Temat: jedzenie dla 7 mies dziecka

Mam maly problem,mojemu synko odwidzialo sie jesc jedzenie ze sloiczkow. Kiedys bardzo mu smakowaly a teraz nie chce tego wziasc do ust. Moze to moja wina bo dalam mu czasem np.zupke jarzynowa jak ugotowalam albo troche rosolku z makaronem. Co polecacie do jedzenia dla takiego malego dziecka,przeciez niebedzie jadl tylko kaszki.pozdr i dzieki za odp
Marchewka z ryżem :)
gotowane jabłuszko
http://www.babyboom.pl/ciaza/karmienie_piersia/kiedy_wprowadzac_nowe_pokarmy_do_diety_niemowlecia.html
a dlaczego nie ugotować dziecku swojej normalnej zupki?? można potem zamrozić w małych pojemniczkach i mieć zapas na cały tydzień.....

to moja wina bo dalam mu czasem np.zupke jarzynowa jak ugotowalam albo troche rosolku z makaronem
uważasz, że nie powinnaś była tego robić??!!! dziecko przede wszystkim powinno jeść domowe jedzonko a nie słoiczkowe:))) nie dziwię się, że Mu teraz słoik nie smakuje:)))
moj od 6miesiaca je zupki z kawalkami warzyw i miesem, przetarte owoce, kaszki
hehe, ja karmiłam piersią,ale mimo to od 5 mies dawałam małej zupki, które sama robiłam. Te słoiczkowe są beee
Doprawiałam tylko ziołami (bez soli i pieprzu)

a wyprzałabyś,żeby Twoje dziecko w wieku 2-3 lat jadło nadal słoiczki? moja koleżanka ma syna 5-cio letniego i nadal je wcina,bo normalne jedzenie mu nie smakuje i trzeba gryźć....to dopiero problem
jak je robiłam, to sobie zapisywałam do Worda, bo dawałam przepisy innym mamom na innym forum dzieciowym;)

ZUPKI

1)ZUPKA Z PIERSIA KURCZKA
W jednym garnku ugotowalam marchewki (6) i ziemniaka (1) z odrobinka
maselka.W
drugim kawaleczek piersi z kurczaka z dodatkiem natki pietruszki i natki
selera
(bez przypraw).
Po ugotowaniu zmiksowalam (w przystawce do robota kuchennego sluzacej do
robienia koktaili) marchew,miesko i ziemniaczka,dolalam troche wywaru
warzywnego (od gotowania marchwi i ziemniak) i troszke soczku jablkowego
(dodaja go do zupek gerbera jako osladzacz naturalny).Nastepnie w wymyte i
wyparzone sloiczki po Gerberkach wlozylam zupke na 3/4 sloiczka i zamknelam
jeszce gorace.W sumie wyszly 4 sloiczki + dzisiejsza porcyjka na obiadek.Po
wystygnieciu wlozylam do zamrazalnika.

2)ZUPKA MACHWIANKA Z RYZEM
W jednym garnku ugotowalam marchewke (6) i kalafior (odrobinke) na maselku.W
drugim ryz .Zmiksowalam ryz z marchewka i kalafiorkiem +
wywar warzywny + soczek jablkowy.I dalej tak samo jak przy poprzedniej zupce.
Tez wyszly mi 4 sloiczki.

3)DANIE: KURCZAK NA SLODKO
Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzi.W drugim garnku wstawilam kasze
jaglana i po 5 minutach dodalam obrane , pokrojone w kosteczke jabluskzo
slodkie i rozgotowalam to.Nastepnie wszystko zmiksowalam.

4)ZUPKA DYNIOWA
Nalej do garneczka troche wody i zagotuj na malym ogniu.Obierz dynie i pokroj
w kawałeczki (wypestkowane).Wrzuc troche do garneczka i rozgotuj z maselkiem
(reszte możesz przechowac w zamrażalniku poporcjowane na zime). Tak
zamrozic.Po odmrożeniu i podgrzaniu dodac troche mleczka (swojego lub
modyfikowanego)

A drugi warint to dodac żółtko i zmiksowac (1/2 zoltka co drugi dzien!!)

Dynia również jest slodka i zdrowa

5)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna

Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i smaczna,nadaje słodkawego
smaku.

6)ZUPKA JARZYNOWA Z MIESKIEM
Ugotowalam kawalek schabiku na miekko w wodzie z natka selera,pora i
pietruszki.W drugim garnku wstawilam
marchewki,ziemniaczka,kalarepke,pietruszke i ugotowalam na miekko.Wszustko
razem zmiksowalam.

7)ZUPKA BURACZKOWA
Robie taki rosolek na indyku:indyk+marchew+pietruszka+seler+por+cebulka+zielona pietruszka i dodaje buraczka.Przed podaniem zabielam 1 miarka BEBIKO i zageszczam kleikiem ryzowym


8)ZUPKA KOPERKOWA
Zrobilam taki rosolek na kroliku:krolik+marchew+seler+pietruszka+por+zabek czosnku+koperek poszatkowany.Wszystko zagotowalam i jak bylo juz miekkie to pod koniec gotowania dolozylam kasze kukurydizana i wylaczylam gaz.Kasza tak fajnie napecznieje:)

9)KRUPNICZEK
krolik+Ziemniak+marchewka+pietruszka+seler+por+pietruszka zielona to zagotowalam i jak bylo miekkie to dozypalam kaszy jeczmiennej (moja juz moze jesc,ale Wam poecam jaglana,bo jeczmienna ma gluten).Aaa i doprawial ta zupke majerankiem,bo ta przyprawe mozna.

