- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
4 listopada 2012, 17:44
Od jakiegoś czasu, szczególnie gdy jestem głodna, drżą mi ręce i nogi,
towarzyszy temu uczucie słabości, palpitacje serca. Przechodzi gdy
zaspokoję głód. Jakiś czas temu robiłam wyniki i poziom cukru był w
porządku. Czy to początki choroby ?
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
8 listopada 2012, 19:33
ile powinien wynosić poziom cukru w ciągu dnia? np 3 godziny po posiłku?
- Dołączył: 2009-11-13
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 703
9 listopada 2012, 15:20
Poziom glukozy powinno się zmierzyć ok. 2 h po posiłku i nie powinien przekraczać on 140 mg/dl. Wartości pomiędzy 140 a 199 mg/dl uznaje się jako stan przedcukrzycowy. Natomiast pełną cukrzycę rozpoznaje się przy poziomie glukozy 2 h po posiłku większym bądź równym 200 mg/dl.
Skutkiem hipoglikemii najczęściej występującej jest u os. bez cukrzycy, oprócz objawów, o których pisałaś, omdlenie.
Edytowany przez gwiazdeczka1993 9 listopada 2012, 15:21
- Dołączył: 2012-08-23
- Miasto: Wandów
- Liczba postów: 783
9 listopada 2012, 20:22
Weź pod uwagę to w jakim czasie po posiłku objawy znikają , bo z tego co wiem glukoza trafia do krwi po około 2h. Może zastanów się również czy to nie jest spowodowane czynnikiem psychologicznym . Wiele osób tak ma ,że gdy nie zje czegoś przez dłuższy okres czasu, zaczyna czuć osłabienie . Wmawiają sobie ,że to hipoglikemia bo znają jej objawy i wiedzą ,że właśnie poczucie słabości jest jednym z nich . To jest tak zwany efekt placebo , który pociąga za sobą takie skutki jak drżenie rąk i przyśpieszenie akcji serca ( które zazwyczaj spowodowane jest strachem przed chorobą ) . Wiem to z własnego doświadczenia. Jeśli to sobie uświadomisz to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo ,że objawy miną.
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
9 listopada 2012, 20:44
ale mi tak drżą ręce, że nie mogę nic utrzymać. ostatnio wylałam zupę :P mierzyłam cukier i kilka godzin po jedzeniu mam mniejszy niz na czczo
- Dołączył: 2012-08-23
- Miasto: Wandów
- Liczba postów: 783
9 listopada 2012, 20:57
Masz glukometr? I ile wynosił wtedy poziom cukru ? Zmierz glukozę jutro rano na czczo i potem 2h po posiłku .Po posiłku powinien być wyższy . To może być wczesny okres cukrzycy . Ile masz lat ? A jak z apetytem?
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
10 listopada 2012, 07:27
po posilku 74, na czczo 78. nie mierzylam jeszcze w momencie tego ataku drzenia. mam 22 lata. apetyt to mam tylko staram sie odmawiac sobie duzych porcji, slodyczy nie jem w ogole, produkty odtluszczone itd. chce trzymac wage
- Dołączył: 2009-01-04
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 10530
11 listopada 2012, 12:38
Przy hipoglikemi tym bardziej nie mozna robic duzych przerw w jedzeniu. 2-3 godziny sa prawidlowe
- Dołączył: 2008-04-07
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 929
11 listopada 2012, 15:20
wczoraj zaczęły mi już lekko drżeć ręce i słabo mi było. od razu zmierzyłam cukier - 64. wypiłam puszkę coli i przeszło. i tak za każdym razem będzie ? czy wybrać się do lekarza?
- Dołączył: 2009-11-13
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 703
13 listopada 2012, 18:48
Po pierwsze, jeśli chcesz mieć dokładny pomiar glukozy, musisz zrobić badanie kwi w lab. Glukometry mają granice błędu, czasem mylą się nawet o kilkanaście jednostek. Po drugie wyniki, które podałaś (78 na czczo i 74 po pos.) są jak najbardziej w normie. Glukoza na czczo wręcz idealna. Oczywiście zazwyczaj po posiłku jest wyższa niż na czczo, ale badanie wykonałaś glukometrem (słusznie, bo tak zazwyczaj się mierzy po posiłkach, ale trzeba pamiętać o możliwości błędnego odczytu przez glukometr), a poza tym ważne jest też co wtedy zjadłaś na śniadanie. Im posiłek ma wyższy IG, jest bardziej bogaty w cukry, tym większe prawdopodobieństwo nadmiernego spadku glukozy we krwi. Wynik równy 64 mg/dl po posiłku nie jest bardzo zły, sama często miewam podobne, ale ja mam stwierdzoną hiperinsulinemię. Colą chwilowo podniesiesz cukier, więc jest to błędne działanie. Lepiej wtedy zjeść węglowodan złożony. Cukry proste (zwykły cukier, cola, batoniki itp.) zalecane są os. ze zdiagnozowanymi schorzeniami związanymi z glukozą tylko w sytuacjach ostatecznych, kiedy cukier jest bardzo niski. Generalnie bez urazy autorko, ale jak dla mnie szukasz dziury w całym. Objawy, o których piszesz zdarzają się wielu zdrowym osobom. Jeśli chcesz zapobiegać niskiemu poziomowi glukozy po posiłku to przede wszystkim wyłącz z diety cukier i produkty o wysokim IG. Poza tym jedz regularnie co 3 h, w razie potrzeby nawet częściej- co 2 h.
Edytowany przez gwiazdeczka1993 13 listopada 2012, 18:49