- Dołączył: 2011-03-16
- Miasto: Kościerzyna
- Liczba postów: 1098
28 kwietnia 2011, 12:13
Zawsze używałam oleju do smażenia, jednak dziś w sklepie wyczaiłam oliwe z oliwek i ją zakupiłam . :D Czy oliwę stosuje się do smażenia w takich ilościach jak olej ? Na butelce nic nie pisze.
- Dołączył: 2010-03-28
- Miasto: Kato
- Liczba postów: 2868
28 kwietnia 2011, 12:32
oliwa polecana jest do sałatek, ale nie jestem pewna jak to jest z tym smażeniem. ja w każdym bądź razie smażę na niewielkiej ilości.
zobacz tutaj
klik
- Dołączył: 2009-07-06
- Miasto: Hollylódź
- Liczba postów: 1594
28 kwietnia 2011, 12:32
Do smażenia na oko tyle by było dobrze podobnie jak olej - ale uwaga oliwa mocniej się rozgrzewa i szybciej ścina np. białka (wynik obserwacji własnych). Ma wyraźniejszy smak niż olej więc dodając do sałatek trzeba wziąć to pod uwagę i nie przesadzić
- Dołączył: 2011-01-19
- Miasto: Krems
- Liczba postów: 942
28 kwietnia 2011, 12:49
Na oliwie można podsmażać kurczaka, warzywka itd. Ale jeśli chcesz smażyć typowo polskie schabowe, kotlety mielone to oliwa z oliwek się już do tego nie nadaje.
- Dołączył: 2009-07-06
- Miasto: Hollylódź
- Liczba postów: 1594
28 kwietnia 2011, 13:28
> Na oliwie można podsmażać kurczaka, warzywka itd.
> Ale jeśli chcesz smażyć typowo polskie schabowe,
> kotlety mielone to oliwa z oliwek się już do tego
> nie nadaje.
yyy jak to? od lat smażę na oliwie wszystko, kotlety schabowe i mielone też
Kupuje najczęściej w mojej ukochanej biedronce chyba 15 zł za 0,7 albo litr coś kolo tego, ale nie tylko. Różnicy brak w każdym razie