- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
7 września 2017, 16:12
Czy ktoś to pije? Zastanawia mnie to, bo jedynie to go w kuchni do ciast wykorzystuje, a tak słyszałam, że ludzie go piją, ba! Działa nawet odchudzająco, czyżby był lepszy niż woda z cytryną? :D
7 grudnia 2017, 23:45
Samego bym nie wypiła ma dla mnie paskudny zapach ale dodaję do niektórych potraw.
Nie wiem czy ma odchudzające działanie ale ogólnie jest zdrowy- w trakcie wytwarzania go powstaje wiele korzystnych enzymów, aminokwasów, przyjazne dla organizmu bakterie itp.,poza tym działa przeciw niektórym drobnoustrojom i niektórym szczepom bakterii eliminując je(stąd można nim konserwować żywność bo np. niszczy bakterie coli w jedzeniu).Natomiast na pewno badane jest stosowanie go w cukrzycy typu 2-zmniejsza poziom skoków cukru we krwi podczas posiłków i zwiększa wrażliwość na insulinę ale to w necie można poszukać szczegółów. Chyba ze w związku z tym ostatnim można by wysnuć wniosek że pomaga w diecie- bo jak reguluje poziom cukru to będzie tez wpływac na łaknienie więc pośrednio wspomoże odchudzanie..Ale to jest zalecane nie na czczo tylko w trakcie posiłku węglowodanowego 1-2 łyżki- podobno spozywa się wtedy mniej i już po nim do końca dnia trochę mniej się zjada bo jest się bardziej sytym. Jest sporo badań na zwierzętach że obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu wspomagając serce ale co z ludżmi nie wiem.
1 sierpnia 2018, 13:56
Już lepsza jest zielona herbata, cytryna, pokrzywa... ocet nie dla każdego. Podobno przy wrażliwych jelitach czy wrzodach zdecydowanie niewskazany. I smak okropny :)