Temat: brak zakwasów po spinningu

Co może oznaczać brak zakwasów po spinningu? Od jakiegoś czasu chodzę na spinning, jeżdżę z obciążeniem, pot się ze mnie leje, podczas treningu czuję, że mięśnie pracują, jednak następnego dnia nie mam żadnych zakwasów. Czy to znaczy, że coś robię nie tak? Powinnam jeździć z jeszcze większym obciążeniem?

Spinning to sport przede wszystkim wytrzymałościowy, choć jak każdy sport wymaga pracy mięśni. Na początku ta praca jest nowa dla mięśni dawno w ten sposób nieużywanych i dlatego są zakwasy. Po pewnym czasie mięśnie się przyzwyczajają i nie powinno być zakwasów, jeżeli trening nie był wyraźnie ostrzejszy niż zwykle.

Zakwasy to ból wywołany mikrouszkodzeniami mięśni, które stanowią clue treningu siłowego, bo dzięki nim mięśnie rosną. Jeśli chcesz rozbudować mięśnie, czas zainteresować się także innymi ćwiczeniami siłowymi, a spinning zostawić jako cardio.

Pasek wagi

To oznacza tyle, że jesteś w świetnej formie a Twoje ciało przyzwyczajone jest do aktywności fizycznej. Rowerek, bieganie, inne cardio stosowane regularnie przyzwyczaja organizm do aktywnosci i nie ma bata aby trening wytrzymałościowy był bolesny w skutkach. Tylko pogratulować :-) 

Pasek wagi

ale brak zakwasów nie oznacza, że ćwiczenia są nieskuteczne?

Do spinningu dołożę jeszcze inne ćwiczenia - step, abs, żeby trochę urozmaicić, rower jednak lubię najbardziej.

wg mnie wszystko ok, po prostu jesteś w niezłej formie, a Twoje ciało "lubi" ten typ wysiłku. ja miałam podobnie - dawałam z siebie wszystko, pot się lał, a zakwasów brak. czasami jedynie czułam napięcie mięśni po treningu. zawsze możesz spróbować jeździć z większym obciążeniem, albo wspomagać się pulsometrem.

Pasek wagi

Polushka napisał(a):

ale brak zakwasów nie oznacza, że ćwiczenia są nieskuteczne?Do spinningu dołożę jeszcze inne ćwiczenia - step, abs, żeby trochę urozmaicić, rower jednak lubię najbardziej.

Nie. Nie oznacza. Przy dobrze dobranym treningu wręcz nie powinno ich być.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.