Temat: Wasze imprezowe popisowe dania

Dziewczyny wyprawiam roczek corki za miesiac I szukam jakis potraw tak zeby goscieis wyszli najedzeni I zadowoleni. Gosci bedzie ok 15 osob. urodziny chce wyprawic na ogrodku jako ze mamy duzy 40m taras, chyba ze bedzie padac i zimno to wtedy w domu. Macie jakies sprawdzone dania?? 

roladki z tortili, albo ciasta francuskiego. pizzerinki na tortilach, szaszłyki

Ja robię tortillę z szynką/kurczakiem, warzywami, sosem jogurtowo-czosnkowym, zawijam w roladę i potem kroję ją w mniejsze kawałki :)
Sałatka owocowa. A jak na ogródku to szaszłyki, kiełbaska z grilla itd

Pasek wagi

No wlasnie zastanawiam sie czy robic grilla bo bedzie ok 7 dzieci troche sie boje zeby zadne na tego grilla nie wpadlo,

Ja z chłopakiem lubię robić szaszłyki, różnego rodzaju sałatki, koreczki, mini tortille, stripsy itp. Na domówki czy grilla to świetna sprawa. 

Pasek wagi

Jak wyżej: zawijasy z tortilli (serek typu almette plus cokolwiek: warzywka, łosoś, szynka, pieczona pierś z kurczaka, camembert), zawijasy z ciasta francuskiego z boczkiem, salami albo serem, można też dorzucić paprykę. Zdarzało mi się też robić kawałki kurczaka w cieście i do tego sosy (np. czosnkowy i salsa) albo domową pizzę z czymkolwiek. Do tego sałatki: gyros (podobno już jest passe, ale i tak wszyscy ją jedzą;)), makaronowe (np. makaron, brokuł, jajko, sos czosnkowy), na bazie kaszy bulgur albo strączków. Grill też jest ciekawym pomysłem i daje sporo możliwości, ale faktycznie - musielibyście go mocno pilnować.

Kotlety mielone z drobiu (pożarskie). Formuję w małe kuleczki, takie "na raz". Podaję z sosem czosnkowym na zimno. Zawsze szybko znikają ze stołu. 

Na zewnatrz to grill :)

Czasami robie paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, tortille na szybko z ziolowym almette i ogorkami kiszonymi, dla dzieci najczesciej (metoda prob i bledow niestety) z naturalnym almette i zielonym ogorkiem, koreczki i na srodek talerza np. pesto jako dip, grilowane kawalki bagietki i hummusy rozne, salatke z czerwonej fasoli, jajek, selera naciowego ze sloika, majonezu i jogurtu naturalnego, moj facet robi rozne tarty, deska serow, krakersy z camembert z winogronami, caprese czyli plastry pomidorow na to plastry mozzarelli, oliwa i przyprawa do kuchni wloskiej, czasami bazylia. A i zawsze mamy tez w lodowce jakies pizze na podoredziu - z tych "wood fired" - najlepsze z Waitrose, jaky co :)

sweeetdecember napisał(a):

Na zewnatrz to grill :)

Czasami robie paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, tortille na szybko z ziolowym almette i ogorkami kiszonymi, dla dzieci najczesciej (metoda prob i bledow niestety) z naturalnym almette i zielonym ogorkiem, koreczki i na srodek talerza np. pesto jako dip, grilowane kawalki bagietki i hummusy rozne, salatke z czerwonej fasoli, jajek, selera naciowego ze sloika, majonezu i jogurtu naturalnego, moj facet robi rozne tarty, deska serow, krakersy z camembert z winogronami, caprese czyli plastry pomidorow na to plastry mozzarelli, oliwa i przyprawa do kuchni wloskiej, czasami bazylia. A i zawsze mamy tez w lodowce jakies pizze na podoredziu - z tych "wood fired" - najlepsze z Waitrose, jaky co :)

Chcialabym grilla ale wlasnie sie cykam bo bedzie conajmniej 7 dzieci i to w wieku od 1 do 8 lat wiec nie wiem czy dam rady ich dopilnowac, niby wiadomo rodzice pilnuja ale wiadomo jak to jest dzieciaki czasem biegaja jak oszalale nie chcialabym zeby komus sie krzywda stala 

Quiche lorraine tylko na cieście francuskim, bo się szybko robi, zawsze znika w sekundę. Przepis z kwestii smaku 😍

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.