- Dołączył: 2013-03-18
- Miasto:
- Liczba postów: 1884
11 czerwca 2013, 14:16
na czym powinnam gotowac kaszke dla niemowlaka, kukurydziana lub manna?? bo raczej na swoim mleku nie moge, prawda??? synek ma 6 miesiecy
11 czerwca 2013, 14:22
Na modyfikowanym można, ew. gotowa z paczki - mój jest starszy więc mu gotuję mannę na łaciatym
- Dołączył: 2012-12-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 632
11 czerwca 2013, 14:35
Ja jak karmiłam piersią to kupowałam kaszkę ryżową mleczną i na samej wodzie.
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
11 czerwca 2013, 14:39
Ja gotuję na wodzie, na mm masz ionfo, że nie wolno używac w temperaturze wyższej, niż 50 stopni.
Ja robię tak: wlewam troszkę wody do garnka, słodze odrobiną ksylitolu, gotuję, dodaję do wrzątku troszkę manny, żeby zgęstniała. Potem miksuję z mm, np. z 60 ml, dodaję np. baban lub jabłko i takie coś podaję. Jaglankę też na wodzie, potem miksuje z mm.
- Dołączył: 2009-05-28
- Miasto: Dzierżoniów
- Liczba postów: 33
11 czerwca 2013, 14:43
Dla niemowląt są specjalne kaszki , dla mniejszych ryżowe i kukurydziane,potem manna itd i najlepsze te mleczne,bo są na mleku modyfikowanym.
- Dołączył: 2013-01-09
- Miasto: Biegun
- Liczba postów: 1804
11 czerwca 2013, 15:06
A dlaczego na swoim mleku nie można?
Edytowany przez Wiktoriaxxx 11 czerwca 2013, 15:17
- Dołączył: 2013-03-18
- Miasto:
- Liczba postów: 1884
11 czerwca 2013, 15:16
a czy te gotowe kaszki mleczno ryzowe nie maja za duzo cukru?? ostatnio ja kupiłam i wydawała sie słodka. nie wiem jak to jest ale chyba swojego mleka nie mozna gotowac, nie wiem czy mam racje?
- Dołączył: 2013-05-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3115
11 czerwca 2013, 15:22
Nie wiem, ja nie gotowałam, ale jak pisałam, możesz je domiksować później.
A jeśli chodzi o cukier - masz etykietkę z tabelką i tam podaną ilosć cukru. My np, wycofujemy się z kaszek, bo są piekielnie nieekonomiczne - manna to te 4 zł za paczkę, a masz z tego 20 porcji, albo i więcej. Nestle, czy hipp to 10-15 zł, a z paczki masz góra 5 porcji. Plus w normalnej kaszce masz pewnosć, co w niej siedzi. Możesz słodzić ksylitolem - to jest cukier brzozowy, który jest przecibakteryjny, zdrowy, ma niskie IG, na jego bazie są robione np. pasty do zebów dla niemowląt.