Temat: Hipoglikemia?

Od jakiegoś czasu, szczególnie gdy jestem głodna, drżą mi ręce i nogi, towarzyszy temu uczucie słabości, palpitacje serca. Przechodzi gdy zaspokoję głód. Jakiś czas temu robiłam wyniki i poziom cukru był w porządku. Czy to początki choroby ?
w mojej diecie nie ma praktycznie cukru. nie jem slodyczy, nie piję słodkich napojów itd.

Olenkaaa18 napisał(a):

w mojej diecie nie ma praktycznie cukru. nie jem slodyczy, nie piję słodkich napojów itd.

Też tak mówiłam...;) W takim razie przejdź na dietę opartą na niskim IG i po jakimś czasie (ok. mies.) powinno być lepiej.
nie rozumiem tylko jednego... czemu nie powinny spożywać cukru właśnie osoby, którym brakuje tego składnika i mają właśnie hipoglikemię.
i tak patrzę na produkty o niskim poziomie IG i praktycznie tylko je spożywam. od czasu do czasu o średnim.

Olenkaaa18 napisał(a):

nie rozumiem tylko jednego... czemu nie powinny spożywać cukru właśnie osoby, którym brakuje tego składnika i mają właśnie hipoglikemię.

Po pierwsze Ty nie masz hipoglikemii;) Cukier na czczo masz jak najbardziej w porządku. Natomiast hipoglikemię reaktywną (poposiłkową) rozpoznaje się, gdy 2 h po posiłku glukoza wynosi <50 mg/dl. Hipoglikemia występuje przede wszystkim u os. chorych na cukrzycę, lub rzadziej w przebiegu hiperinsulinemii.
Dlaczego nie powinno się spożywać cukru? Jak wyżej pisałam, hipoglikemia dot. najczęściej os. chorych na cukrzycę.Generalnie u tych os. najczęściej  hipoglikemia jest spowodowana niewłaściwym doborem ilości insuliny w celu obniżenia poziomu glukozy. U os. z hiperinsulinemią produkt o wysokim IG/ zawierający cukier bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Trzustka wydziela nadmiar insuliny, która obniża glukozę do niebezpiecznie niskiego poziomu.
Tabele nt. IG w internecie często są błędne, polecam książkę "Tajemnice Indeksu Glikemicznego" Michela Montignaca.
I wyluzuj, bo naprawdę nic Ci nie jest. Podobne objawy ma mnóstwo zdrowych os. i wynika to z nieregularnych czy po prostu "złych" posiłków.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.