Temat: Zakwaszenie organizmu

Kochani ostatnio dużo tych różnych diet polecanych. Powiedzcie mi czy ktoś z was miał do czynienia z zakwaszeniem organizmu?
Objawy zakwaszenia organizmu:  ciemne kręgi pod oczami. Bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, osłabienie fizyczne. wzdęcia, biegunka, zaparcia to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Przy zakwaszeniu organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH.

Niektóre choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy

Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy

Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby

Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny

Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy

Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm

Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, szybkie męczenie się.

Czytam to i myślę, że każdy z nas jest trochę zakwaszony. Co o tym myślicie?



ja, tak jak i moje poprzedniczki, czytam to i stwierdzam, ze jestem zakwaszona :D. tyle ze nie dawno miałam badania i... nie, nie jestem
Żeby nasz organizm nie był zakwaszony powinniśmy jeść odpowiednio 80/20. 80% produktów alkalizujących a 20% zakwaszających. I najlepiej trzymać się tego. Do produktów alkalizujących należą m.in. owoce, warzywa, mleko. Unikać sera!! Ser najbardziej zakwasza ze wszystkich produktów. Czekolada również. (kiedy przestałam jeść czekoladę i ser trądzik znikł). Unikać soli kuchennej, pamiętajcie że jemy coraz więcej gotowych produktów, a te zawierają bardzo dużo soli. !!! Sól zatrzymuje wodę itd. dlatego tyjemy... po prostu od zakwaszenia ludzie mają co raz więcej problemów m.in. z otyłością, trądzikiem itd. Jakoś ludzie 20-30 lat wstecz nie mieli takich problemów bo nie było tyle sztucznych produktów w sklepach zawierających sól i całej reszty zakwaszającej....  Kiedy nasz organizm jest zakwaszony dostajemy informacje zewnętrzne jako trądzik itp.  Ja określam to jako wyciskanie zakwaszenia na zewnątrz kiedy w środku się już nie mieści :P :P

Nie bez potrzeby mówi się żeby jeść więcej owoców i warzyw dla odporności, lepszej cery, schudnięcia... po prostu żeby nasz organizm nie był zakwaszany, ale o tym już nie mówią... A produkty zakwaszające i alkalizujące można wyszukać w GOOGLE. :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.