Temat: książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych

Hej, jestem w trakcie wyrabiania w/w książeczki. Tzn badania lekarskie mam już zrobione a jutro muszę dostarczyć do Sanepidu pierwszą próbkę kału. I tutaj mam pytanie- kupiłam dzisiaj w aptece trzy pojemniczki z taką łopatką, wiem że próbka ma być w wielkości ziarnka grochu, ale jak mam ją na tą łopatkę pobrać ? W sensie gdzie mogę się wypróżnić aby móc pobrać odpowiednią ilość materiału?
Przepraszam, za mało apetyczny temat, ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... Ktoś z Was robił taką książeczkę? Możecie coś więcej o tym powiedzieć ?
Ja miałam dostarczyć 3 próbki jednocześnie ale pobrane z 3 różnych dni ale  zaniosłam z jednego dnia i było ok, posłużyłam się gazetką:)
Pasek wagi
co do częstosci badania kału w celach sanitarno-epid., to podobno robi się to do każdej nowej pracy,gdzie tego wymagają. a jak sie pracuje w jednym miejscu to wystarczy tylko raz na wszystkie lata pracy, tak mi powiedział lekarz medycyny pracy....jedynie co roku powtarza sie badania krwi i inne(zaleznie od stanowiska pracy), a rtg płuc raz na 2-3 lata. a kał ma byc wielkosci ziarnka grochu-tylko,zeby na łopatce był, nie wiecej....mozna z jednego razu pobrac do 3 pojemniczków i albo zawieźć wszystkie trzy do sanepidu albo wsadzic do lodówki szczelnie zapakowane i dowozic codziennie. sprawdzana jest obecność salmonelli i shigelli.
narobić na kibelek "z półką" i nabrać na łopatkę to co trzeba ;-)
Robiłam kiedyś, ubrałam reklamówkę na rękę i podłożyłam kawałek papieru i na to no wiesz :) heh tylko że ja ją podzieliłam na trzy dni tzn. tą jedna bo nie sądzę żebym zrobiła pod rząd każdego dnia jak w zegarku rano kupe:) 
nie powinnaś robić 3 próbek za jednym razem, bo właśnie o to chodzi, żeby to były 3 różne kupy...

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.