Temat: Wasze sposoby na zakwasy:)?

Tak jak w temacie-Wasze sposoby na zakwasy:)Każda rada cenna,ja biegam od wczoraj ,było to 20 min,wolne tempo.Zakwasy w brzuchu,boczkach,bo obu stronach ud.W ogóle czy zakwasy są naturalnym zjawiskiem?
masaze, goraca kapiel, sauna
goraca kapiel przy duzych bolach masc altacet
na zakwasy najlepiej poćwiczyć :]

CZysta biologia :) Aby nie miec zakwasow to: przed cwiczeniami zjesc wegle i bialko, np. jogurt + banan na 2h przed, zaraz po cwiczeniach zjesc wegle i bialko, rozciagnac sie przed i po, takze wlasnie zimne lub gorace kapiele/prysznice i sen :) Bedziesz jak nowa :) A w ogole to jak nabierzesz formy to organizm nie bedzie az tyle zakwasow wydzielal, tylko sobie inaczej radzil :)

A jak juz teraz masz zakwasy to je rozchodz, rozciagnij etc. Delikatne cwiczenia aby zakwasy z miesni 'odeszly' :)

rozgrzewka przed bieganiem.... i rozbicie ich najgorsze są początki
> goraca kapiel przy duzych bolach masc altacet

Dokładnie.

Tak, zakwasy są normalne :) Prawdopodobnie ból nastepnego dnia, albo dwa dni później, jest spowodowany mikrouszkodzeniami mięśni powstałymi podczas ćwiczeń. Jak kasiunia napisała - dobrze jest poćwiczyć, tylko delikatnie i krótko (powiedzmy ze 20 minut) - powinno być to dużo lżejsze niż ćwiczenia które spowodowały ból.

Mi pomaga również przykładanie lodu owiniętego w ściereczki, ale to tego samego dnia kiedy ćwiczyłam. I rozciąganie po ćwiczeniach!

No a poza tym poczekać kilka dni aż przejdzie. Mięśnie robią się silniejsze i w końcu lepiej będą reagować na wysiłek. Daj im czas na zregenerowanie się i zwiększaj czas/tempo stopniowo.

Jeśli zaczęłaś biegać dopiero wczoraj, to zakwasy są niczym zaskakującym - tak jak z innymi ćwiczeniami na początku. Natomiast, żeby nie mieć zakwasów później (jak się już trochę rozbiegasz), to najlepsza jest profilaktyka - odpowiednia rozgrzewka, odżywianie i np. ostatnio coraz bardziej modne skarpety kompresyjne.
Maść Bengay - tylko uprzedzam ma bardzo intensywny zapach :P

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.