10)DANIE Z RYZEM
Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzi.W drugim garnku wstawilam ryz a
w 3 garnku rozgotowałam obrane , pokrojone w kosteczke jabluskzo slodkie.
Nastepnie wszystko zmiksowalam.

11)DANIE BROKULOWO-KALFIOROWE
Ugotowalam rozyczki kalafiora i brokulaoarz osobno ziemniaczki.Wszystko zmiksowalam.DOdalam zoltko.

12)DANIE ZE SZPINAKIEM
Ugotowalam ziemniaczki i osobno spzinak.Polaczylam razem i dodalam zoltko na twardo oraz miarke mleczka BEBIKO w celu zabielenia.

13)ZUPKA POMIDOROWA
Robie taki rosolek na indyku:indyk+marchew+pietruszka+seler+por+cebulka+zielona pietruszka i dodaje pomidorki obrane ze skorki.Pod koniec gotowania wsypuj ryz.Gotowe i smaczne!!

14)ZUPKA- KREM BROKULOWA
Robie taki rosolek na indyku:indyk+marchew+pietruszka+seler+por+cebulka+zielona pietruszka
Ji dodaje kilka kwiatkow brokule.Jak się rozgotuje to miksuje całość

15)ZUPKA GROSZKOWA
Robie zwykla zupke jarzynowa na kroliku i dodaje mrozony groszek. Pyszotka!!

16)KAPUSNIACZEK
Robie zwykla zupke jarzynowa na szynce wieprzowej i dodaje kapuste biala poszatkowana.

17)ROSOLEK
rosolek i do tego kluseczki z maczki kukuryfdzianej (lub zwyklej pszennej) z zoltkiem i woda:)



przyznam,ze zupeczki sa smaczne mimo iz bez przypraw.Duzo gestsze niz ze
sloiczka i slodziutkie naturalnie (bo duzo marchwi
A proporcje to ja na oko,sama sobie wymyslilam

A i ja na sloiczkah podpisuje date sporzadzenia i skladniki:)


jak mi sie jeszcze jakas przypomni to dopisze;)

Robie rowniez pyszne deserki owocowe.Teraz to raczje jednostajnie,ale latem to szalalam na calego:)Wczoraj kupilam mrozone malinki i dizs AMi je dostanie do kaskzi:)W zamrazalniku mam jeszcze truskawki i jagody;)

Kluski śląskie dla alergików:
2 średnie ziemniaki (ugotowane i zmielone)
łyżeczka m. ziemniaczanej
1/2 żółtka (całe, jeśli jest małe)
Wyrobić, wałeczki ciąć ukośnie, gotować do miękkości na wrzątku.
Do mięsa, z sosem, z masłem/margaryną, zieleniną...

Kluseczki warzywne
3 łyżki rozgniecionej, gotowanej marchewki
5 łyżek wody
5-6 łyżek misiowego ogródka (ziemniaki i dynia)
Kluski wlewać na wrzącą, osoloną wodę cienkim strumieniem, mieszać, gotować ok. 2 minuty.

Naleśniki
2 płaskie łyżki mąki ryżowej
5 płaskich łyżeczek misiowego ogródka
1 łyżeczka oleju
60 ml wody
szczypta soli
puree z wodą plus reszta, olej tylko do pierwszego naleśnika. Smażyć bez tłuszczu na b. gorącej patelni.

Knedle ze śliwką, morelą, wiśnią
cukier, ziemniaki gotowane, owoce, mąka ziemniaczana
Ciasto jak na kluski śląskie, na każdym placku kawałek owocu + ew cukier, uformować kulkę, gotować do wypłynięcia., można polać tłuszczem, posłodzić.

Paluszki mięsne
2 łyżki wody + łyżka misiowego ogródka + 3 łyżki mielonego, gotowanego indyka/ kurczaka. Palcuszki można obtoczyć w mące ryżowej, smażyć bez tłuszczu na teflonie lub zapiekać w piekarniku.

Krokiety z kaszy gryczanej
szklanka gotowanej kaszy gryczanej + jajo (ja dam samo żółtko), 3 łyżki mąki (ja: ryżowa) + łyżka cukru, wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi rękami formować krokiety i smażyć na tłuszczu. Odsączyć z tłuszczu, podawać posypane cukrem i z konfiturą morelową.

Indyk z kaszą
Ugot marchew zmiksować, dodać natkę, posolić. Surowe mięso mielone z indyka wymieszać z łyżką tartej buki (ja: z bezglutenową), dodać sól i pieprz. Uformować prostokąt, na środku ułożyć marchewkę, zrolować, oprószyć bułką, zwinąć w natłuszczoną folię aluminiową, piecz 40 min. w 200 st. Podawać z kaszą gryczaną, siekanym ogórkiem i papryką.

Pierożki
0,5 szkl sinlaca + 0,5 szkl. wody + trochę mąki kukur lub ryż, łyżeczka oleju i sól (to ciasto)
10 dag szpinaku lubbrokułów + ugotowane jajo (ja: żółtko) -> to nadzienie

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.