- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 stycznia 2011, 17:27
14 stycznia 2011, 17:51
POTRAWY MIESNE
Potrawka z kurczaka po staropolsku - od 1,5
roku
Składniki:
1 kurczak (ok. 1kg)
pęczek włoszczyzny
pół kilograma agrestu
łyżka masła
sól i cukier
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj i podziel na części, a oczyszczoną
włoszczyznę pokrój na kawałki. Włóż do rondla z niewielką ilością wody. Dodaj
łyżkę masła i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Agrest umyj i oczyść z
szypułek. Wrzuć do rondla, gdy mięso będzie prawie miękkie. Potrawkę posłódź,
posól i zagotuj. Jeśli chcesz, by sos był zawiesisty, zapraw go zasmażką.
Gotowe.
Mięso z kurczaka z jabłkiem - od 7 miesięcy
Składniki:
1 średnie jabłko
1 łyżeczka kleiku ryżowego
25 g surowego mięsa z kurczaka (pierś)
1 łyżeczka świeżego masła
60-70ml wody
Sposób przygotowania:
Jabłko płuczemy, obieramy, po usunięciu gniazda
nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko
doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy w
osobnym naczyniu, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym.
Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do
zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką. Gotowe
Pulpety z cielęciny i manny - od 10 m-ca
1/5 marchwi
1/2 pietruszki
troszkę selera
4 łyżeczki mielonej cielęciny
2 łyżeczki manny
1/2 łyżeczki natki pietr
1/2 surowego żółtka
pól szkl. wody
mięso + ółtko + ziel pietr + manna -> formować 2-4
koltlety
warzywa gotować z pulpetami ok. 20 minut, podawać z puree
ziemn.
drobiowo-jarzynowa pasta do pieczywa - od
10m.
1/4 marchwi i pietruchy
cząstka cebuli
10 g selera
40 g surowego drobiu
1/2 szkl. wody
ugot. żółtko
łyzeczka oliwy
1?2 łyżeczki posiekanej natki
warzywa bez natki + mięso ugot. do miękkości, dodaj
żółtko, rozrrobnij, dodaj oliwę i natkę, posmaruj kanapeczki
polecają to na sniadanie lub kolację
14 stycznia 2011, 17:51
KISIELKI,BUDYNIE,DESERKI...
KISIEL
25 dag gotowanych i przetartych owoców
2-3 łyżki mąki ziemn.
2 szkl. wody
cukier do smaku
KISIEL JAGODOWY
pół szklanki jagód, pół szklanki wody, łyżeczka mąki
ziemniaczanej
1. Rozrób mąkę ziemniaczaną w łyżce zimnej wody. resztę
wody zagotuj i wlej zawiesinę do wrzątku. Mieszaj. Gdy się ponownie zagotuje,
zestaw z ognia.
2. Jagody przepłucz ciepłą wodą, osącz. Przetrzyj przez
sitko. Dodaj owocowe puree do kisielu i dokładnie wymieszaj (możesz nawet
wszystko zmiksować).
Kisiel jagodowy jest dobrym lekarstwem na biegunkę.
Zawarte w jagodach garbniki niszczą bakterie (m.in. z grupy coli, a także
samonellę) i uszczelniają nabłonek jelitowy. Kisiel dla chorego malucha
przygotuj z przegotowanych jagód.
Kisiel mleczny - od 7 miesięcy
Składniki:
mleko modyfikowane -100 g
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Mleko modyfikowane przygotowujemy zgodnie ze sposobem
podawanym przez producenta. W części zimnego mleka rozmieszamy mąkę ziemniaczana
i żółtko, wlewamy na pozostał ilość wrzącego mleka i ciągle mieszając
zagotowujemy. Kisiel możemy podać polany sokiem owocowym lub z owocami z cukrem
podanymi obok kisielu. Kisiel Gotowy.
