- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 lutego 2012, 20:42
Edytowany przez agatqa1 19 lutego 2012, 20:42
19 lutego 2012, 21:36
19 lutego 2012, 21:40
I zestaw
ŚNIADANIE
Mleko z płatkami i miodem |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Szklanka mleka 1,5% tłuszczu § 5 łyżek musli tradycyjnego (50g) § Łyżeczka miodu |
Mleko pogrzać z miodem i zmieszać z płatkami. |
II ŚNIADANIE
Kanapki z indykiem i warzywami |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ 2 kromki pieczywa razowego (80g) § Łyżeczka margaryny § 2 plasterki polędwicy z indyka (30g) § Liście sałaty, kilka rzodkiewek (100g) |
Pieczywo posmarować margaryną, obłożyć sałatą i wędliną, zjeść z rzodkiewkami. |
OBIAD
Ryba po grecku z ryżem |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ 50g (sucha masa) ryżu brązowego § 100g filetu z dorsza lub soli § Średnia marchew (120g) § Mała cebula (50g) § Łyżka koncentratu pomidorowego § Łyżka oleju rzepakowego § Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, świeże / suszone zioła |
Rybę posypać przyprawami i ugotować na parze, lub upiec w folii w piekarniku. Cebulę posiekać, marchew utrzeć na tarce i poddusić razem na oleju, zmieszać z koncentratem. Podać z rybą i ryżem. |
PODWIECZOREK
Owoce i jogurt |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Większy banan (150g – masa bez skórki) § 2 łyżki musli (20g) § Opakowanie jogurtu naturalnego (150g) |
KOLACJA
Kanapki z serem i sałatką |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Grahamka (60g) § 2 plastry sera twarogowego chudego (80g) § Liście sałaty § Średni pomidor (150g) § Łyżka oliwy |
Pieczywo obłożyć sałatą i serem. Zjeść z surówką z pomidora, sałaty i oliwy. |
ZESTAW 2
ŚNIADANIE
Kanapki z serkiem i warzywami |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Grahamka lub bułeczka z ziarnami (60g) § Łyżeczka margaryny § 4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego (60g) § Kilka kiełków np. soczewicy § Pomidor (150g) |
Połówki grahamki posmarować margaryną i serkiem, zjeść z kiełkami i kawałkami pomidora. |
II ŚNIADANIE
Jogurt z musli i jabłko |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Opakowanie jogurtu naturalnego (150g) § 3 łyżki musli (30g) § Jabłko (ok. 200g) |
Jogurt zmieszać z płatkami, zjeść z jabłkiem. |
OBIAD
Kurczak w warzywach z kaszą |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ 50g (sucha masa) kaszy gryczanej § 100g filetu z piersi kurczaka § Kilka różyczek brokuła (150g) § Pół mniejszej papryki czerwonej (70g) § Mała cebula (50g) § Łyżka oleju rzepakowego § Przyprawy: szczypta soli, pieprzu, trochę ostrej papryki, świeże/ suszone zioła |
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać przyprawami, a następnie lekko poddusić na oleju, dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i kawałki brokuła. Zalać małą ilością wody i dusić kilkanaście minut aż mięso będzie miękkie, na końcu doprawić do smaku. Podać z ugotowaną kaszą. |
PODWIECZOREK
Koktajl owocowy |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Szklanka mleka 1,5% § Banan (150g), kawałek kiwi § Ewentualnie trochę cukru |
Składniki zmiksować |
KOLACJA
Kanapki z polędwicą |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Grahamka (60g) § 2 łyżeczki serka homogenizowanego § 4 plasterki polędwicy z indyka (60g) § Pomidor (150g), kawałek papryki § Łyżka oliwy |
Pieczywo posmarować serkiem i położyć na nim plasterki polędwicy, zjeść z warzywami skropionymi oliwą. |
ZESTAW 3
ŚNIADANIE
Owsianka z owocami |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Pół szklanki mleka 1,5% (ok. 100g) § 5 łyżek płatków owsianych (50g) § 2 łyżki rodzynek § Pół jabłka |
Płatki zalać wrzątkiem i chwilę pogotować dodać rodzynki i chwilę pogotować (aż woda odparuje). Dodać utarte jabłko i mleko. |
II ŚNIADANIE
Kanapki z jajkiem i warzywami |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ 2 kromki pieczywa razowego (80g) § Łyżeczka margaryny § Jajko § Liście sałaty, kawałek papryki (70g) |
Pieczywo posmarować margaryną, obłożyć sałatą i plasterkami gotowanego jajka, zjeść z kawałkami papryki. |
OBIAD
Indyk po bolońsku |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ 50g (sucha masa) makaronu spagetti § 100g filetu z piersi indyka § pół małej cukinii (150g) § mała cebula (50g) § średni pomidor (150g) lub pół puszki pomidorów (posiekanych) § Łyżka koncentratu pomidorowego § Ząbek czosnku § Łyżka oleju rzepakowego § zielenina (natka pietruszki) § przyprawy: szczypta, soli, pieprzu, ewentualnie ulubione zioła. |
Na patelni poddusić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać mielonego lub drobno posiekanego indyka i smażyć 5 minut. Dodać pomidory i przecier i dusić 10 min. Dodać drobno pokrojoną cukinie i dusić jeszcze parę minut, doprawić do smaku. Podać z makaronem, posypane pietruszką. |
PODWIECZOREK
Kefir i pieczywo |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ szklanka kefiru (250ml) § 2 kromki pieczywa ryżowego |
KOLACJA
Kanapki z serem i sałatką |
|
Produkty i gramatury |
Sposób przygotowania |
§ Grahamka (60g) § Łyżeczka margaryny § 2 plastry sera twarogowego chudego (80g) § Liście sałaty § Kilka rzodkiewek § Kawałek ogórka zielonego § 2 łyżki jogurtu naturalnego |
Pieczywo, posmarować margaryną i obłożyć serem. Zjeść z surówką z rozdrobnionych warzyw i jogurtu. |
19 lutego 2012, 21:41
Edytowany przez O.N.A.. 19 lutego 2012, 21:42
19 lutego 2012, 21:49
19 lutego 2012, 22:06