- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 893
30 listopada 2013, 10:28
Od kilku miesięcy jest dostępna w Polsce.
Roślina z Peru kilkaset razy słodsza od cukru. W smaku o wiele lepsza niż ksylitol.
Właściwie po dwóch - trzech dniach po zamianie cukru rafinowanego na stewię przestaje się czuć różnicę.
W Japonii 50% słodyczy jest słodzone właśnie nią. Nie jest nieprzebadaną nowością na rynku, nie szkodzi tak jak chemiczne słodziki.
Ważne jest jedynie, by kupując ją w formie tabletek (można kupić suszone liście, albo całą roślinę i słodzić świeżymi), uważać na obecność maltodekstryny, która jeśli dobrze pamiętam ma jeszcze większy IG niż cukier.
Poza tym stewia jest rośliną leczniczą.
Ideał dla wszystkich tych, które tak jak ja nie potrafią pić gorzkiej herbaty.
Zamieniłam cukier na stewię i po dwóch tygodniach jest na wadze pół kilo mniej. Jestem ciekawa jak będzie dalej :)
Prawdopodobnie przez nadmiar cukru, waga stanęła mi w miejscu jakieś dwa miesiące temu, więc pokładam w tej roślince duże nadzieje.
- Dołączył: 2012-07-30
- Miasto: Opole
- Liczba postów: 722
30 listopada 2013, 13:18
Ja używam stevii w liściach do herbaty, w tabletkach i w płynie do wypieków, przyzwyczaiłam się do smaku i teraz nie mam problemów z kombinowaniem jak tutaj zjeść coś słodkiego, żeby zaspokoić chęć, a jednocześnie obniżyć kaloryczność ;)
- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 893
30 listopada 2013, 16:28
psycho. napisał(a):
dobrze, że nie słodzę i nie potrzebuję żadnych zamienników. Stevię zakupił mój chłopak (w proszku). Nie wiem jak to jest z tymi kaloriami, ale na mojej jest napisane, że ma ponad 300kcal/ 100g. Nie lubię jej, bo ma specyficzny smak i mnie po niej 'suszy'.
ale uzywasz jej do oslodzenia herbaty ok 0,5-1g :) to wlasciwie zero kalorii
30 listopada 2013, 18:37
drska napisał(a):
musiałaś bardzo dużo słodzić skoro aż taka róznica.
Źle zrozumiałam na początku, zgadzam się :d Spadek do samego nie słodzenia, gratulacje zatem, że odstawiłaś zło ;)
Edytowany przez 30 listopada 2013, 18:38
3 grudnia 2013, 08:27
ja rowniez nie uzywam cukru ... jak chce np doslodzic twaróg,bo czasami jem go na słodko,dodaje miodu rzepakowego.
Herbaty nie słodzę od dziecka .... dlatego matki - uczcie swoje dzieci pić herbaty bez cukru.Jesli pół życia się slodzilo to ciezko jest się odzwyczaic.
- Dołączył: 2013-04-03
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
- Liczba postów: 903
6 grudnia 2013, 10:50
PapryczkaPiriPiri napisał(a):
Próbowałam i to nieprawda, ze nie czuje się różnicy! Ma bardzo silny posmak, do którego po prostu się nie przyzwyczaję A próbowałam stevii w tabletkach, proszku a nawet suszonych liściach
potwierdzam, posmak obrzydliwy, wystarczyła jedna tabletka to herbaty, żeby cała wylądowała w zlewie... miałam nadzieję na smaczną i fajną alternatywę dla cukru albo miodu, ale niestety
- Dołączył: 2013-06-25
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 893
9 grudnia 2013, 13:36
u mnie po 3 tyg, albo 4, juz nie wiem, jest 1,5kg mniej :)
wczesniej waga stala od 5 mcy
- Dołączył: 2013-06-16
- Miasto: jelenia góra
- Liczba postów: 1889
9 grudnia 2013, 22:46
Najlepsza, niezmieniająca absolutnie smaku, jest stevia kristal. Kupiję na stevija.pl. Ważne, żeby był wysoki procent glikozydów steviolowych, a jak najmniejszy erytrolu. Wtedy nie jest gorzka. Ale też kosztuje niemało. 59 zł o ile pamiętam za 350 gram
- Dołączył: 2007-03-20
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 118
10 grudnia 2013, 08:01
kupiłam stewie w proszku, jest obrzydliwa :( niestety nie przekonałam się do niej;/