Temat: Ile czasu na rowerze?

Od dwóch tygodni jeżdżę na rowerze. Początkowo były to 4 km, potem 8, jutro zwiększam do 12. Nie zwiększam tej liczby na siłę, nie jeżdżę dłużej niż jestem w stanie. Chciałam więc zapytać, do ilu km powinnam zwiększyć ten dystans? Zwiększanie tylko o 4, bo takie są moje 'rundki' ^^
czyli
1)12
2)16
3)22
Czy więcej?
Wydaje mnie się, że ważniejszy jest czas w jakim pokonujesz ten dystans. Ja potrafię 8 km jechać raz godzinę, a raz 20 minut. Jeżeli chcesz spalić jak najwięcej kalorii to jeździj wolniej a długo.
Ja ostatni dużo jeżdżę na rowerze.Myślę,że jak na początek to spróbuj 12-15 km
Teraz jeżdżę 15-16 km w jakieś 55 minut. Czas coraz lepszy, ale teren wcale nie jest płaski, i asfalt w okropnym stanie więc to trochę ogranicza :)

Agaszek napisał(a):

I.am.Sherlocked napisał(a):

Teraz jeżdżę 15-16 km w jakieś 55 minut. Czas coraz lepszy, ale teren wcale nie jest płaski, i asfalt w okropnym stanie więc to trochę ogranicza :)
Ładne tempo. Ja jeżdżę jednak zdecydowanie wolniej ... a na dodatek wczoraj, po licznych deszczach, chwilami jazda w terenie przypominała sporty ekstremalne ....

Dzisiaj dałam radę 16km w 45 minut... Ale warto wziąć pod uwagę że równie często co pod górkę, jadę z górki, co wyrabia tempo. A muszę powiedzieć że na początku, tj ponad 2 tygodnie temu nie było ze mną za dobrze. 8 km w 35-40 minut i byłam zmęczona :) Jest coraz lepiej, względem samopoczucia, bo na wadze to rusza po ślimaczemu :) Póki co udało mi się nie zmoknąć na rowerze, ale to do czasu ^^ Powodzenia! :)
hmm ciężko powiedzieć. Ja po 20 km mam dość co jeżdżę dość często, a taka odległość daje efekty już.
Jeśli trasa krótka do 15 km, to można dać w pedały i pojechać w szybkim tempie. Jednak wycieczki plenerowe robię na lajcie.
to ja mam podobnie , nie wiem ile przejechaliśmy dzisiaj ale moje obolałe ciało jednak daje o sobie znać. I choć zdaję sobie sprawę z tego że początki będą ciężkie ale nareszcie mam rower i mogę jeździć 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.