- Dołączył: 2007-12-23
- Miasto: Brzeszcze
- Liczba postów: 60
5 lutego 2008, 16:38
Prosze o jakies porady czego mozna uzywac zamiast soli do posiłków ?? Z góry dziękuję za pomoc.
5 lutego 2008, 18:56
zawsze duuużżżo soliłam albo solą albo vegetą, ale od miesiaca praktycznie wogóle - na ogół używam curry (wiem tam jest trochę soli), kostki drobiowe, cielęce oraz wołowe (tam też niestety trochę jest ale ich też zawsze używałam więc już to duże ograniczenie), ale używam też bazylię, pietruszkę, majeranek, czosnek, imbir, oregano. Nawet do ryżu nie dodaję, aż sama się dziwię bo nie umiałam żyć bez tego "cuda". Może nie wyeliminowałam całkowicie ale w bardzo dużym stopniu zastępując tymi przypawami - polecam
5 lutego 2008, 19:55
Ja proponuję zęby w ścianę. Glutaminian sodu, który jest w różnych mieszankach - niby bez soli - to też sól. Bo o zawartość sodu chodzi - która w soli kuchennej występuje (chlorek sodu). A jak stosujesz zamienniki soli, to możesz solić więcej, niż kuchenną solą, bo taki glutaminian smakuje mniej słono, niż zwykła sól. I w efekcie dostarczasz organizmowi więcej sodu i osiągasz zupełnie odwrotny efekt od zamierzonego. Pierwszy tydzień bez soli jest najgorszy - później się przyzwyczaisz - tylko musisz się już pilnować. Bo odzwyczajać się kolejny raz z rzędu już jest gorzej. No ale nie bój żaby! Najgorsze jest pierwsze 10 lat!!!
- Dołączył: 2008-03-14
- Miasto: Morąg
- Liczba postów: 249
16 marca 2008, 19:27
curry tez jest super, jest bardzo aromatyczne , ale czy nadaje sie w każdej sytucji zamiast soli???
- Dołączył: 2008-03-10
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 13044
24 marca 2008, 22:34
Sos sojowy na duzo soli, przyprawy Kamisa i inne monoglutaminian sodu - jeszcze gorsza odmiana soli, prawdziwe paskudztwo... A poza tym skoro trenujesz to musisz troche soli jesc bo przy treningu sie wypoca. Znakiem alarmowym biale plamy od soli na koszulce po treningu. Jezeli az tyle soli jesz to po prostu sprobuj doceniac inne smaki - jest wiele ciekawych przypraw ;)
24 marca 2008, 22:40
najlepiej jakieś zioła chyba... albo przezwyczaić się do mniejszej ilości, poznać na nowo smak bez soli. Ja nie solę, rzadko bardzo. Spróbowałam makaron bez soli, okazało się, że nie jest zły, nawet jajecznica. Ograniczyć!
- Dołączył: 2008-03-10
- Miasto: Londyn
- Liczba postów: 13044
24 marca 2008, 22:40
PS Monoglutaminian sodu jest nie tylko w Kamisie, ale takze w rosolkach, vegecie, fitach i innych mieszankach. I zamiast jesc to dziadostwo to naprawde warto lepiej zwyklej soli uzyc - ale wiadomo, z umiarem ;)
- Dołączył: 2009-04-29
- Miasto: Baszkówka
- Liczba postów: 2
10 czerwca 2009, 14:20
> izunia2007- ta mieszanka się nazywa Fit. Są różne
> rodzaje- do sałatek, do mięsa, do ryb, i tak
> dalej. Używam, są rewelacyjne! Pyszne i bez grama
> soli, za to z dodatkiem błonnika :)
>
>
>
I z glutaminianem sodu! To dopiero SAMO ZDROWIE!
Obejrzyjcie sobie film na YouTube pt. Jedzenie ma znaczenie, po nim mozna szybciej pozbyc sie zlych nawykow zywieniowych....