Temat: koszt "od talerza" czy "za kucharkę"?

moje drogie!

chciałabym dowiedzieć się, jak to było u Was. mam wesele na ok. 50 osób, rodzice właśnie oglądają sale. najczesciej w mojej miejscowości jest tak, że płaci się "od talerza" i w tej restauracji do której skłaniamy się tymczasem to jest 135 zł. od osoby - bez poprawin, bo poprawin nie chcę. (czyli 50 * 135 zł = 6 750 zł). w tym jest: sala, żarcie dla gości (bez ciast, owoców i alko), wystrój sali.

teraz tak - zastanawiam się, ile może wyjść kasy za kucharkę. czy któraś z was miała wesele na ok. 50 osób z kucharką?

wtedy trzeba liczyć: jedzenie (bez ciast, owoców i alkoholu, bo to oddzielnie), kucharkę, salę, stoły, wystrój sali.

jaki to jest mniej wiecej koszt??? czy w ogóle przy niewielkim weselu opłaca się brać kucharkę? moja mama powiedziała, że jeśli to jest różnica ok. 1 000 zł, to nie bedzie się bawić w kucharkę, bo to jest za dużo pracy własnej, ale gdyby miala to być różnica rzedu ok. 2 000 zł, to juz warto.

więc - warto??

 

czekam również na dodatkowe uwagi i spostrzeżenia zwiazane z tematem :)

Pasek wagi
Ja też stoję przed takim dylematem z tym, że ja mam wesele na ok100 osób i wydać za katering ( bez ciasta, alko, napoi ) na dzień dzisiejszy 130 zł.od osoby = 13000 a w przypadku kucharki ok.80 zł.od osoby ( bieganie, kupowanie, załatwianie cieżko, ale raz w życiu można takie coś przeżyć i pewnie warto ) = 8000 to dla mnie jest różnica.
duzo taniej wychodzi gdy wszystko robimy tzw po wiejsku :)) czyli bez zadnych  restauracji i sami kupujemy jedzenie szukamy sali kucharki itp.. jeden minus duzo latania i wszzystko na naszej głowie, ja miałam na 120 właśnie na sali i moich rodziców wyniosło to coś ponad 10 tys

hmm... to ile wlasciwie bierze przeciętnie taka kucharka??

bo tak sobie myslalam, że sama kucharka to pewnie ok. 1000 zł, sala ze stolami jakies 2 500 zł, dekoracja sali tez z 500 zł plus jedzenie.... no i tutaj nie wiem ile policzyc - tak  2000 zł powiedzmy - to wychodzi ok. 6000 zł. dlatego pytam, czy ktos mial takie wesele na 50 osob z kucharka, bo chcialabym wiedziec ile to wychodzi...edit: i czy dobrze liczę???

Pasek wagi
Przeciętnie kucharka jeśli chodzi o wesele jak to napisała magda " po wiejsku " nie powinna wziąć więcej jak 100 zł.od osoby.

Moja kuzynka miała kucharki, wesele na 60 osób, dużą salę - dekorowali sami i za to wszystko wyszło im ok.8 tysięcy. ( z robocizną kucharek i obsługi )

nasz kucharka brała (chyba) 2500zl ale nie jestem pewna a mamy nie ma w pracy jest wiec jutro ewentualnie moge napisac.

sala- my około 300zl  ale to tak poz najomosci rodzina itp wiec wiadomo ale zazwyczaj koło 700 i wiecej plus opłaty prąd, jeżeli nie ma chłodni to trzeba zamówić to kolejne koszta u nas było to koło 600 zł może więcej niestety nie pamiętam.


Moja kuzynka miała kucharki, wesele na 60 osób, dużą salę - dekorowali sami i za to wszystko wyszło im ok.8 tysięcy. ( z robocizną kucharek i obsługi )

nooo i wlaśnie. i w tym momencie bardziej opłaca mi się restauracja, bo tak jak pisałam, tam w cenie 135 zł od osoby mam: salę, dekorację sali, jedzenie - wychodzi łacznie niecałe 7 tys. (a wiem, ze jest to miejsce w 100% wypróbowane, bo kilka osób mialo tam wesele i są bardzo zadowoleni)...

Pasek wagi
co do dekoracji sali około 1000zl wiec lepiej samemu.. chyba ze uparcie chcecie miec to z glowy i macie kase to czemu nie :) mozna kogos wynająć
ale moze miala poprawiny itp. wez tez pod uwage ze gdy robisz na sali to wszystko co zostanie bierzesz, a w restauracji bywa róznie. u nas było wesele do rana, poprawiny do rana i kolejne dwa dni sprzątanie sali to i głodni wszyscy a jedzenie z wesela nic sie nie zmarnowało :)
No ja napisałam tak jak jest z tym, że ona miała ciasta w cenie - kucharki piekły + tort również a z tego co wiem koszta ciasta i tortu są porażające.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.