Deser morelowo-jabłkowy - od 7 miesięcy
Składniki:
1 średnie jabłko,
1 morela,
1 łyżeczka płaska maki ziemniaczanej,
woda 50g
Sposób przygotowania:
Jabłko myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając
gniazda nasienne. Morele obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody
wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając maki
ziemniaczanej (uprzednio rozprowadzonej w zimnej wodzie - 1 łyżka). Po
rozmieszaniu ponownie gotujemy. Po ostudzeniu podajemy w salaterce. Deser
Gotowy.
budyń z żółtkiemwodę
przeznaczoną na porcję mleka modyfikowanego rozdziel na
dwie części(np 180 ml);w jednej rozrób mleko,a drugą część zagotuj;żółtko
rozrób jak poprzednio z wodą+ łyżeczka mąki ziemniaczanej,dodaj do zagotowanej
wody intensywnie mieszając pogotuj kilka min.,dodaj rozrobione w drugiej części
wody mleko (już nie gotuj)i mieszaj,aż uzyskasz jednolitą masę.Można polać
jakimś
14 stycznia 2011, 17:52
DANIA DLA BEZGLUTENOWCOW (M.IN.Z SINLAKIEM)
kotleciki drobiowe
0,5 kg piersi z kurczaka lub indyczej, sól, kilka łyżek
kleiku kukurydzianego
Teraz dokładnie umyj mięso i pokrój je w cienkie plastry,
które po zanurzeniu w naczyniu z wodą obsypuj solą. Malec może obtaczać kotlety
w kleiku, a Ty smaż je na bieżąco, żeby nie "czekały" długo na
talerzu, bo przyklei się do niego panierka. Kiedy już będą złote i chrupiące,
na pewno zrobią furorę na obiadowym talerzu.
Naleśniki bezglutenowe
szklankę mąki bezglutenowej
2 łyżki kleiku kukurydzianego
łyżkę mąki kukurydzianej
2,5 szklanki wody
3 łyżki oleju
Zalej kleik niewielką ilością wody (ok. pół szklanki),
dodaj mąkę, olej i sól. Ucierając mikserem, stopniowo dodaj resztę wody. Ciasto
odstaw na 1 - 2 godziny, a następnie smaż na nie przywierającej patelni.
Nadzienie to już kwestia wyobraźni, ale świetnie nadają się do tego jeszcze
ciepłe, dopiero co usmażone jabłka.
Krem owocowy
200 ml przegotowanej wody oligoceńskiej lub mineralnej
niegazowanej
200 ml kleiku kukurydzianego
1 łyżka masła (dla dzieci uczulonych na mleko - margaryny
bezmlecznej)
130 - 160
g przecieru owocowego dla dzieci
0,5 szklanki cukru pudru
Do naczynia wlać wodę, dodać tyle kleiku, by otrzymać
bardzo gęstą masę. Ucierając (mikserem lub drewnianą łyżką) masło z cukrem,
dodawać na zmianę kleik i przecier owocowy. Gotowy krem przechowywać w lodówce.
Budyń bez mleka
butelka soczku owocowego dla niemowląt
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego,
czy dziecko woli budyń mniej czy bardziej gęsty)
1 - 2 łyżki kleiku kukurydzianego
1 łyżka wody
Soczek wlać do garnka i zagotować, dodać mąkę
ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotować, aż zgęstnieje. Odstawić na 15 minut.
Wymieszać dokładnie z kleikiem. Podawać na zimno.
Kotlety mielone
0,5 kg surowego mielonego mięsa drobiowego
3 łyżki wody
2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego
sól do smaku
2 - 3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów
Mięso, wodę i sól dokładnie wymieszać. Do wyrobionej masy
dodać kleik kukurydziany i ponownie starannie wymieszać. Na czysty, suchy
talerzyk wysypać kleik i obtaczać w nim uformowane z mięsa kotleciki. Smażyć na
oleju po obu stronach na złoty kolor. Kotlety można także usmażyć bez tłuszczu
na nieprzywierającej patelni lub upiec. W innej wersji z przygotowanej masy
można uformować małe kulki i bez dodatkowego obtaczania w kleiku ugotować.
