- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
14 stycznia 2011, 17:27
14 stycznia 2011, 17:27
14 stycznia 2011, 17:36
14 stycznia 2011, 17:38
14 stycznia 2011, 17:40
14 stycznia 2011, 17:48
14 stycznia 2011, 17:50
ZUPKI
1)ZUPKA Z PIERSIA KURCZKA
W jednym garnku ugotowalam marchewki (6) i ziemniaka (1)
z odrobinka
maselka.W
drugim kawaleczek piersi z kurczaka z dodatkiem natki
pietruszki i natki
selera
(bez przypraw).
Po ugotowaniu zmiksowalam (w przystawce do robota
kuchennego sluzacej do
robienia koktaili) marchew,miesko i ziemniaczka,dolalam
troche wywaru
warzywnego (od gotowania marchwi i ziemniak) i troszke
soczku jablkowego
(dodaja go do zupek gerbera jako osladzacz
naturalny).Nastepnie w wymyte i
wyparzone sloiczki po Gerberkach wlozylam zupke na 3/4
sloiczka i zamknelam
jeszce gorace.W sumie wyszly 4 sloiczki + dzisiejsza
porcyjka na obiadek.Po
wystygnieciu wlozylam do zamrazalnika.
2)ZUPKA MACHWIANKA Z RYZEM
W jednym garnku ugotowalam marchewke (6) i kalafior
(odrobinke) na maselku.W
drugim ryz .Zmiksowalam ryz z marchewka i kalafiorkiem +
wywar warzywny + soczek jablkowy.I dalej tak samo jak
przy poprzedniej zupce.
Tez wyszly mi 4 sloiczki.
3)DANIE: KURCZAK NA SLODKO
Ugotowalam piers z kurczaka na miekko w wodzi.W drugim
garnku wstawilam kasze
jaglana i po 5 minutach dodalam obrane , pokrojone w
kosteczke jabluskzo
slodkie i rozgotowalam to.Nastepnie wszystko zmiksowalam.
4)ZUPKA DYNIOWA
Nalej do garneczka troche wody i zagotuj na malym
ogniu.Obierz dynie i pokroj
w kawałeczki (wypestkowane).Wrzuc troche do garneczka i
rozgotuj z maselkiem
(reszte możesz przechowac w zamrażalniku poporcjowane na
zime). Tak
zamrozic.Po odmrożeniu i podgrzaniu dodac troche mleczka
(swojego lub
modyfikowanego)
A drugi warint to dodac żółtko i zmiksowac (1/2 zoltka co
drugi dzien!!)
Dynia również jest slodka i zdrowa
5)ZUPKA Z CUKINII
Ugotowałam na masełku 5 marchewek,1 ziemniaczka i pod
koniec gotowania
dodalam kilka plasterkow cukinii.Na koniec kasze jaglana
i na malym ogniu
gotowałam Az napecznieje.W innym garneczku gotowałam
piers z indyka
(kawałeczek) razem z natka selera i pietruszki oraz
porem.Nastepnie zmieliłam
warzywka i włożyłam do sloiczko czesc zupki a do
pozostałej czesci dodalam
miesko i zmiksowałam i tym sposobem mialam 2 rodzaje
zupek za jedzym
razem,miesna i bezmiesna
Cukinia jest polecana od 5 miesiaca,bardzo zdrowa i
smaczna,nadaje słodkawego
smaku.
6)ZUPKA JARZYNOWA Z MIESKIEM
Ugotowalam kawalek schabiku na miekko w wodzie z natka
selera,pora i
pietruszki.W drugim garnku wstawilam
marchewki,ziemniaczka,kalarepke,pietruszke i ugotowalam
na miekko.Wszustko
razem zmiksowalam.
7)ZUPKA BURACZKOWA
Robie taki rosolek na
indyku:indyk+marchew+pietruszka+seler+por+cebulka+zielona pietruszka i dodaje
buraczka.Przed podaniem zabielam 1 miarka BEBIKO i zageszczam kleikiem ryzowym
14 stycznia 2011, 17:50
14 stycznia 2011, 17:50
Kluski śląskie dla alergików:
2 średnie ziemniaki (ugotowane i zmielone)
łyżeczka m. ziemniaczanej
1/2 żółtka (całe, jeśli jest małe)
Wyrobić, wałeczki ciąć ukośnie, gotować do miękkości na
wrzątku.
Do mięsa, z sosem, z masłem/margaryną, zieleniną...
Kluseczki warzywne
3 łyżki rozgniecionej, gotowanej marchewki
5 łyżek wody
5-6 łyżek misiowego ogródka (ziemniaki i dynia)
Kluski wlewać na wrzącą, osoloną wodę cienkim
strumieniem, mieszać, gotować ok. 2 minuty.
Naleśniki
2 płaskie łyżki mąki ryżowej
5 płaskich łyżeczek misiowego ogródka
1 łyżeczka oleju
60 ml wody
szczypta soli
puree z wodą plus reszta, olej tylko do pierwszego
naleśnika. Smażyć bez tłuszczu na b. gorącej patelni.
Knedle ze śliwką, morelą, wiśnią
cukier, ziemniaki gotowane, owoce, mąka ziemniaczana
Ciasto jak na kluski śląskie, na każdym placku kawałek
owocu + ew cukier, uformować kulkę, gotować do wypłynięcia., można polać
tłuszczem, posłodzić.
Paluszki mięsne
2 łyżki wody + łyżka misiowego ogródka + 3 łyżki
mielonego, gotowanego indyka/ kurczaka. Palcuszki można obtoczyć w mące
ryżowej, smażyć bez tłuszczu na teflonie lub zapiekać w piekarniku.
Krokiety z kaszy gryczanej
szklanka gotowanej kaszy gryczanej + jajo (ja dam samo
żółtko), 3 łyżki mąki (ja: ryżowa) + łyżka cukru, wyrobić na gładką masę.
Zwilżonymi rękami formować krokiety i smażyć na tłuszczu. Odsączyć z tłuszczu,
podawać posypane cukrem i z konfiturą morelową.
Indyk z kaszą
Ugot marchew zmiksować, dodać natkę, posolić. Surowe
mięso mielone z indyka wymieszać z łyżką tartej buki (ja: z bezglutenową),
dodać sól i pieprz. Uformować prostokąt, na środku ułożyć marchewkę, zrolować,
oprószyć bułką, zwinąć w natłuszczoną folię aluminiową, piecz 40 min. w 200 st. Podawać z kaszą
gryczaną, siekanym ogórkiem i papryką.
Pierożki
0,5 szkl sinlaca + 0,5 szkl. wody + trochę mąki kukur lub
ryż, łyżeczka oleju i sól (to ciasto)
10 dag szpinaku lubbrokułów + ugotowane jajo (ja: żółtko)
-> to nadzienie