- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
3 sierpnia 2014, 12:49
Ostatnio będąc na zakupach kupiłam sok, który zainteresował mnie bardzo swoim nietypowym nadrukiem.
Zastanowił mnie napis o substancji słodzącej pochodzenia liści Stewii.
" W rzeczywistości stewia jest to rodzaj obejmujący 240 gatunków, nas interesuje tylko jedna konkretna odmiana – stevia rebaudiana. Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie posiadają kalorii, co czyni z niej doskonałą alternatywę."
Co myślicie o Stewii? Naczytałam o niej dużo dobrego, czy stewia może zastąpić tradycyjny cukier buraczany? :)
3 sierpnia 2014, 12:56
pieerwszy błąd nie kupiłaś soku tylko napoj owocowy a to różnica, soki masz tylko 100% :)
Edytowany przez chanells 3 sierpnia 2014, 12:56
3 sierpnia 2014, 12:58
Dla mnie bez różnicy, nie ja go piłam. Jednak chodzi mi o samą stewie z którą rzadko można się spotkać a można nią zastąpić tradycyjny cukier.
3 sierpnia 2014, 13:03
stewia jest okej :) moja koleżanka używa, podobno tylko na zimno, bo pod wplywem temperatury gorzknieje
3 sierpnia 2014, 13:47
Od dwóch lat używam stewię zamiast cukru - i nigdy się nie zawiodłam, jest słodka i zdrowa :) nie to co BIAŁA śmierć :P (czyt. cukier biały)
Używam jej także do robienia dżemów - wystarczy naprawdę niewielka ilość i wszystko wychodzi PYCHA :) polecam!
3 sierpnia 2014, 14:06
O stewii już jest głośno od jakiegoś czasu, jednak wiele rynkowych produktów to stewia na maltodekstrynie, która ma wysoki indeks glikemiczny, więc może sprzyjać tyciu. Także jeżeli już wybierać stewię, to czytać na opakowaniu co się w niej znajduje. Ja osobiście nie jestem w stanie znieść jej smaku, tak jak i smaku wszystkich innych słodzików. Dlatego w większości przypadków po prostu się odzwyczaiłam od używania substancji słodzących, a jeżeli już naprawdę mam ochotę, to słodzę ksylitolem, bo nie ma tego ohydnego posmaku.
Edytowany przez 19cbfbcc01d4aad26ab2b6d9864760d9 3 sierpnia 2014, 14:07
3 sierpnia 2014, 15:28
Ja używam stewię od 3 miesięcy, w formie zbrylonej jak cukier. Jest dużo słodsza od tradycyjnego cukru. Czy na ciepło czy na zimno smak jest taki sam :) polecam
3 sierpnia 2014, 21:57
Ja używam ekstrakt ze stewii, żadnych słodzików z dodatkami, po prostu 100% stewia, biały proszek Stosuję ją od kilku lat, całkowicie zastąpiłam nią cukier. Jest praktycznie bez smaku i przy pieczeniu nic mi nie gorzknieje, chociaż wydaje się tracic trochę słodkości pod wpływem temperatury (tzn. kiedy np. robię ciasto, to jest bardzo słodkie a po upieczeniu tylko troszkę słodkie).
16 czerwca 2017, 12:42
" W rzeczywistości stewia jest to rodzaj obejmujący 240 gatunków, nas interesuje tylko jedna konkretna odmiana ? stevia rebaudiana. Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie posiadają kalorii, co czyni z niej doskonałą alternatywę."
Autorka postu zapomniała podać źródło skopiowanego tekstu: stewia.zielniczek.pl
Uprzejmie proszę o podawanie źródeł przy kopiowaniu fragmentów tekstu z mojej strony, zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Pozdrawiam.