Temat: Menu na wesele- prośba o pomoc.:)

Witam.:)

Zwracam się z prośbą do mężatek i przyszłych Panien Młodych.

Aktualnie pracuję nad naszym menu weselnym. Wesele organizuje nam mój Chrzestny i nie chce nam nic narzucać. Starałam się wynegocjować jakąś konkretną listę z potrawami, ale nic z tego.;) Sama przygotowuję wstępny plan, a potem będę się z nim konsultować. Podpieram się Internetem, ale są tam takie rozbieżności co do ilości potraw, że już głupieję...A menu podawane na stronach restauracji"brzmi tajemniczo";))
Nie chcę przegiąć w żadną stronę- jedzenia nie może być mało, ale też nie chcę na końcu zostać z mega zapasami..
Uroczystość zaplanowaliśmy na 16, więc "obiad" zostanie podany pewnie przed 18 (msza, życzenia, itd.).

Chciałam dopytać, jakie było/jest Wasze menu ? Ile ciepłych posiłków (z zaznaczeniem godziny rozpoczęcia imprezy)? Co ile podawane ciepłe posiłki? Jaka zimna płyta?
Ile rodzajów ciast- i jakie ilości zamawiałyście na swoje wesele?:) I jak liczyliście wódkę?:)

Myślimy nad menu tradycyjnym. Chodzi o pomysły na znane i lubiane potrawy, ale podane w interesujący sposób albo z jakąś oryginalna modyfikacją.:)
Zaznaczam, że Wujek ma takie podgrzewacze, więc coś na ciepło, mogłoby być dostępne dla wszystkich przez całą imprezę..tylko co tam włożyć?(myślałam o pierogach-z jakimś ciekawym nadzieniem, gdyż podgrzewacz będą w okolicy wiejskiego stołu, więc wpasowałyby się w klimat;)) Ja mam na drugi dzień a'la poprawiny- tzn. biesiada przy piwku, grill i może jakieś sałatki. Jest też opcja, że przygotujemy więcej sztuk mięs obiadowych (właśnie, jak liczycie ilość mięsa na osobę?) i zostanie na drugi dzień, plus może żurek w chlebie.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.:)))))
Podpinam sie do pytania o wódeczkę wesele za 8 mies a ja nie mam najmniejszego pojęcia ile zakupić mamy tego :D
oj u mnie wszystko bylo liczone przez cagtering... hmm ale tego co pamietam mielsimy barszcz z pasztecikami, zupe krolewska, kurczak z kalafiorem , jej kurcze nie apmeitam ^^ duzo bylo, z tego co na stole stalo caly czas to pamietam ze byl kurczak w sosie zurawinowo-migdalowym - pyyycha :) ale nie apmeitam zbytnio reszty, bo czasu jesc nie mielismy ;p a menu wywiuetrzalo mi z glowy
powodzenia

Ilka1991 napisał(a):

Podpinam sie do pytania o wódeczkę wesele za 8 mies a
nie mam najmniejszego pojęcia ile zakupić mamy tego :D

a ile osob? my mamy znajomego ktorego ciostra wyliczyuc potrafi co do jednej butelki, powaznie, dotad ponoc nigdy sie nie pomylila, u nas tez ;p  kupilismy wiecej na zapas a  i tak poslzo tyle ile mowila


Chiii będzie ok 80 osób :P
AOIRGHE u mnie menu jest ustawione już w tym sensie ze dostalismy kilka menu wraz z kosztem wybralismy menu za 165 + 70 zł na za drugi dzień mamy też możliwośc wybrania innego dania jesli nam jakies nie spasuje.Na razie sie nad tym nie zastanawialismy.Jeśli będziesz chciała wiedzieć co np w nim mamy tylko powiedz znajde menu i ci napisze ;)

Wiesz co, byłam na weselu w lipcu tego roku. U swojej siostry, która zresztą, urządzała bardzo skromne przyjęcie. Opiszę Ci menu, może Ci się spodoba:

na pierwsze danie poszła zupa krem z brokułów na wierzchu z grzankami i jogurtem do ozdoby był brokum (była przepyszna, wszystkim bardzo smakowała i wszyscy byli zaskoczeni że to nie rosół!)

na drugie danie był duża taca, wszyscy mieli do wyboru: roladki z kurczaka z mozzarellą lub schab w sosie pieczeniowym, sałatki były na stole, podano surówkę z marchewki i czerwonej kapusty a do tego podano ziemniaki z koperkiem,

na kolejne danie były grzanki z masłem czosnkowym (wszyscy się spodziewali krokiecików z barszczykiem - broń Boże ) takie podpiekane z roladkami (były mega, najbardziej mi smakowały) z cukinni, kurczaka i boczku (przepis znajdziesz tutaj: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Grillowane_roladki_z_cukini_i_kurczaka_w_boczku,,-18588308,9495.html - były identyczne) + sos czosnkowy

bardzo smakowała mi także rolada-> ŁOSOŚ + SZPINAK (była przystawką), a poza tym sałatka caprese, sałatki różnego rodzaju: kebab gyros, sałatka z tuńczykiem itp

fajną propozycją jest taki tradycyjny stół -> bimberek, smalczyk, kiełbaski itp. czyli coś co lubią starsi panowie ;p 

poza tym byłam także na wesele, gdzie na kolejne dania podawano: strogonow, kluski śląskie ze schabem, opiekane ziemniaczki z jakimś mięskiem... teraz tylko wybierać :p


ps: myślę że liczba około 4 ciepłych dań będzie w porządku, nie wolno przesadzać, bo goście się przejedzą i zostaną zapasy. z ciastami też oszczędnie, musisz wziąć pod uwagę, że każdemu wypada zapakować do domu (nie wiem czy tak zrobisz, ale w mojej okolicy jest to praktykowane)

moje menu weselne było to 5 posiłków ,na pierwsze pierś faszerowana z pieczarkami i kukurydzą ziemniaki i dwie surówki, na drugie do popicia gulasz ,potem były takie kotlety ala karkówka pieczone i takie mielone pieczone z kalafiorem (wyszła taka rolada) i to było z frytkami podane, czwarte było podane ogólnie na półmiskach ,piąte to był barszczyk z rogalikiem. Przystawki to różne zależy od pory roku kiedy będzie ślub,u mnie był zimą ,więc były sałatki śledziowe,warzywa marynowane,sałatki warzywne i z grzybkami,różne roladki w galarecie,ryba po grecku. Do tego był wiejski stół,palcówka,szynka,pyzy,kiszka ziemniaczana,boczek,wódka domowej roboty,ogórki kiszone.Ciasto się liczy mniej więcej 10dag na osobę,a wódkę pół litra na osobę wtedy na pewno nie zabraknie. Jedzenie można podać o 18.00 , 20.00, 22.00 , 23.40 i ostatni posiłek po północy
u mnie podawano - rosol ( w drugi dzien zurek)
na drugie - roladki, shabowe + ziemniaki + kluski + zestaw surowek
jakies frytki i szaszlyki/rybe
barszczyk i paszteciki/krokiet


wszystko zalezy do ktorej chcesz sie bawic. bo u mnie jeszcze w nocy podawano posilki (3?)

właśnie, monieczka, jak napisałaś o kalafiorze, coś mi się przypomniało...

ostatnio modne jest (zauważyłam na każdym weselu, na jakim byłam w tym roku), że podają np. kalafior i brokuł w bułce tartej i sosie czosnkowym i to w półmisku na stole, tak jako dodatek do jakiegoś dania :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.