- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
24 listopada 2011, 20:06
24 listopada 2011, 20:16
24 listopada 2011, 20:18
24 listopada 2011, 20:18
Podpinam sie do pytania o wódeczkę wesele za 8 mies a
nie mam najmniejszego pojęcia ile zakupić mamy tego :D
a ile osob? my mamy znajomego ktorego ciostra wyliczyuc potrafi co do jednej butelki, powaznie, dotad ponoc nigdy sie nie pomylila, u nas tez ;p kupilismy wiecej na zapas a i tak poslzo tyle ile mowila
24 listopada 2011, 20:18
24 listopada 2011, 20:20
24 listopada 2011, 20:22
Wiesz co, byłam na weselu w lipcu tego roku. U swojej siostry, która zresztą, urządzała bardzo skromne przyjęcie. Opiszę Ci menu, może Ci się spodoba:
na pierwsze danie poszła zupa krem z brokułów na wierzchu z grzankami i jogurtem do ozdoby był brokum (była przepyszna, wszystkim bardzo smakowała i wszyscy byli zaskoczeni że to nie rosół!)
na drugie danie był duża taca, wszyscy mieli do wyboru: roladki z kurczaka z mozzarellą lub schab w sosie pieczeniowym, sałatki były na stole, podano surówkę z marchewki i czerwonej kapusty a do tego podano ziemniaki z koperkiem,
na kolejne danie były grzanki z masłem czosnkowym (wszyscy się spodziewali krokiecików z barszczykiem - broń Boże ) takie podpiekane z roladkami (były mega, najbardziej mi smakowały) z cukinni, kurczaka i boczku (przepis znajdziesz tutaj: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Grillowane_roladki_z_cukini_i_kurczaka_w_boczku,,-18588308,9495.html - były identyczne) + sos czosnkowy
bardzo smakowała mi także rolada-> ŁOSOŚ + SZPINAK (była przystawką), a poza tym sałatka caprese, sałatki różnego rodzaju: kebab gyros, sałatka z tuńczykiem itp
fajną propozycją jest taki tradycyjny stół -> bimberek, smalczyk, kiełbaski itp. czyli coś co lubią starsi panowie ;p
poza tym byłam także na wesele, gdzie na kolejne dania podawano: strogonow, kluski śląskie ze schabem, opiekane ziemniaczki z jakimś mięskiem... teraz tylko wybierać :p
ps: myślę że liczba około 4 ciepłych dań będzie w porządku, nie wolno przesadzać, bo goście się przejedzą i zostaną zapasy. z ciastami też oszczędnie, musisz wziąć pod uwagę, że każdemu wypada zapakować do domu (nie wiem czy tak zrobisz, ale w mojej okolicy jest to praktykowane)
Edytowany przez 7b46edcd0134b726a0cb3803646d77ed 24 listopada 2011, 20:24
24 listopada 2011, 20:24
24 listopada 2011, 20:25
Edytowany przez aguniek1988 24 listopada 2011, 20:29
24 listopada 2011, 20:32
właśnie, monieczka, jak napisałaś o kalafiorze, coś mi się przypomniało...
ostatnio modne jest (zauważyłam na każdym weselu, na jakim byłam w tym roku), że podają np. kalafior i brokuł w bułce tartej i sosie czosnkowym i to w półmisku na stole, tak jako dodatek do jakiegoś dania :)
Edytowany przez 7b46edcd0134b726a0cb3803646d77ed 24 listopada 2011, 20:35