Temat: oliwa = olej ?

Zawsze używałam oleju do smażenia, jednak dziś w sklepie wyczaiłam oliwe z oliwek i ją zakupiłam . :D Czy oliwę stosuje się do smażenia w takich ilościach jak olej ? Na butelce nic nie pisze.

oliwa polecana jest do sałatek, ale nie jestem pewna jak to jest z tym smażeniem. ja w każdym bądź razie smażę na niewielkiej ilości.

zobacz tutaj

klik 


Do smażenia na oko tyle by było dobrze podobnie jak olej - ale uwaga oliwa mocniej się rozgrzewa i szybciej ścina np. białka (wynik obserwacji własnych). Ma wyraźniejszy smak niż olej więc dodając do sałatek trzeba wziąć to pod uwagę i nie przesadzić
Pasek wagi
Na oliwie można podsmażać kurczaka, warzywka itd. Ale jeśli chcesz smażyć typowo polskie schabowe, kotlety mielone to oliwa z oliwek się już do tego nie nadaje. 
Pasek wagi
> Na oliwie można podsmażać kurczaka, warzywka itd.
> Ale jeśli chcesz smażyć typowo polskie schabowe,
> kotlety mielone to oliwa z oliwek się już do tego
> nie nadaje.

yyy jak to? od lat smażę na oliwie wszystko, kotlety schabowe i mielone też
Kupuje najczęściej w mojej ukochanej biedronce chyba 15 zł za 0,7 albo litr coś kolo tego, ale nie tylko. Różnicy brak w każdym razie
Pasek wagi

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.