Temat: Ślub 2012r.

Zapraszam wszystkie Panny Młode roku 2012 ;)

Tutaj pomagamy przetrwać przygotowania jak i czas, który został do Tego dnia, zadajemy pytania, odpowiadamy na nie, pomagamy rozwiązywać wszelkiego rodzaju dylematy i .. ucinamy sobie luźną pogawędkę :)

Ja jestem pierwsza ! :)





Daty i imiona aktywnych Panien Młodych - Najpiękniejszych i Najszczuplejszych ;)

ZMOTYWOWANA1989 -     Klaudia -     16.06.2012r
xAGUSIAx -      Agusia -      16.06.2012r
XENA -      Ksenia -      czerwiec 2012r
SELINKA -      Monika -      14.07.2012r
DANAEGARDEN87 -      Olka -      28 styczeń 2012r
KKASKAA -      Kaśka -      kwiecień 2012r
YTSEJAM -      Gośka -      lipiec 2012r
DRSKA -      Marta -       28 kwiecień 2012r
ILLKA -      Ilona -      maj/czerwiec/lipiec/sierpień 2012r
BEKAA -      Judytka -      czerwiec 2012r
ISAA -  ?    -      wrzesień 2012r
BIEDRONKA1985 -     Agnieszka -     25 sierpień 2012r
Ja też zapisuję wydatki :) ale na razie nie jest tak źle, dopinamy się w budżecie :P

Udzicha Twojego menu nie pokażę teściowej bo jej się w głowie poprzewraca ;P ale robi wrażenie
No to ja byłam dziś ustalać menu, wplacić polowe kasy i w sumie zalatwić 95% tego co jest związane z salą.
Moje menu wydaje mi się ogromne w porownaniu z waszymi (chociaż po wnikliwszym przejrzeniu to może tylko złudzenie).
Sala jest rustykalna, więc nie wyobrażam sobie żeby stoły się nie uginały - jedzenia ma być dużo ( z resztą takie jest założenie nie tylko nasze, ale i restauratora). Podobnie nie wyobrażam sobie wiejskiej biesiady (jak moja) w eleganckim nowoczesnym wnętrzu. Wszystko ma do siebie pasować. Gdybym dala menu jak yokunia to byłoby to co najmniej smieszne, podobnie gdyby ona zastawiła za mocno stoły u siebie ;)
Byliśmy też w cukierni i kolejne mile zaskoczenie, za 1200zł będzie ciasto i tort(jak liczyliśmy sami po cenach normalnych to wychodziło nam drożej sporo), ciasta nam potrzebne 45kg na w sumie 92 osoby, dużo ponieważ będziemy jeszcze rozdawać gościom.
Całe jedzenie po weselu i poprawinach w poniedziałek przywiozą nam do domu, jeśli będzie tego dużo zostawią nam samochod - chłodnię na dobę, żebysmy mogli sobie to na spokojnie rozdysponować, trzeba bedzie tylko odwieźć kierowcę ;)
Przy sali jest pokój, w ktorym można zostawić prezenty i sejf na ewentualne prezenty w kopertach, tylko my będziemy mieć klucz.
Zastanawialiśmy się nad piwem, tu też się problem rozwiązał, pan wstawi nam keg obsługiwany przez pracownika, zapłacimy od każdego wypitego przez gości kufla.
  1. 1Rosół z makaronem
    •  rosół gotowany z kaczek, indyka i wołowiny
  2. 2Ziemniaki z cebulką i tłuszczem
    • (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym, roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym,
    • bukiet surówek (kapusta biała, kapusta czerwona, marchewka, por, kalarepka z orzechami i rodzynkami)
    • kapusta zasmażana
    • buraczek zasmażany /mizeria w zależności od pogody
    • marchewka zasmażana z groszkiem
    • salatka słodko-kwasna
  3. 3Barszczyk czerwony (podawany w szklance)
    • Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
    • Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
  4. 4Deser lodowy(lody w trzech kolorach z bitą śmietaną i bakaliami oraz posypką i sosem czekoladowym
  5. 5Kluski śląskie, kopytka w sosie borowikowym, pyzy ziemniaczane ze skwarkami
    • Karczek pieczony w sosie myśliwskim
    • Zrazy z polędwicy wołowej w sosie
    • Warkocz z polędwicy w borowikach
    • Schab z morelą
    • Schab ze śliwką
    • Surówka z kapusty pekińskiej
  6. 6Kuleczki ziemniaczane, frytki
    • Udo faszerowane, udo pieczone, rolada z kurczaka
    • Filet w zalewie miodowej z grilla
    • Karczek z grilla
    • Pieczarka faszerowana wieprzowiną
    • Warzywa z wody: fasolka zielona, fasolka żółta, marchewka, kalafior, brokuły (polewane masłem)
  7. 7Barszczyk biały (podawany w szklankach)
    • Biała kiełbasa

