- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 sierpnia 2014, 12:49
Ostatnio będąc na zakupach kupiłam sok, który zainteresował mnie bardzo swoim nietypowym nadrukiem.
Zastanowił mnie napis o substancji słodzącej pochodzenia liści Stewii.
" W rzeczywistości stewia jest to rodzaj obejmujący 240 gatunków, nas interesuje tylko jedna konkretna odmiana – stevia rebaudiana. Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie posiadają kalorii, co czyni z niej doskonałą alternatywę."
Co myślicie o Stewii? Naczytałam o niej dużo dobrego, czy stewia może zastąpić tradycyjny cukier buraczany? :)
17 czerwca 2017, 22:01
Polecam stewię. Mimo wyższe ceny warto brać, bo jest bardzo wydajna. Osobiście uważam że stewia w liściach świetnie pasuje do zielonej herbaty. Malutki odłamek listka jest wart tyle co łyżeczka cukru ;) Na wersje w proszku trzeba uważać, bo często mają inne, kaloryczne dodatki. Moim zdaniem wersje płynne są znacznie 'czystsze'. Warto spróbować ;)