- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
28 września 2011, 16:04
Niektóre choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, szybkie męczenie się.
Czytam to i myślę, że każdy z nas jest trochę zakwaszony. Co o tym myślicie?
28 września 2011, 16:17
28 września 2011, 16:22
28 września 2011, 16:29
28 września 2011, 16:37
28 września 2011, 16:51
By organizm funkcjonował prawidłowo musi być zachowany odpowiedni stosunek anionów i kationów w płynach ustrojowych, dzięki czemu zapewnione jest właściwe pH płynów.
Warto w tym momencie przypomnieć, że równowaga kwasowo zasadowa to właściwy stosunek stężeń jonów wodorowego (H+) i jonu hydroksylowego (OHY-) w płynach ustrojowych organizmu. Zasadowość wobec tego zależy od zawartości jonów hydroksylowych, a kwasowość od zawartości jonów wodorowych.
I żeby tak do końca wszystko było jasne to pH poniżej 7 oznacza odczyn kwaśny, a powyżej 7- zasadowy.
Ludzka krew ma pH 7,4, czyli jest lekko zasadowa. Nawet niewielkie zmiany pH krwi mogą mieć groźne konsekwencje. Jeśli pH krwi spada poniżej 7,35 pojawia się kwasica, gdy wzrasta powyżej 7,45 mamy do czynienia z zasadowicą.
Na koniec, tak dla pełnego obrazu warto dodać, że spadek pH krwi poniżej 6,9 lub wzrost powyżej 7,9 grożą śmiercią.
Jest kilka czynników wywołujących zakwaszenie organizmu, a wśród nich z pewnością na pierwszym miejscu jest dieta (zdrowe odżywianie).
Zjadanie zbyt dużej ilości pokarmów kwasotwórczych (białka zwierzęce, węglowodany, tłuszcz, cukier), lub zbyt małej ilości produktów alkalizujących (owoce, warzywa) powoduje, że organizm broniąc się przed, jak już wiemy bardzo groźnym dla życia spadkiem pH.
28 września 2011, 16:51
28 września 2011, 16:52
Jak powstrzymać zakwaszenie organizmu i zachować doskonałe zdrowie?
Współczesne realia i styl życia rzeczywiście stwarzają coraz większe zagrożenie.
By zachować równowagę kwasowo-zasadową trzeba sumiennie przestrzegać co
najmniej kilku zasad pamiętając, że najważniejsze jest zdrowe
odżywianie.
28 września 2011, 16:53
29 września 2011, 08:23