszankę suszonych warzyw, przyprawiam sola, pieprzem, kurkumą, zielem, listkiem laur itp.- nie ma konieczności gotowac godzinami jakiegoś mięsnego wywaru-tak gotuje wyłącznie rosół...Z reg zupę gotuję pół godziny(zwł jeśli np. ugotuje na skrzydełku kurczaka )- warzywne nawet krócej-20min żeby nie rozgotować warzyw na paćkę.. Kostek kompletnie nie stosuję, nie smakują mi. Zupy które mają składnik długo gotujący się-robię go sobie wcześniej- np. namoczoną na noc fasolę ugotuję rano, a potem dodam do zupy, albo poprzedniego dnia upiekę w piekarniku buraczki ze skórką.. Chyba żadne inne nie wymagają dłuższego gotowania..

tez gotuje bulion i mroze, tylko ja uzywam wolnowara, gotuje sie samo 8h

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.