- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
4 listopada 2012, 17:44
Od jakiegoś czasu, szczególnie gdy jestem głodna, drżą mi ręce i nogi,
towarzyszy temu uczucie słabości, palpitacje serca. Przechodzi gdy
zaspokoję głód. Jakiś czas temu robiłam wyniki i poziom cukru był w
porządku. Czy to początki choroby ?
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
13 listopada 2012, 19:57
w mojej diecie nie ma praktycznie cukru. nie jem slodyczy, nie piję słodkich napojów itd.
- Dołączył: 2009-11-13
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 703
13 listopada 2012, 23:34
Olenkaaa18 napisał(a):
w mojej diecie nie ma praktycznie cukru. nie jem slodyczy, nie piję słodkich napojów itd.
Też tak mówiłam...;) W takim razie przejdź na dietę opartą na niskim IG i po jakimś czasie (ok. mies.) powinno być lepiej.
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
14 listopada 2012, 06:17
nie rozumiem tylko jednego... czemu nie powinny spożywać cukru właśnie osoby, którym brakuje tego składnika i mają właśnie hipoglikemię.
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
14 listopada 2012, 06:20
i tak patrzę na produkty o niskim poziomie IG i praktycznie tylko je spożywam. od czasu do czasu o średnim.
- Dołączył: 2009-11-13
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 703
14 listopada 2012, 10:36
Olenkaaa18 napisał(a):
nie rozumiem tylko jednego... czemu nie powinny spożywać cukru właśnie osoby, którym brakuje tego składnika i mają właśnie hipoglikemię.
Po pierwsze Ty nie masz hipoglikemii;) Cukier na czczo masz jak najbardziej w porządku. Natomiast hipoglikemię reaktywną (poposiłkową) rozpoznaje się, gdy 2 h po posiłku glukoza wynosi <50 mg/dl. Hipoglikemia występuje przede wszystkim u os. chorych na cukrzycę, lub rzadziej w przebiegu hiperinsulinemii.
Dlaczego nie powinno się spożywać cukru? Jak wyżej pisałam, hipoglikemia dot. najczęściej os. chorych na cukrzycę.Generalnie u tych os. najczęściej hipoglikemia jest spowodowana niewłaściwym doborem ilości insuliny w celu obniżenia poziomu glukozy. U os. z hiperinsulinemią produkt o wysokim IG/ zawierający cukier bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Trzustka wydziela nadmiar insuliny, która obniża glukozę do niebezpiecznie niskiego poziomu.
Tabele nt. IG w internecie często są błędne, polecam książkę "Tajemnice Indeksu Glikemicznego" Michela Montignaca.
I wyluzuj, bo naprawdę nic Ci nie jest. Podobne objawy ma mnóstwo zdrowych os. i wynika to z nieregularnych czy po prostu "złych" posiłków.
Edytowany przez gwiazdeczka1993 14 listopada 2012, 10:37