- Dołączył: 2010-09-06
- Miasto: Chcieć To Móc
- Liczba postów: 3982
7 stycznia 2011, 13:34
Zapraszam wszystkie Panny Młode roku 2012 ;)
Tutaj pomagamy przetrwać przygotowania jak i czas, który został do Tego dnia, zadajemy pytania, odpowiadamy na nie, pomagamy rozwiązywać wszelkiego rodzaju dylematy i .. ucinamy sobie luźną pogawędkę :)
Ja jestem pierwsza ! :)
Daty i imiona aktywnych Panien Młodych - Najpiękniejszych i Najszczuplejszych ;)
ZMOTYWOWANA1989 -
Klaudia - 16.06.2012r
xAGUSIAx -
Agusia - 16.06.2012r
XENA -
Ksenia - czerwiec 2012r
SELINKA -
Monika - 14.07.2012r
DANAEGARDEN87 -
Olka - 28 styczeń 2012r
KKASKAA -
Kaśka - kwiecień 2012r
YTSEJAM -
Gośka - lipiec 2012r
DRSKA -
Marta - 28 kwiecień 2012r
ILLKA -
Ilona - maj/czerwiec/lipiec/sierpień 2012r
BEKAA -
Judytka - czerwiec 2012r
ISAA - ? - wrzesień 2012r
BIEDRONKA1985 - Agnieszka - 25 sierpień 2012r
Edytowany przez zmotywowana1989 28 lutego 2011, 15:35
- Dołączył: 2006-10-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10982
12 kwietnia 2012, 19:38
Ja też zapisuję wydatki :) ale na razie nie jest tak źle, dopinamy się w budżecie :P
Udzicha Twojego menu nie pokażę teściowej bo jej się w głowie poprzewraca ;P ale robi wrażenie
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
12 kwietnia 2012, 20:00
No to ja byłam dziś ustalać menu, wplacić polowe kasy i w sumie zalatwić 95% tego co jest związane z salą.
Moje menu wydaje mi się ogromne w porownaniu z waszymi (chociaż po wnikliwszym przejrzeniu to może tylko złudzenie).
Sala jest rustykalna, więc nie wyobrażam sobie żeby stoły się nie uginały - jedzenia ma być dużo ( z resztą takie jest założenie nie tylko nasze, ale i restauratora). Podobnie nie wyobrażam sobie wiejskiej biesiady (jak moja) w eleganckim nowoczesnym wnętrzu. Wszystko ma do siebie pasować. Gdybym dala menu jak yokunia to byłoby to co najmniej smieszne, podobnie gdyby ona zastawiła za mocno stoły u siebie ;)
Byliśmy też w cukierni i kolejne mile zaskoczenie, za 1200zł będzie ciasto i tort(jak liczyliśmy sami po cenach normalnych to wychodziło nam drożej sporo), ciasta nam potrzebne 45kg na w sumie 92 osoby, dużo ponieważ będziemy jeszcze rozdawać gościom.
Całe jedzenie po weselu i poprawinach w poniedziałek przywiozą nam do domu, jeśli będzie tego dużo zostawią nam samochod - chłodnię na dobę, żebysmy mogli sobie to na spokojnie rozdysponować, trzeba bedzie tylko odwieźć kierowcę ;)
Przy sali jest pokój, w ktorym można zostawić prezenty i sejf na ewentualne prezenty w kopertach, tylko my będziemy mieć klucz.
Zastanawialiśmy się nad piwem, tu też się problem rozwiązał, pan wstawi nam keg obsługiwany przez pracownika, zapłacimy od każdego wypitego przez gości kufla.
