Temat: surowe jajko - ciaza-pomocy!

zostałam uraczona sernikiem z surowymi zółtkami a jestem w 7 mies ciazy. dowiedziałam sie oczywiscie po fakcie:(
jakie jest zagrozenie??? czy to tylko prawdopodobienstwo  załapania salmonelli czy cos jeszcze mi grozi?
i czy sa jakies obiawy zatrucia?? czy jak w przypadku toksoplazmozy moze byc to bezobiawowe?

nie panikuje - po prostu nie wiem co myslec:)
Dlatego trzeba uważać co się je dokładnie... Ale wydaje mi się, że za bardzo panikujesz.
a  ktoś się źle czuje? czemu masz ku temu podstawy.
nie panikuj kobieto jajko to nie chodząca salmonella
Pasek wagi
nie panikuje- jeszcze:P

Anuusia007 napisał(a):

a  ktoś się źle czuje? czemu masz ku temu podstawy.nie panikuj kobieto jajko to nie chodząca salmonella

zjadłam to 4 godz temu i nie czuje sie zle

Anuusia007 napisał(a):

a  ktoś się źle czuje? czemu masz ku temu podstawy.nie panikuj kobieto jajko to nie chodząca salmonella
Pasek wagi
Ja dopiero w czasie ciazy pierwszy raz sprobowalam tatara... :) surowe mieso, surowe jajko, czyli to co w Polsce jest zabraniane ciezarnym, natomiast tu gdzie mieszkam jesc mozna wszystko, o ile tylko jest swieze i ze sprawdzonego zrodla :) 
Jeśli jajko było świeże i opieczątkowane to chyba nie ma możliwości zachorowania na salmonelle. Ale jakbyś zauważyła jakieś objawy to szybko do lekarza.

Anuusia007 napisał(a):

a  ktoś się źle czuje? czemu masz ku temu podstawy.nie panikuj kobieto jajko to nie chodząca salmonella


Dokładnie - nie każde jajko jest zakażone(a właściwie większość nie jest, bo gdyby tak było to słyszelibyśmy o epidemii), ale rozumiem Twój stres. Sama też unikam w ciąży surowych jajek, konserw, surowych ryb itd. i mam stres jak niechcący zjem coś niedozwolonego (raz np. podano mi tort delikatnie  nasączony alkoholem - zorientowałam się po dwoch kęsach i od razu panika.. )
Pasek wagi
Ja niesety od surowego  jajka dostalam toksoplazmozy :/

Przy salmonelli (ktora tez przy okazji przeszłam) jest wysoka gorączka - ok 40st

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.