Temat: Jem mniej, zdrowo i TYJE

Jak w tytule.. Mam 163 cm, ważę 77 kg. Nie planuję schudnąć do lata, bo to mało prawdopodobne, ale po prostu chciałabym zrobić jakiś krok ku lepszej sylwetce. Od 3 tygodni jem 1600 kcal, mniej węglowodanów, wyliczam oczywiście makro, ZERO słodyczy ( nie słodzę kawy ani herbaty) i przez te 3 tygodnie przytyłam 2 kg.. czy ktoś z was był w podobnej sytuacji? co może być przyczyną? Naprawdę to mnie demotywuje i zniechęca do dalszego zdrowego odchudzania.. 

Hormony badałaś? Cukier? Insulinę? 

moze zatrzymana woda w organizmie w drugiej czesci cyklu?

Czemu tylko 1600? Podejrzewam że coś koło tego wynosi twoje PPM, ćwiczysz coś? Jaki masz rozkład makro? Podaj przykładowy jadłospis, bo tak to trudno cokolwiek stwierdzić

Pasek wagi

Spróbuj sobie inaczej rozłożyć makra. Zmniejsz węgle a daj sobie więcej białka i tłuszczu. Możesz też zbadać insulinę na czczo i TSH, przy tym można dosłownie tyć z powietrza (a konkretnie to od nadmiaru węgli w stosunku do tłuszczy i białka). Możesz też być przed okresem, ja przy niedoczynności nieleczonej tyłam kiedyś co miesiąc 5 kg przed okresem (w czasie okresu oczywiście waga spadała).

zrob sobie cały pakiet tarczycowy. Ja tylam z powietrza przez niedoczynność.

Pasek wagi

jesz na granicy ppm, jesli do tego cwiczysz, to jesz za mało, stąd tycie. zwiększ kalorycznośc

Pasek wagi

tsh i ft4 najpierw.

Po drugie ograniczenie wegli to nie koniecznie dobra strategia, o ile sprawdza sie u mezczyzn, podwyzsza tescia i tak dalej to kobieca gospodarka hormonalna jest wrazliwsza.

Za malo kcal to po pierwsze po drugie niw widze ruchu. Ja mysle ze lepiej bys chudla na bardzo niewielkim deficycie kcal po dolozeniu duzej ilosci ruchu ale nie idz od razu na silke jak nigdy tam nie bylas, idz na rower na 2 h, na basen na 2 h.

Mialam to samo. Okazało się że miałam za wysokie TSH i lekka insulinoopornosc. TSH spadło i nagle sama z siebie schudłam już dwa kilogramy, gdzie przez poprzednie trzy lata, choćbym stawała na rzęsach, waga tylko rosła.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.