Poprawiny

  1. 1zupa bogacz
  2. 2 Bigos
    • (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym, roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym)
  3. 3Barszczyk czerwony (podawany w szklankach)
    • Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
    • Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
  4. 4 barszczyk biały (podawany w szklankach)
    • Biała kiełbasa
  5. 5 Strogonow

    Zimne przekąski

    • Filet z kurczaka, schab, rolada w galarecie
    • Szparagi w polędwicy w galarecie
    • Pstrągi faszerowane w galarecie
    • Szczupak w Szuwarach
    • Sandacz prezydencki
    • Półmisek z mięsami pieczonymi (schab gotowany, schab ze śliwką, schab z morelą, karczek pieczony, rolada, boczek pieczony, pasztety, wędliny szlachetne)
    • Łosoś na zimno z tostami i masłem
    • Śledzie: w oleju, w occie, w jogurcie, w keczapie, koreczki śledziowe
    • Sałatki: warzywna, królewska, pieczarkowa, z kurczaka wędzonego
    • Ryba po grecku
    • Galaretka - zimne nóżki
    • Ogórki zielony, pomidory
    • Jaja faszerowane
    • Jaja w majonezie ze szczypiorkiem
    • Marynaty: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, papryka marynowana, gruszki marynowane
    • Owoce południa: ananasy, brzoskwinie, cytryny
    • Owoce: winogrono ciemne, winogrono różowe, winogrono jasne, kiwi, pomarańcze, mandarynki, banany, truskawki
    • Cukierki
    • Pieczywo
     Do tego wiejski stół, a i tak zrezygnowaliśmy z dwóch ciepłych dań w wesele, bo chyba nawet nie byloby kiedy tego wstawić ;) Właściwie to menu się minimalnie różni(szczególiki), ale dokladnie nie pamietam, to jest z ich strony sokpiowane. Jeszcze będzie stolik z herbatami i kawami, rózne rodzaje wedle życzenia.


buuu brzydko się wkleiło.
Drska a te wszystkie rodzaje mięs w nawiasach są podawane naraz
tak wszystkie albo prawie, chyba 10 rodzajów mialo być.
I szczerze mówiąc, myślę, że on nie pozwoliłby drastycznie poobcinać dań, bo dba o "markę" faktem jest, że ma bardzo dobrą opinię w okolicy, wlaściwie najlepszą. Nie pozwala mieć zespołu o ktorym wie, że źle gra, bo to psuje opinię. Sam wstawia napoje w litrowych butelkach, bo jakby ktos sam kupił dwulitrowe, to mu to psuje wygląd stołu itp.
MArta........... ile jedzenia :P hehe 
u mnie by się zmarnowało,  choć i tak lubią zjeśc :)
Pasek wagi
U mnie jest jeszcze pewne, że to co przywiozą będzie podzielone na rodzine już po weselu. Do tego zaraz potem dluuugi weekend, i już wiadomo, że będziemy mieli jeszcze poprawiny poprawin poprawin pewnie :P
o jaaaa pierniczę ile będziecie mieć tego jedzenia,kto to zje? : )   
No to u mnie będzie zdecydowanie skromniej...a myślałam, że trzy mięsa na obiad to już za dużo...
No Anglicy, ktorzy przyjadą na pewno bąda zaskoczeni :P
Mimo tego, że mnie samą te ilości przerażają myślę, że gośc wie co robi kładąc tyle na stole, biorąc pod uwagę specyficzne preferencje regionu:P
Ilośc dań nie wplywa na cenę, a jak wspomnialam i tak zrezygnowalismy z dwoch cieplych dan ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.