Temat: Szpagat

Czy osoba typu ''sztywniak'' da radę w x czasu tak się rozciągnąć, aby być w stanie zrobić szpagat? Jak tak to jakie ćwiczenia powinna ta osoba wykonywać? Najpierw się po prostu rozciągać, a potem coś pod szpagat? Ktoś się zna? 

wystarczy wpisac w youtube split prep i znajdziesz mase filmikow 'od zera do bohatera'. Kazdy jesli jest odpowiednio systematyczny i nie ma jakis wad budowy jest w stanie sie tak rozciagnac.

Pasek wagi

blogilates robila taki cykl wlasnie poswiecony rozciaganiu pod szpagat. zawsze chcialam spr, ale nie jestem zbyt systematyczna :p

Pasek wagi

w x czasu......?

W rozciąganiu do szpagatu tak naprawdę najtrudniejsza jest systematyczność. Wiele osób mnie prosiło o pomoc w tej kwestii, a tylko dwie doszły do szpagatu, w tym jedna go utrzymuje póki co. Na youtubie zazwyczaj są dobre porady, że nie należy od razu siadać do szpagatu tylko wykonywać wiele różnych ćwiczeń rozciągających i raczej nie sugeruj się filmikami typu "szpagat w jeden dzień". Najlepiej gdybyś poszła na zajęcia, one dają najwięcej, bo np. możesz rozciągać się w parze, ja po trzydziestce po takich jednych zajęciach zrobiłam over split  z nogą na pięciu kostkach do jogi :)

Mam 30 lat, cisnę szpagaty, a nauczyłam się tak z rok temu. :) Więc wszystko się da.

Pasek wagi

ja od kilku miesięcy się rozciągam (ok, nie super systematycznie, tak 2-3 razy w tygodniu) i mam prawie zerowy progres, wydaje mi się, że moim błędem jest brak rolowania/masażu i ogólnie 2h po rozciąganiu jestem bardziej sztywna niż przed :) także ja wprowadzam dodatkowo rolowanie teraz, myślę, że rozważ to również ;) 

Masz od tego YouTube'a...

Ja jestem sztywniak i 3 tyg temu postawiłam sobie cel -szpagat. Rozciągam się każdego dnia po 20 min. Na razie mam 10-15 cm więcej w skłonie i jakiś tam progress w innych ćwiczeniach rozciągających i nie odpuszczę póki nie wykonam porządnego szpagatu. Nie ważne ile mi to zajmie szpagat ma być :)

Nie wiem, w życiu nie byłam w stanie zrobić szpagatu nawet jako nastolatka czynnie uprawiająca sport :)

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.