Temat: oddech podczas pływania

Cześć. Robię drugie podejście do pływania. Moim głównym problemem jest oddychanie. Gdy wezmę oddech to podczas kraula powietrza starcza mi na 2 szybkie ruchy rękami. Inni widzę że potrafią przepłynąć pół basenu na jednym oddechu. Instruktor karze brać wdech po 6 machnięciu ręką. Mi maksymalnie starczyło oddechu na 3 ruchy - ledwo, ledwo. Dlaczego tak jest? Ogólnie jestem mała, może mam małą pojemność płuc? Da się to wyćwiczyć? Jakie ćwiczenia powinnam wykonywać? Pytałam instruktora powiedział że po prostu panikuje...

Mam jeszcze jeden problem. Otóż z pozycji leżącej nie potrafię przejść do pozycji stojącej, zawsze muszę się czegoś złapać. Jak wy to robicie?

Nasunęło mi się pytanie - jak płyniesz kraulem to wypuszczasz powietrze pod wodę czy wstrzymujesz oddech? Pamiętaj aby powietrze wyrzucać z płuc , to samo tyczy się każdego stylu, również żabką, musisz nauczyć się tego nawyku wypuszczania powietrza gdy głowę masz pod wodą. 

april_93 napisał(a):

Cześć. Robię drugie podejście do pływania. Moim głównym problemem jest oddychanie. Gdy wezmę oddech to podczas kraula powietrza starcza mi na 2 szybkie ruchy rękami. Inni widzę że potrafią przepłynąć pół basenu na jednym oddechu. Instruktor karze brać wdech po 6 machnięciu ręką. Mi maksymalnie starczyło oddechu na 3 ruchy - ledwo, ledwo. Dlaczego tak jest? Ogólnie jestem mała, może mam małą pojemność płuc? Da się to wyćwiczyć? Jakie ćwiczenia powinnam wykonywać? Pytałam instruktora powiedział że po prostu panikuje...Mam jeszcze jeden problem. Otóż z pozycji leżącej nie potrafię przejść do pozycji stojącej, zawsze muszę się czegoś złapać. Jak wy to robicie?


Nigdy nie zwracalam uwagi na to jak oddycham przy kraulu, ale chyba stosuje po prostu normalny oddech, wiekszosc czasu i tak mam glowe nad wodą.

Co do pozycji to ja po prostu wykorzystuje opór wody i "wybijam" nogami resztę ciała.

Wg mnie za słabo jeszcze pływasz po prostu. Praktyka przyjdzie z czasem. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.