Temat: Jak przygotować się do konkursu? Biegi ;)

Uwielbiam biegać, wcześniej biegałam codziennie, ale od miesiąca sporadycznie raz na tydzień.. dzisiaj dowiedziałam się o konkursie, który jest w piątek i jestem zawiedziona, bo obecnie mam niezbyt dobrą formę. Mimo wszystko chcę wystartować. Bieg około 1 km. Macie może jakieś rady, bo nie jestem zbyt doświadczona w takich przygotowaniach do konkursu.. Myślałam że dzisiaj i jutro pójdę rekreacyjnie pobiegać ( zazwyczaj biegam w granicach 10 km ) zrobie jakieś ćwiczenia z hantelkami , może rowerek? Co o tym myślicie? W czwartek może szybciej położę się spać + w piątek rano jakieś pożywne, energetyczne śniadanko ? :)

Pasek wagi

konkurs na bieg 1km? czym, sprintem?

alexbehemot25 napisał(a):

konkurs na bieg 1km? czym, sprintem?

Obojętnie raczej sprint, choć raczej nie byłabym w stanie biec sprintem 1 km, ale możliwie jak najszybciej ;)

Są to tzw. " Biegi przełajowe" 8)

Pasek wagi

No, dużo by tu można napisać, wrzucę parę luźnych myśli.

1. Śniadanie możesz zjeśc normalne, to krótki bieg i paliwa Ci nie zabraknie. nie później niż 2h przed biegiem.

2. Pamiętaj o dobrej rozgrzewce, myślę że z 30 minut minimum. Im krótszy bieg, tym dłuższa rozgrzewka, a tutaj dodatkowo masz przełaj.

3. Ćwiczenia siłowe na tym etapie już nic Ci nie dadzą. Możesz poćwiczyć szybkie przebieżki.

4. Dzień wcześniej odpocznij, zero treningu i wyśpij się.

5. 1 km to krótki, ale intensywny bieg, zupełnie inny niż 10 km. Musisz oszacowac siły - jak szybko biec, żeby nie spalić się w połowie, a z drugiej strony na mecie nie mieć rezerwy sił. Można to zrobić przy pomocy kalkulatorów biegowych na podstawie życiówki z 10 km, ale kontrola tempa z zegarkiem na tak krótkim dystansie nie wyjdzie dobrze. Raczej należałoby zrobić wcześniej próbę, ale czas goni, dziś bo musisz odpocząć.

Pasek wagi

Idź sobie zrób bardzo porządny interwał, a potem porządnie się porozciągaj. W biegu na 1 km trzeba nieźle zapierdzielać, więc tutaj najważniejsza jest siła i wytrzymałość mięśni.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.