- 1Rosół z makaronem
- rosół gotowany z kaczek, indyka i wołowiny
- 2Ziemniaki z cebulką i tłuszczem
- (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala
Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z
ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki
góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym,
roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym,
- bukiet surówek (kapusta biała, kapusta czerwona, marchewka, por, kalarepka z orzechami i rodzynkami)
- kapusta zasmażana
- buraczek zasmażany /mizeria w zależności od pogody
- marchewka zasmażana z groszkiem
- salatka słodko-kwasna
- 3Barszczyk czerwony (podawany w szklance)
- Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
- Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
- 4Deser lodowy(lody w trzech kolorach z bitą śmietaną i bakaliami oraz posypką i sosem czekoladowym
- 5Kluski śląskie, kopytka w sosie borowikowym, pyzy ziemniaczane ze skwarkami
- Karczek pieczony w sosie myśliwskim
- Zrazy z polędwicy wołowej w sosie
- Warkocz z polędwicy w borowikach
- Schab z morelą
- Schab ze śliwką
- Surówka z kapusty pekińskiej
- 6Kuleczki ziemniaczane, frytki
- Udo faszerowane, udo pieczone, rolada z kurczaka
- Filet w zalewie miodowej z grilla
- Karczek z grilla
- Pieczarka faszerowana wieprzowiną
- Warzywa z wody: fasolka zielona, fasolka żółta, marchewka, kalafior, brokuły (polewane masłem)
- 7Barszczyk biały (podawany w szklankach)
Poprawiny
- 1zupa bogacz
- 2 Bigos
- (kotlet schabowy, dewolaj, brizol z pieczarkami, kotlet schabowy ala
Sobieski, medalion, kotlet schabowy ze szparagami, kotlet schabowy z
ananasem i żurawiną, kotlet schabowy z serem i brzoskwinią, gołąbki
góralskie w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie kurkowo-śmietankowym,
roladki z papryką w sosie własnym, żeberka w sosie pieczeniowym)
- 3Barszczyk czerwony (podawany w szklankach)
- Pierogi z wody z mięsem oraz kapustą i grzybami (z tłuszczem i cebulką)
- Pierogi przysmażane z mięsem oraz kapustą i grzybami, krokiety, paszteciki, szaszłyki, karp smażony
- 4 barszczyk biały (podawany w szklankach)
- 5 Strogonow
Zimne przekąski
- Filet z kurczaka, schab, rolada w galarecie
- Szparagi w polędwicy w galarecie
- Pstrągi faszerowane w galarecie
- Szczupak w Szuwarach
- Sandacz prezydencki
- Półmisek z mięsami pieczonymi (schab gotowany, schab ze śliwką,
schab z morelą, karczek pieczony, rolada, boczek pieczony, pasztety,
wędliny szlachetne)
- Łosoś na zimno z tostami i masłem
- Śledzie: w oleju, w occie, w jogurcie, w keczapie, koreczki śledziowe
- Sałatki: warzywna, królewska, pieczarkowa, z kurczaka wędzonego
- Ryba po grecku
- Galaretka - zimne nóżki
- Ogórki zielony, pomidory
- Jaja faszerowane
- Jaja w majonezie ze szczypiorkiem
- Marynaty: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, papryka marynowana, gruszki marynowane
- Owoce południa: ananasy, brzoskwinie, cytryny
- Owoce: winogrono ciemne, winogrono różowe, winogrono jasne, kiwi, pomarańcze, mandarynki, banany, truskawki
- Cukierki
- Pieczywo
Do tego wiejski stół, a i tak zrezygnowaliśmy z dwóch ciepłych dań w wesele, bo chyba nawet nie byloby kiedy tego wstawić ;) Właściwie to menu się minimalnie różni(szczególiki), ale dokladnie nie pamietam, to jest z ich strony sokpiowane. Jeszcze będzie stolik z herbatami i kawami, rózne rodzaje wedle życzenia.
Edytowany przez drska 12 kwietnia 2012, 20:04
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
12 kwietnia 2012, 20:02
buuu brzydko się wkleiło.
- Dołączył: 2006-10-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10982
12 kwietnia 2012, 20:14
Drska a te wszystkie rodzaje mięs w nawiasach są podawane naraz
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
12 kwietnia 2012, 20:29
tak wszystkie albo prawie, chyba 10 rodzajów mialo być.
I szczerze mówiąc, myślę, że on nie pozwoliłby drastycznie poobcinać dań, bo dba o "markę" faktem jest, że ma bardzo dobrą opinię w okolicy, wlaściwie najlepszą. Nie pozwala mieć zespołu o ktorym wie, że źle gra, bo to psuje opinię. Sam wstawia napoje w litrowych butelkach, bo jakby ktos sam kupił dwulitrowe, to mu to psuje wygląd stołu itp.
- Dołączył: 2008-09-04
- Miasto: Mombasa
- Liczba postów: 9211
12 kwietnia 2012, 20:31
MArta........... ile jedzenia :P hehe
u mnie by się zmarnowało, choć i tak lubią zjeśc :)
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
12 kwietnia 2012, 20:32
U mnie jest jeszcze pewne, że to co przywiozą będzie podzielone na rodzine już po weselu. Do tego zaraz potem dluuugi weekend, i już wiadomo, że będziemy mieli jeszcze poprawiny poprawin poprawin pewnie :P
- Dołączył: 2011-04-07
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 2184
12 kwietnia 2012, 20:45
o jaaaa pierniczę ile będziecie mieć tego jedzenia,kto to zje? : )
- Dołączył: 2006-10-29
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 10982
12 kwietnia 2012, 21:09
No to u mnie będzie zdecydowanie skromniej...a myślałam, że trzy mięsa na obiad to już za dużo...
- Dołączył: 2011-02-15
- Miasto: Syberia
- Liczba postów: 9620
12 kwietnia 2012, 21:23
No Anglicy, ktorzy przyjadą na pewno bąda zaskoczeni :P
Mimo tego, że mnie samą te ilości przerażają myślę, że gośc wie co robi kładąc tyle na stole, biorąc pod uwagę specyficzne preferencje regionu:P
Ilośc dań nie wplywa na cenę, a jak wspomnialam i tak zrezygnowalismy z dwoch cieplych dan ;)