Placuszki
250 ml wody
200 ml kleiku kukurydzianego
czubata łyżka mąki kukurydzianej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
sól
olej do smażenia
Do miski lub garnka wlać wodę, osolić ją do smaku, dodać
kleik, całość wymieszać z obydwoma gatunkami mąki. Na rozgrzany tłuszcz
nakładać łyżką masę, każdy placek wygładzić na patelni. Smażyć po obu stronach
na nie przywierającej patelni, aż się przyrumienią.
Kotlety panierowane
0,5 kg mięsa, np. piersi indyczej
kilka łyżek kleiku kukurydzianego, sól
Mięso umyć i pokroić w cienkie plastry (grubości ok.1
cm). Każdy plasterek zanurzyć w naczyniu z wodą, oprószyć solą, starannie
obtoczyć w kleiku i od razu kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kotlety nie
mogą "czekać" na talerzu, bo panierka się do niego przykleja.
Pierogi
bezglutenowe
0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
ok. 1,5 szklanki mąki bezglutenowej, łyżeczka oleju, sól,
woda
Kleik uzupełnić wodą do pełnej szklanki, wymieszać, dodać
olej, sól i mąkę. Zagnieść ciasto (powinno mieć konsystencję jak na pierogi).
Mąki dodać tyle, aby ciasto nie kleiło się zbytnio do rąk. Urwać kawałek
ciasta, włożyć dowolny farsz i zakleić. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5
- 8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej gotować pierogi tuż
po przygotowaniu. Jeśli muszą "czekać", ułożyć je na talerzu z mąką.
14 stycznia 2011, 17:52
14 stycznia 2011, 17:52
14 stycznia 2011, 17:53
CIASTECZKA OD 6 MIESIACA
CIASTECZKA GRYCZANO GRUSZKOWE
Składniki:
- pół kilo gruszek
- pół szklanki kaszy gryczanej
- 1 i 1/2; szklanki mąki kukurydzianej
- łyżeczka sody oczyszczonej (niekoniecznie)
Sposób przyrządzania:
Gruszki obrać, wyjąć gniazda i zetrzeć na tarce lub
zmielić w maszynce, dodać
kaszę, mąkę i sodę. Wymieszać. Formować małe placuszki,
pieć ok. 45 min w temp.
180 stopni.
Te są raczej miękkie.
KRUCHE CIASTECZKA
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/3 szklanki wody
- 1 kostka margaryny bezmlecznej
Sposób przyrządzania:
Połącz trzy rodzaje mąki. Margarynę zetrzyj na tarce o
dużych oczkach. Dodaj
cukier, cukier wanilinowy i wodę. Szybko wyrób ciasto i
uformuj kulę. Włóż
ciasto do zamrażalnika na co najmniej 12 godzin. Przed
pieczeniem wyjmij ciasto
z zamrażalnika wieczorem i pozostaw w lodówce do rana. Po
wyjęciu pokrój ciasto
na cienkie plastry. Wycinaj foremką ciasteczka o różnych
kształtach. Piecz w
temperaturze 180°C ok. 15 min. Po upieczeniu możesz je
polukrować.
Zamiast margaryny daję olej.
KRUCHE CIASTECZKA
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- kostka margaryny bezmlecznej
- cukier wanilinowy(lub łyżka cukru)
Sposób przyrządzania:
Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Piec w 220 st.C
od 10 do
15 min.
CIASTECZKA BANANOWO-JAGLANE
• 3-4 dojrzale banany
• 2 filizanki platkow jaglanych lub 1 filizanka platkow
jaglanych i jedna
filizanka kaszy jaglanej
• 4 lyzek oleju slonecznikowego
• 1 jablko drobno pokrojone lub tarte
Zgniatac banany, dodac jagly i olej, mieszac. Dodac
jablko i
mieszac. Polozyc kleksy, batoniki etc. na blache. Piec w
rozgrzanym piekarniku
ok. 25-30 min.
przy temp. 200 stopni. Mozna zastapic jablko innymi
owocami (drobno pokrojone
figi, owoce sezonowe, dodac sloneczniki).
Czas przygotowania: 40 min
14 stycznia 2011, 18:20
14 stycznia 2011, 18:24
14 stycznia 2011, 18:40