Temat: 50kg to dużo czy mało

50kg w martwym ciągu to dużo czy mało jak na dziewczynę, która ma 18 lat i waży 52kg przy 161cm wzrostu, a rok wcześniej miała sporą niedowagę przez ed na które choruje długo.

Większość kobiet dochodzi do pi razy oko 1.5 masy ciała w miarę szybko. Dobicie do 1.66 - 1.75 to już wymaga albo predyspozycji, albo poświęcenia/pracy pod podnoszenie ciężarów. 2x masa ciała to powyższe, plus jeszcze parę lat pracy, w większości przypadków, mało znam kobiet które 2x masę ciała podniosły nie dźwigając stricte pod trójbój siłowy, bo to już jednak samo się progresją liniową raczej nie zrobi, a mało kto też na siłowni z pełnym zaangażowaniem jest wstanie wytrwać więcej niż parę lat ciągiem, bo różnie się życie układa, z reguły są okresy, kiedy forma spada i człowiek się cofa.

2.1xcc i w górę, to jeszcze parę lat temu były wyniki pozwalające startować w MP w trójboju, bo pamiętam, że jak dźwigałam ponad 2xcc, to teoretycznie bym wtedy nie odstawała.

Tak więc ta pierwsza progresja idzie sprawnie, jazda się zaczyna dla kobiety ważącej 50-60 kilo od 90kg w górę w mc.

jurysdykcja napisał(a):

No to ćwiczysz rok i masz osiągi osoby początkującej/ćwiczącej rok. Sama widzisz, że niezależnie od wagi ciała początkujący podnosi 1 RAZ minimalnie więcej, niż waga ciała i to jest wyznacznik przejścia z kategorii osoba niewytrenowana/osoba początkująca. Jak dla mnie 1x ciężar ciała to już jest ciężar, którego nie trzeba się wstydzić i od którego tak na prawdę zaczyna się zabawa, bo w mc im ciężej, tym fajniej się dźwiga :DNo i też - bardzo możliwe, że np. jedna sesja z moim ex trenerem i podniosłabyś 60 kilo. Bo on miał dar magicznego podnoszenia osiągów w godzinę ;)

A no wlasnie 1 raz. 

Ty robisz iles seri iles powtorzen czy tyle jestes w stanie dzwignac? 

Bo w stanie dzwignac to ja jestem dobre 120-140, ale serii raczej z tym nie zrobie... 

Pasek wagi

Dużo na pewno nie. Średnio w kierunku mało. Zależy też ile powtórzeń z tym zrobisz. Jeśli jedno czy kilka - mało.

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.